26. maaliskuuta 2013

MARMORILEIVÄT

 
 
Eräänä päivänä mieleeni tulivat lapsuudestani tutut marmorileivät, joita mummuni ja äitini tapasi aina silloin tällöin leivoskella herkuteltavaksi. Muistan myös että näitä pikkuleipiä valmistettiin aina ennen meidän perheessä kaikkiin juhliin. :) Niinpä rimpautin äitille ja pyysin häntä lähettämään mulle näiden herkullisten pikkuleipien ohjeen.
 
En ole ennen leiponut näitä itse, joten jännityksellä odotin millaisen lopputuloksen saisin aikaiseksi. Nämä pikkuleivät olivat aika työläitä ja veivät paljon aikaa. Tämä ei kuitenkaan haitannut, sillä olin varannut koko illan varta vasten näiden valmistukseen. :)
 
Alla olevalla ohjeella tuli itselläni noin 40-45 pyöreää pikkuleipää, joidenka halkaisija on noin 4 cm.

Taikina:
200 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
 
Täyte:
1½ dl kuohukermaa
3/4 dl sokeria
3/4 dl fariinisokeria
2 tl voita
1 tl vanilliinisokeria
 
Koristelu:
225 g tomusokeria
1 kananmunanvalkuainen
 ½-1 rkl vettä
1 tl kaakaojauhetta

Aloita vaahdottamalla voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää sitten joukkoon kananmuna hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan. Anna taikinan kovettua jääkaapissa noin tunnin ajan.
 
Kaaviloi kovettunut taikina kolmeksi ohueksi levyksi ja ota pyöreällä muotilla paloja, jotka ovat halkaisijaltaan noin 4 cm. Paista 200 asteessa noin 5 minuuttia.
 
Valmista täyte. Mittaa kattilaan kuohukerma, sokeri ja fariinisokeri. Keitä seosta hiljalleen noin 10 minuutin ajan välillä sekoittaen. Ota kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon voi ja vanilliinisokeria. Anna seoksen jäähtyä.
 
Täytä paistetut keksit täysin jäähtyneenä. Laita täytettä noin ½ tl keksin pohjapuolella ja aseta toinen keksi kanneksi varovasti painaen.
 
Sekoita tomusokerin joukkoon valkuainen ja vesi. Mikäki tahna tuntuu kovin jähmeältä, lisää vettä vähän kerrallaan kunnes seos tuntuu notkealta ja hyvältä levittää keksien päälle. Erota tahnasta noin 1 ruokalusikallinen toiseen astiaan ja sekoita tähän kaakaojauhe. Laita täytettyjen keksien päälle noin ½ tl valkoista tomusokerimassaa ja kasta sitten esimerkiksi haarukan kärki ruskeaan massaan ja tee sillä koristees valkoiseen massaan. Voit myös käyttää koristeviivojen käyttöön hammastikkua. Koristele tällä tavalla kaikki pikkuleivät ja voit käyttää mielikuvitusta ruskeiden koristeviivojen teossa. :) Huom! Älä koristele kovin montaa pikkuleipää yhdellä kertaa, ettei valkoinen tomusokerimassa kerkiä kuivaa ennen koristeviivojen tekoa.

 
NAMI NAM... :D



 
Mielestäni nämä pikkuleivät onnistuivat hyvin ja maistuivat aivan siltä kuin muistelinkin niiden maistuvan. :) Vaikka aikaa näihin menikin kauan, niin olivat ne kuitenkin sen arvoisia. :)
 
 

24. maaliskuuta 2013

RUOHOSIPULISÄMPYLÄT

 
 
Löysin Leivotaan-lehdestä hyvältä kuulostavan reseptin ruohosipulisämpylöille. Eihän siinä auttanut sitten muuta kuin alkaa testaamaan ohjetta. En muista milloin olisin viimeksi tehnyt itse sämpylöitä, siitä on kyllä aikaa. Tätä ohjetta oli kiva kokeilla ja sämpylät olivat hyvän makuisia. Ruohosipuli antoi kivan mauan tavallisille sämpylöille. Nämä sämpylät olivat todella hyviä lämpyisenä voin kanssa nautittuna. Nam nam.. :)

 
Taikina:
3 dl kaurahiutaleita
3 dl maitoa
1½ rkl auringonkukkaöljyä (tai tavallista öljyä)
4 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1½ tl sokeria
1 dl ruohosipulia silputtuna
 
Voiteluun: maitoa
(merisuolaa)

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Mittaa kulhoon kaurahiutaleet ja lisää joukkoon maito sekä öljy. Anna taikinan turvota noin 5 minuuttia.
 
Sekoita jauhoihin leivinjauhe, suola, sokeri ja silputtu ruohosipuli. Lisää jauhoseos taikinaan ja alusta. Jaa taikina paloiksi ja pyörittele palat sämpylöiksi. Nosta leivinpaperilla päällystetylle pellille.
 
Voitele sämpylät maidolla ja voit halutessasi ripotella päälle vielä vähän merisuolaa. Paista sämpylöitä uunin alatasolla noin 12-15 minuuttia. Tarjoile lämpöisenä voin kera. :)



 
Nam, pitää kyllä useammin itse tehdä sämpylöitä, kun ne on niin helppoja tehdä ja maistuvat paljon paremmille itse tehtyinä kuin kaupasta ostettuina. :)
 
 

23. maaliskuuta 2013

PUOLUKKA-MASCARPONE WHOOPIES

 
 
 
Viime viikonloppuna tuli kyläiltyä hyvän ystävän luona Oulussa ja tarjolla kahvipöydässä oli muun muassa tällaisia puolukka-marcarpone-whoopies leivoksia/keksejä. Olin heti myyty näillä suussa sulaville herkuille ja päätin tuolloin, että mun on aivan pakko tehä myös itse näitä. Niinpä sitten eilen päästyäni töistä aloin heti väsätä puolukkaisia whoopiesseja. En oikein tiiä ovatko nämä whoopiet ennemmin keksejä vai leivoksia? Kait se on ihan sama mitä nimitystä niistä käyttää. :)
 
Mulla kävi vain pieni kämmi taikinan teossa. Unohdin nimittäin lisätä heti alkumetreillä fariinisokerin tavallisen sokerin ja voin vaahdotusvaiheessa. Huomasin tämän vasta sitten kun olin saanut taikinan jo tehtyä. Silloin pääsi kyllä pari ärräpäätä suusta... :D Mutta sekoitin sitten tarvittavan fariinisokerin määrän lopuksi taikinan joukkoon. Taikinan onnistui kuitenkin hyvin ja lopputulos ei ollut yhtään kehnonpi. :) Tämä resepti on lähtöisen Pirkan sivuilta.

 
Keksitaikina:
100 g voita
1 dl sokeria
½ dl fariinisokeria
1 kananmuna
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
3/4 dl maitoa
 
Täyte:
1 prk (250g) mascarponejuustoa
1 ½ dl puolukoita
½ dl fariinisokeria
1 tl vanilliinisokeria

Aloita vatkaamalla pehmeä voi ja molemmat sokerit vaahdoksi. (Älä tee samaa virhettä kuin minä! :D ) Lisää sitten muna joukkoon hyvin vatkaten.
 
Yhdistä vehnäjauhot, manteli- ja leivinjauhe sekä vanilliinisokeri keskenään. Sekoita jauhoseos vuorotellen maidon kanssa taikinaan.
 
Nosta taikinasta lusikoiden avulla pieniä nokareita pellille leivinpaperin päälle. Muista jättää vähän leviämisvaraa nokareiden väliin. Paista keksejä uunin keskitasolla 175 asteessa noin 10-12 minuuttia. Anna keksien jäähtyä kunnolla.
 
Valmista seuraavaksi täyte. Sekoita mascarponejuuston joukkoon kohmeiset puolukat ja sokerit. Levitä täytettä esimerkiksi lusikan avulla puolelle kekseistä ja paina kevyesti toiset puolikkaat kanneksi leivoksille. Säilytä whoopiesseja jääkaapissa.
 
 
 

 
Nämä whoopiet ovat kyllä todella hyviä. Puolukka ja marcarponejuusto sopivat hyvin yhteen ja tuloksena ei ole ollenkaan liian makea täyte. Näitä pystyy syömään useammankin kuin van yhden kerrallaan. Nämä herkut ovat myös siitä hyviä, että näitä voi pakastaa esimerkiksi yllätysvieraiden varalle.
 

 
Olihan tuo meiän Teukka taas kuvioissa mukana leipomis- ja kuvaussessioiden aikana. Kun olin ottamassa kuvia valmiista leivoksista, niin eiköhän Teukka ryökäle napannut kameran suojakotelon ja alkoi leikkiä sillä. En meinannut millään saaha sitä pois siltä. Miu! :)
 

18. maaliskuuta 2013

KINKKUPASTEIJAT

 
 
Viime perjantaina leivoin ihania kinkkupasteijoita. Olen tehnyt näitä jo useaan otteeseen, kun nämä ovat niin hyviä ja helppo tehdä. :)

1 pkt (500g) lehtivoitaikinalevyjä
1 rs ruohosipulituorejuustoa
1 pss (230g) kinkkusuikaleita
suolaa
mustapippuria
 
Ota lehtitaikinalevyt hyvissä ajoin sulamaan pakkasesta. Kauli hieman sulaneita levysä sekä pituus että levyyssuunassa. Näin saat yhdestä levystä kaksi pasteijaa.
 
Valmista täyte. Sekoita kulhossa tuorejuusto, kinkkusuikaleet ja mausteet hyvin sekaisin. Leikkaa taikinalevyt kahteen osaan ja laita jokaiselle neliölle noin lusikallinen kinkkutuorejuustomössä. Taittaele lopuksi palat kiinni kolmioiksi tai pitkuloiksi pasteijoiksi. Voitele pasteijat ennen paistamista. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.



 
Vaihtelua pasteijoihin saa esimerkiksi käyttämällä jotain toista tuorejuustoa, korvata kinkkusuikaleet jauhelihalla tai lisätä joukkoon vaikka pieniä paprikakuutioita. :)
 
 
 
 

10. maaliskuuta 2013

SUKLAA-MANGO-PASSION -KAKKU


 
Perjantaisen naistenpäivän kunniaksi leivoin itselleni herkullisen suklaisen mango-passion kakun. Pohjan ohjeen nappasin Kinuskikissan kirjasta ja täytteet tein sitten oman mieltymyksen mukaan. :)

Kaapissani oli jo kauan aikaa lojunut mango-passion mousse jauhepusseja ja niinpä ajattelinkin sitten valmistaa siitä täytteen sulkaiseen kakkuuni. Halusin myös jotain muutakin kakun väliin kuin vain tuota moussea ja niinpä kipaisin kauppaan hakemaan purkin appelsiinimarmeladia. Hyvä kakku tuli kyllä näistä aineksista. :)

Suklaakakkupohja:
5 kananmunaa
150 g tummaa leivontasuklaata
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa
200 g voita
2 dl fariinisokeria

Täyte:
1½ dl vispikermaa
1 pss mango-passion mousse jauhetta (Blå Band)
1 prk (230g) appelsiinimarmeladia (Saarioinen)

Kostutus:
noin 2 dl omenmehua

Koristelu:
suklaalastuja


Vuoraa ensin noin 24 cm:n irtopohjavuoka leivinpaperilla. Laitoin itse paperin sekä pohjalle että kiertämään vuoan reunoja. Tällä tavalla ei tarvitse korppujauhottaa vuokaa.

Erottele kanamunien valkuaiset ja keltuaiset erilleen. Sulata tumma suklaa mikrossa pienissä erissä välillä sekoittaen. Sekoita sitten keskenään vehnäjauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja suola.

Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Sekoita tämän jälkeen vaahdon joukkoon keltuaiset yksitellen vatkaten. Lisää sulatettu suklaa parissa erässä taikinan joukkoon kevyesti vatkaten.

Lisää seuraavaksi kuivat aineet taikinaan muutamassa erässä. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vaahto taikinaan kevyesti vatkaten.

Kaada valmis taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 40-50 minuuttia. Itse pidin kakkua noin 45 minuuttia uunissa ja hyvä tuli. :) Anna pohjan jäähtyä kunnolla ennen täyttämistä.

Leikkaa kakkupohja kahteen tai kolmeen osaan. Itse leikkasin vain kahteen osaan. Valmista täytemousse vispaamalla kerma mango-passion jauheen kanssa vaahdoksi. Kostuta pohjat omenamehulla. Laita kerros appelsiinimarmeladia ja valmista moussea täyteväliksi. Nosta päälle kansipala ja kostuta mehulla. Laita vielä myös kannen päälle marmeladia ja kerros moussea. Koristele suklaalastuilla ja valmista tuli. Nopeaa ja helppoa! :)
 
 






 
 
Kahvin kanssa tämä kakkui maistui todella hyvälle. Taidankin mennä taas keittämään sumpit ja herkuttelemaan kakkua! :)
 
 

4. maaliskuuta 2013

ANGRY BIRDS-KAKUT: KELTAINEN LINTU JA KUNINGASPOSSU

 
 
Viime viikonloppuna matkaan lähti tällaiset Angry Birds-kakut sukulaisen synttäreille. Olin oikein mielissäni kun multa kysyttiin josko voisin tehdä pikkupojan synttäreille kaksi kakkua. Pienen pohdinnan jälkeen päädyttiin sitten tekemään tuo keltainen lintu ja kuningaspossu. Olinkin jo kauan miettinyt että haluan kokeilla tehdä tuon veikeän possukakun ja nyt sain siihen hyvän mahdollisuuden. :)
 
Molemmat kakut haluttiin gluteenittomana, joten näissä kakuissa ei ole käytetty ollenkaan tavallisia vehnäjauhoja. Koristelut kaikki on tehty eri värisillä sokerimassoilla. Toiveena kakkujen täytteeksi oli jotain suklaista ja mansikkaista. :)
 
Mielestäni molemmat kakut onnistuivat hyvin. ainakin ulkonäöllisesti. Valitettavasti nyt en tällä kertaa päässyt itse maistamaan kakkuja. Toivon kovasti että kakun olivat syötäviä. :)
 
Gluteenittomat kakkupohjat:
(tein alla olevalla ohjeella yhden vaalean pohjan ja kaksi kaakaopohjaa)
 
5 kananmunaa
1½ dl sokeria
2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
 
Suklaiseen pohjaan: 1½ dl perunajauhoja + ½ dl kaakaojauhetta

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä perunajauhot (+kaakaojauhe), leivinjauhe, vaniljasokeri ja siivilöi munasokerivaahdon joukkoon. Sekoita varovasti esimerkiksi nuolijalla taikina tasaiseksi.  Laita leivinpaperi uunipellille ja voitele paperi öljyllä. Kaada taikian voidellulle paperille ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä kunnolla.

Suklaamousse:
 
1 pss Dr. Oetkerin suklaamoussea
2 dl maitoa
1½ vispikermaa
vaniljakreemijauhetta
 
Mansikkamousse:
1 pss Dr. Oetkerin mansikkamoussea
2 dl maitoa
1½ vispikermaa
vaniljakreemijauhetta

Toimi suklaa- että mansikkamoussen valmistuksessa samalla tavalla. Sekoita moussepussin sisältö sähkövatkaimella maidon kanssa hyvin sekaisin. Vispaa erikseen kerma ja sihtaa vispauksen yhteydessä joukkoon hiukan vaniljakreemijauhetta. Yhdistä lopuksi kermavaahto ja maito/mousseseos keskenään.
 
 
Molemmat kakut on koottu 3,5 litran muovikulhoihin. Possukakku on koottu vaaleasta kakkupohjasta, suklaamoussesta ja mango piltistä. Kostutuksena on appelsiinimehua ja sokerimassan tarttumapintana kaakaovoikreemi. Lintukakku on puolestaan tehty kaakaopohjasta, mansikkamoussesta ja vadelmahillosta. Kostukkeena on vaniljasokerimaito ja tarttumapintana sokerimassalle mansikkavoikreemi.
 
Koristeet molempiin kakkuhin on tehty pelkästään eri värisistä sokerimassoista.




 
RÖH RÖH! :)
 
 
Vaikka näihin kakkuihin meni aika paljon aikaa, niin tykkäsin silti ihan hirveästi tehdä näitä! :)