18. huhtikuuta 2013

KUKKAKAKKU

 
 
Ja samaisten synttärien leipomukset jatkuvat vielä tämän päivityksen verran. :) Toisena toiveena synttäreille oli sokerimassalla päällystetty kakku. Koska synttärisankari oli pieni tyttönen, toiveena oli että väriämaailma olisi vaaleanpunainen. Niinpä kakku sai ylleen vaaleanpunaisen kuorrutteen ja päivänkakkaroita.  :)

En vain itse ollut yhtään tyytyväinen kakun ulkonäköö tai tarkemmin sanottuna synttärisankarin nimen kirjottamiseen. Yritin kaikkeni, jotta olisin tehnyt nimen kirjaimet massasta kuten tein myös
1 V. - tekstin, mutta kirjaimet eivät sitteen millään meinanneet onnistua. Hermothan siinä sitten meni! Enkä meinannut keksiä, miten olisin saanut nimen kirjoitettua hienosti. Yritin montaa eri tekniikkaa mutta mikään ei meinannut luonnistua. Niinpä sitten loppujen lopuksi päädyin kirjoittamaan nimen mustalla elintarviketussilla ja siitä tuli ihan KAUHEA! :( En tykännyt tuloksesta yhtään ja oikein hävetti viedä kakku synttäreille. Mutta aina sitä ei voi vain onnistua kaikessa. :D

Kakkupohja:
6 kananmunaa
1½ dl sokeria
1½ vehnäjauhoja
1½ perunajauhoja
(1 tl leivinjauhetta)
 
Täyte:
2 prk mangososetta
1 pss Dr. Oetkerin suklaamoussejauheetta
2 dl maitoa
1½ dl vispikermaa
noin 2 dl appelsiinimehua
 
Koristelu:
kaakaovoikreemi (voita,kaakaotomusokeria,vaniljasokeria, app.mehua)
750 g vaaleanpunaista sokerimassaa
100 g valkoista sokerimassaa
päivänkakkarakoristeet (valmistettu jo aikaisemmin)
 
 
Valmista kakkupohja jo edellisenä päivänä ennen täyttämistä. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään kuivat aineet ja siivilöi ne parissa erässä vaahdon joukkoon varovasti nuolijalla sekoittaen. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (24 cm) ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 30-35 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys tikulla ja jatka paistamisa 5 minuttia kerrallaan tarvittaessa.
 
Täytettä varten valmista suklaamousse pussin ohjeen mukaisesti maidosta ja vispikermasta. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta pohja, laita purkki mangososetta ja kerros suklaamoussea. Tee näin myös toinenkin kerros. Anna vetäytyä jääkapissa ja koristele kakku vasta tarjoilupäivänä jos vain mahdollista.
 
Valmista voikreemi sekoittamassa voi, tomu- ja vaniljasokeri sekä appelsiinimehi sekaisin tasaiseksi kreemiksi. Laita kreemiä tasainen kerros kauttaaltaan kakun pintaan ja anna kakun olla jonkin aikaa jääkaapissa. Sillä välin kauli vaaleanpunainen massa isoksi levyksi. Asettele vaaleanpunainen massalevy kakun päälle mahdollisimman nätisti ja leikkaa ylimääräiset palat pois. Valmista kakun alareunaan jonkinlainen koriste mikäli haluat. Itse päädyin tekemään tuollaisen köynnöksen kahdella värillä. Kiinnitä kukkakoristeet kakkuun ja kirjoita myös päivänsankarin nimi ja ikä kakkuun. (Tämä oli kauhein vaihea itsellä kun se ei vain meinannu onnistua! :D)  VALMISTA TULI! :)
 
 
Tätä kakkua en itse päässyt maistamaan mutta toivottavasti kakku maistui hyvälle. :)

15. huhtikuuta 2013

MANSIKKAKERMAKAKKU


 
Samaisille synttäreille, joille tein edelliset banaanisuklaa-muffinsit, väsäsin myös tälläisen perinteisen kermakakun. Kakun täyteeksi laitoin toiveita noudattaen mansikkahilloa ja paljon kermavaahtoa. :)

Kakkupohja:
6 kananmunaa
1½ dl sokeria
1½ vehnäjauhoja
1½ perunajauhoja
(1 tl leivinjauhetta)
 
Täyte:
mansikkahilloa
1 pss Dr. Oetkerin vaniljakakkumoussea
2 dl maitoa
1½ vispikermaa
noin 2 dl appelsiinimehua
 
Koristelu:
noin 5-5½ dl vispikermaa
tomusokeria + vaniljasokeria
rosa pastaväriä
sokerimassakukkia (valmistettua jo aikaisemmin viikolla)

Valmista kakkupohja jo edellisenä päivänä ennen täyttämistä. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään kuivat aineet ja siivilöi ne parissa erässä vaahdon joukkoon varovasti nuolijalla sekoittaen. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (24 cm) ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 30-35 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys tikulla ja jatka paistamisa 5 minuttia kerrallaan tarvittaessa.
 
Valmista vaniljamoussetäyte maidosta ja kermasta pussin ohjeen mukaisesti. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta alin kerros appelsiinimehulla. Laita sitten kerrosa mansikkahilloa ja vaniljamoussesa. Itse laitoin kunnon kerrokset täytteitä. :) Tee näin myös toinenkin kerros. Annoin täytetyn kakun olla jääkaapissa yön yli kelmuun ja muovipussiin laitettuna ja koristelin kakun vasta synttäripäivä aamuna.
 
Koristeluja varten vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää vatkauksen yhteydessä joukkoon tomusokeria ja vaniljasokeria haluamasi määrä. Erota valmiista vaahdosta pieni osa toiseen kulhoon ja värjää se pastaväriää vaaleanpunaiseksi. Väriä ei tarvitse laittaa paljoa, sillä se antaa jo pienelläkin määrällä paljon väriä. :) Tähtiylliä apuna käyttäen pursota kakun reunat ja päällinen haluamallasi tavalla. Itse päädyin kuvan mukaiseen kuvioon. :) 
 
Tarkoituksena oli myös laittaa valmiin kakun päälle aikaisemmin valmistamiani sokerimassakukkia, mutta niitä en vielä kotona viitsinyt laittaa kakun päälle, etteivät koristeet olisivat sulaneet/vettyneet kermavaahdon vaikutuksesta. Niinpä pakkasin vain koristeet mukaan ja ne asetettiin kakun päälle juuri ennen tarjoilua. :) Harmikseni en muistanut ollenkaan ottaa kuvaa kakusta korsteiden kera. :/ Mutta ihan hienolta kakku näytti koristeiden kanssa. :)




Kukkakoristeiden pintaan on laitettu helmiäisspräytä tuomaan kiiltoa ja väriä. Keskustat ovat vain ihan tavallisia sokerihelmiä, jotka on kiinnitetty sokerikuorrutteella.

 
Tykkään hirveästi tehä kaikkia tällaisia kukkakoristeita. Niitä on niin kiva näpertää vaikka aikaa niihin saakin kulumaan tovin jos oikein innostuu. :D
 
Kakku maistui myös hyvälle ja olin ihan tyytyväinen lopputulokseen ja makuun. :) Onneksi laitoin kakun väliin oikein ekstra paljon mansikkahilloa ja kermaa. :D
 
 
 

14. huhtikuuta 2013

BANAANI-SUKLAA- MUFFINSIT


 
Eilen oli hyvän ystäväni lapsen synttärikemut ja parin kakun lisäksi leivoin näille synttäreille vielä yhden satsin banaanimuffinseja. Olin aikaisemmin viikolla ostanut hirveän määrän banaaneita kaupasta ja mun oli pakko keksiä niille jotain käyttöä ennen kuin ne olisivat menneet huonoksi. Niinpä banaanit päätyivät muffinsien muotoon ja synttärisankarin herkkupöytään. :)
 
Mielestäni muffinsit näyttivät hieman tylsiltä ilman mitään kuorrutetta tai koristeita. Näin ollen dippailin valmiit ja hyvin jäähtyneet muffinsit tummaan suklaaseen ja koristelin strösseleillä. :) Alla olevalla ohjeella tuli noin 15 kappaletta muffinseja. Määrä riippuu tietysti minkä kokoisia muffinsivuokia haluaa käyttää. :)
 
Taikina:
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1/4 tl suolaa
1½ dl sokeria
3 banaania
1 kananmuna
100 g margariinia sulatettuna
 
Kuorrute:
100 g tummaa suklaata
strösseleitä
 
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Muussaa banaanit mössöksi ja sulata margariini mikrossa. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään sekaisin.
 
Sekoita banaanimössö, kananmuna ja sulatettu margariini erillisessä kulhossa. Lisää sitten kuivat aineet seokseen ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.
 
Jaa valmis taikina muffinsivuokiin. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Tarkista muffinsien kypsyys tikulla ja jatka paistamista pienissä erissä mikäli tarpeen. Anna valmiiden muffinsien jäähtyä kunnolla.
 
Kuorrutetta varten sulata suklaa varovasti mikossa miedolla teholla pienissä erissä. Dippaa muffinsit yksi kerrallaan sulaan suklaaseen ja ripottele heti päälle strösseleitä koristeeksi. Valmiit muffinsit kannattaa säilyttää jääkaapissa suklaakuorrutteen vuoksi.


BANAANI + SUKLAA = NAM! :D
 
 
Nämä muffinsit olivat mielestäni todella hyviä ja maistuivat kunnolla banaaneilta. Suklaakuorrute kruunasi maun ja sopi hyvin yhteen baanaanin kanssa. Mikä kivointa, nämä muffinsit oli todella helppo valmistaa ja aikaa ei tainnut mennä kuin maksimissaan puolisen tuntia. Helppoa ja hyvää! :)



9. huhtikuuta 2013

MYSLI

 

 
Viikonloppuna innostuin ensimmäistä kertaa tekemään itse mysliä. Olen nyt aina aamuisin ennen töihin lähtöä alkanut syyä jugurttia ja mysliä. Jotenkin nuo kauppojen myslit eivät enää maistu ja tarkemmin perehdyttyäni niihin, nehän sisältävät ihan hirveesti ylimääräistä sokeria. Kotitekoinen mysli on siis huomattavasti terveellisempää ja ennen kaikkea PALJON parempaa kuin kaupasta ostetut. :)
 
Apua myslin valmistukseen pyysin eräältä kaverilta ja hän neuvoikin kurkistamaan Voisilmäpeliä-blogia, josta löytyi hyvä ohje myslin tekoon. Niinpä tämän mysliherkun pohjana on käytetty reseptiä tuolta blogista ja mukaan on lisätty aineksia oman maun mukaan. :)

8 dl kaurahiutaleita
2 dl kolmen viljan leseitä (Kuidukas, Myllyn Paras)
1 pss salaattisiemeniä (Pirkka)
1 dl cashewpähkinöitä
1 tl inkivääriä
1 tl kanelia
ripaus suolaa
1 dl rypsiöljyä
3-4 rkl juoksevaa hunajaa
 
kookoshiutaleita
kuivattuja hedelmiä (banaanilastu, papaija, rusina)

Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon ja sekoita sekaisin. Lämmitä rypsiöljyä hieman kattilassa ja sekoita hunaja joukkoon. Hunaja sekoittuu paremmin kun öljy on lämmintä.
 
Kaada hunaja/öljyseos kuiviin aineesiin ja sekoita hyvin. Kaada valmis seos leivinpaperillisen uunipellin päälle ja levitä tasaisesti. Paahda mysliä uunin keskitasolla 175 asteessa noin 15-20 minuuttia. Kääntele mysliä muutamaan otteeseen paahtamisen aikana. Huom! Ole tarkkana paahtamisen kanssa, sillä mysli kärähtää helposti.
 
Anna valmiin myslin jäähtyä hieman ja lisää lopuksi joukkoon kookoshiutaleet ja kuivatut hedelmät. Sitten ei muuta kuin herkuttelemaan! :)

 
HERKULLISTA... :D

 
Tykkään syyän ihan vaan pelkästäänkin tätä mysliä mutta aivan parasta se on mielestäni jugurtin kanssa nautittuna. :)
 

 
 

 
Tulihan Lordekin vähän kahtomaan mitä herkkua olin oikeen väsännyt. Ois varmaan sillekin maistunut tämä herkullinen mysli mutta enpäs antanutkaan sen maistaa. :)
 
Itsetehtynä myslistä saa juuri sellaisen kuin itse haluaa ja lisät juuri sellaisia aineksia, joista itse tykkää eniten.  Ensi kerralla ajattelin valmistaa muuten samanlaista mysliä mutta lisään joukkoon kuivattuja karpaloita. :)
 
Ps. Olen muuten jo syönyt toisen noista purkeista tyhjäksi. :)
 
 
 

1. huhtikuuta 2013

PÄÄSIÄISEN VIETTOA

Tällä kertaa vietimmekin pääsiäistä koko konkkaronkan kanssa Lappajärvellä. Pakkasin kissat kantoboxiin ja lähdin torstaina ajelemaan kohti kotikonnuja. :)
 
Matka ei vain ollut kovin mieluisa, sillä Teukka maukui melkein koko automatkan. Hän ei oikein pidä autossa olemisesta. Jostain syystä se menee aina ihan paniikkiin, kun sen laittaa boxiin ja sitten se läähättää autossa kuin koirat ja riehuu ympäri boxia. Tämä on aina niin kurjaa, kun reissaaminen on Teuvolle niin kova paikka. :(  Hassua toisaalta, kun Lollero taas oikein nauttii autossa olemisesta. Yleenä se menee jo valmiiksi boxiin oottamaan lähtöä, kun nostan boxin valmiiksi eteisen lattialle. :) Lorde vain nukkuu aina koko matkan autossa ja välillä voi päästellä jotain ääniä, mutta pääsääntöisesti se on yleensä unten mailla. On siinä sisarukset! :)

Tänä pääsiäisenä pääsinkin suhteellisen helpolla leipomisen suhteen. Äitini oli jo tehnyt vaikka mitä herkkuja jääkaappiin ja pakkaseen valmiiksi. Näin ei itse tarvinnut sen suurempia leipomuksia tehä. Onhan se aina kiva välillä mennä vain valmiiseen pöytään herkuttelemaan. :) Sen verran autoin äitiä, että tein appelsiini-valkosuklaajuustokakun. Nuo juustokakut on niin helppo ja vaivaton tehä, että siinä ei kauaa nokka tuhissut kun kakku oli jo jääkaapissa jähmettymässä. :)


Alla oleva herkullinen täytekakku on äitini käsialaa. Kakku on ihan perinteinen vaaleapohjainen kakku, jonka välissä on omena-mansikkahilloa ja kermavaahtoa. Kostutukseen on käytetty tavallista appelsiinimehua ja koristeina on viinirypäleitä. Nam, kyllä tällaiset perinteiset herkut ovat vain parhaita. :)

 

 
 
Näihin pieniin kermaleivoksiin äiskä oli jo aikaisemmin valmistanut kääretortun, jonka välissä oli sitruunarahkaa ja omenahilloa. Tarjouluhetkellä vatkasin muutaman desin kermaa ja värjäsin sen keltaisella pastavärillä ja pursotin tyllan avulla kermavaahdon leikattujen palojen päälle. Koristeeksi laitoin vain tavallisia nonparelleja. Yksinkertaista ja hyvää! :)


NAM! :)
 
 
Mielestäni näissä kuvissa olevat lautaset ja kahvikupit ovat kertakaikkisen ihanat! En muista millä vuosikymmenellä nuo astiat on hankittu meille kotiin, mutta ne ovat kyllä tosi kivat. Juon aina kahvini noista mukeista, kun olen käymässä kotona Lappiksella. :)



Kissoille vierailut Lappikselle ovat aina mukavia ja uskon että molemmat, Teuvo ja Lollero, oikein nauttivat, kun pääsevät isoon taloon tutkimaan ja nuuhkimaan paikkoja. Onhan se ihan eri asia olla isossa omakotitalossa, kuin meiän pienessä kerrostalokämpässä. Joskus tuntuu etteivät kissat haluaisia lähteä ollenkaan takaisin kotiin. :)
Ehkä sekin vaikuttaa asiaan, kun äitillä ja isällä on myös kissa kotonaan, Manu. Itseasiassa, Manu on mun kissa ja sekin on asustellut täällä Vaasassa jonkin aikaa. Vuosia sitten kun lähin koulusta vaihtoon Thaimaahan, niin jouduin viiä Manun Lappikselle hoitoon kolmeksi kuukaudeksi. Tänä aikana Manu tottui olemaan ulkona ja täällä kaupungissa se ei taas onnistunut. Niinpä jouduin jättämään Manun sitten kokonaan Lappajärvelle. En olisi voinut ottaa sitä enää sisäkissaksi tänne, kun se oli jo tottunut pääsemään ulos aina kun halusi. Mutta nyt Manusta on tullut kunnon landekissa ja se nauttii olla isän ja äitin passattavana. :)

Saanen esitellä, alhaalla komeilee pieni kuvasarja meiän iki-ihanasta Manusta. Vaikkakin Manu on tyttökissa, niin olen antanut sille aikoineen nimeksi Manu, en tiiä miksi. :D  Manulla on myös paljon erilaisia lempinimiä, kuten esimerkiksi Manusta, Manuliini, Pumpulikissa ja Luru. :)


Miu, hän on niin söpö!! :)
 

Ala kuvassa Manusta leikkee Teukan ja Lolleron puuhkalla. Kyllä vanhakin vielä jaksaa leikkiä kun sitä joku vain jaksaa leikittää. :) Muistaakseni Manuska on jo viiden vuoden ikäinen.

 
Kurrrnauuuu.... :)


Yläkuvassa Manu taitaa vahtia Teukkaa ja Lordea, on sen verran tuiman näköinen. Olemmekin keksineet siskoni kanssa Manulle yhdeksi lempinimeksi "Järkkäri eli järjestyksenvaljoja", koska se joutuu niin kovasti vahtia meiän kissojen perään. Ne eivät oikein meinaa tulla hyvin toimeen keskenään ja Manu joutuu aina välillä sähistä ja koppasta Lordea ja Teuvoa. :)

 
Lollero kyllä tykkää niin kovasti olla Lappikselle ja tutkia kaikkia paikkoja. Hän on sellainen seikkailija kissa! :)

 
Teuvo on löytänyt oman nukkumapaikan ja piilopirtin itselleen keittiöstä kaapin päältä. Korkealla on hyvä nukkua rauhassa ja sieltä näkee hyvin, mitä muut touhuilevat. :)

 
Molemmat katit tykkäävät istua olohuoneen ikkunalaudoilla. Äiti joutuu aina meidän tullessa, ottaa kaikki koriste-esineet pois ikkunoilta, etteivät kissat pudota niitä. Tuossa on hyvä istua ja katsella ulos. :)

 
Teukan uusin lempipaikka on nukenrattaat. En tiiä miten se noissa tykkää olla, mutta siinä se nyt monesti olla köllötteli ja nukui. Hassu-Teukka! :)


Pitäähän sitä myös varpaanvälit pitää puhtaana! :)


MAU, hyvää pääsiäistä vielä kaikille! :)