26. syyskuuta 2013

PÄÄKALLOKAKKU



Viime viikonloppuna vietettiin kahden siskon poikani synttäreitä ja näihin kemuihin päätin leipasta tällaisen paakallokakun. Täytteiksi tein kahta erilaista suklaatäytettä ja kakun päälliseen käytin sokerimassa, josta tein tuon mustan pohjan sekä valkoisen pääkallon. :)

Tällä kertaa en kirjoita mitään tarkkoja ohjeita raaka-aineineen tälle kakulle, sillä en muista niitä. :D Tein aika paljon kaikki vain noin silmämääräisesti ilman mitään sen tarkempia mittaamisia. Olin ehkä vähän laiskalla päällä, mutta hyvä kakusta tuli kuitenkin ja maistui synttärisankareille ja vieraille. :)

Kakkupohja:
8 munan vaalea sokeripohja

Täytteet: 
Tummaasuklaamousse
Valkosuklaamousse + tummaa suklaata pieninä paloina
Aprikoosimarmeladia

Kostutus:
Vaniljamaitoa

Koristelu:
VAlkosita sokerimassaa
Mustaa elintarvikeväriä
Vispikermaa
Pehmeitä hopeahelmiä






Käytin apunani pyörivää kakkualustaa kakun kokeamisessa ja koristelussa, mikä helpotti hommaa huomattavasti. Kakun reunat tein niin, että ensin pursotin sivuille kermaa ja tasoitin pinnan palettiveitsen avulla. Reunan raitakuvion sain aikaan sahalaitaisella koristeluraaplla, pitämäkkä raappaa aivan kermapinna tuntumassa ja pyörittämällä kakkualustaa tasaisella liikkeellä. 

Juuri tällaisia kakkuja tykkään tehä! Voisin tehä näitä vaikka joka päivä! :)

Samaisille synttäreille sain vielä täyttää ja koristella ison voileipäkakun. Täytteitä en tähän tehnyt itse, mutta tosiaan kokosin ja koristelin kakun. Jos en aivan väärin muista, niin täytteinä taisi olla kinkku. :)




Nam nam! :)



23. syyskuuta 2013

KEY LIME PIE / LIMETTIPIIRAKKA



Voih, en ees muista kuinka kauan oon miettinyt tekeväni limepiirakkaa... ja nyt sain sen viimein aikaiseksi! :) Ohjeen tähän kirpeän raikkaaseen piirakkaan otin Pirkka-lehdestä 9/2013. Ohje on helppo ja yksinkertainen, eikä aikaakaan mene kauaa kunnes piirakka on valmis.

Pohja:
200 g digestive-keksejä
75 g voita sulatettuna

Täyte:
4 keltuaista
1 prk (397 g) kondensoitua maitoa
1 1/4 dl limemehua (2-3 limettiä)
2 tl limetin kuorta raastettuna

Koristelu:
vispikermaa
limetin paloja ja kuorta raastettuna

Tämän piirakan pohjaa paistetaan aluksi vähän aikaa uunissa. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Aloita irtovuoan (24 cm) pohjan vuoraamisella leivinpaperilla. Murskaa keksit pakastepussissa kaulimen avulla tai tehosekoittimessa. Sulata voi, sekoita keksimurut ja sulatettu voi keskenään. Painele seos vuoan pohjalle ja hieman myös reunoille. Paista pohjaa uunissa noin 8 minuuttia.

Valmista täyte. Erottele munien keltuaiset kippoon ja vatkaa niiden rakenne rikki sähkövatkaimella. Lisää joukkoon kondensoitu maito, limetinmehu ja -kuori raastettuna. Vatkaa tasaiseksi massaksi ja kaada täyte paistetun pohjan päälle.

Paista piirakkaa vielä uunin keskitasolla 175 asteessa noin 10-15 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä uunista oton jälkeen ja siirrä se sitten jääkaappin muutamaksi tunniksi tai yön yli. Koristele ennen tarjoilua kermavaahdolla ja limetinpaloilla sekä raastetulla limetinkuorella.


Kermavaahto tasoittaa hieman piirakan kirpeää makua! 


Tämä piirakka vei kyllä kielen mennessään, sen verran hyvää se oli! :) 



19. syyskuuta 2013

HAMPURILAISSÄMPYLÄT



Viime viikonloppuna perjantain kunniaksi päätin leipoa itse sämpylät hampurilaisia varten. Mietin myös, että kun mustahan nyt pitäisi muutaman vuoden sisällä valmistua leipuri-kondiittoori, niin pitäähän mun osata leipoa leipää, sämpylöitä yms. noiden makeiden herkkujen rinnalla. :)

Mielestäni nuo sämpylät onnistuivat melko hyvin, vaikkakin nostatuksen kanssa meinasi olla vähän ongelmia. Kyllä niistä ihan syötäviä tuli ja tuoksuivat ihan samalle kuin meillä töissä tehdyt hampparisämpylät. :)

Tein vain puolikkaan taikinan ja sillä tuli 8 kappaletta sämpylöitä. Jos haluaa, niin ohjeen määrät voi tuplata ja tehä 16 kappaletta sämpylöitä ja vaikka pakastaa osa myöhempää käyttöä varten. 

Taikina (8 kpl) :
25 g hiivaa
25 g voita 
2½ dl maitoa
1 tl sokeria
½ tl suolaa
noin 6 litraa vehnäjauhoja

Voitelu: maitoa

Paistolämpötila: 225 astetta

Murenna hiiva kulhoon. Sulata rasva, kaada maidon joukkoon ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi 37 astetta. Liuota hiiva pieneen määrään nestettä ja lisää sitten loput nesteet mukaan. Lisää sokeri, suola ja niin paljon jauhoja, että taikina irtoaa kulhon reunoista. Ripottele pinnalle vähän jauhoja ja anna kohota liinan alla peitettynä kaksinkertaseiksi. Tässä menee noin puolisen tuntia tai vähän enemmän. 

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle työalustalle. Vaivaa joukkoon loput jauhot. Jaa taikina ensin neljään osaa ja sitten vielä jokainen pala kahtia, näin saat yhteensä 8 taikinapalaa. Painele palat pyöreiksi levyiksi ja nosta leivinpaperoidun pellin päälle. Pistele haarukalla reikiä paloihin ja kohota vielä liinalla peitettynä noin puolituntia. 

Voitele palat maidolla ja paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10-12 minuuttia. Sämpylät ovat valmiita, kun ne ovat kauniin kullanruskeita. Jäähdytä ritilällä liinalla peitettynä.



Näistä sämpylöistä kokosin sitten herkullisia hampurilaisia, joihin tein vielä itse jauhelihapihvitkin ja valmistin kyytipohjaksi vielä herkkusieni-lime-chili -mössöä. Nam, hyvää oli!!! :)


Hamppareitten välissä oli pippurikastiketta,jääsalaattia, paprikaa, punasipulia, koskenlaskijajuustoa ja tietty nuo pihvit. :) 



Kyllä näiden herkkujen kanssa kelpasi viettää perjantai-iltaa kotosalla! :)



14. syyskuuta 2013

SITRUUNA-VALKOSUKLAAPANNACOTTA



Luin uusimmasta Pirkka-ruokalehdestä, että Fazerilta on tullut uutta sitruunanmakuista valkosuklaata. Taisin heti seuraavana päivänä ostaa kaupasta tätä kyseistä suklaata ja tehdä samaisesta ruokalehdestä pannacottaa. Pannacotta on siitä hyvä, kun sen valmistamiseen ei mene kauaa aikaa ja se on SUPER hyvää! :)
Itse laitoin pannaconta tavallisiin juomalaseihin ja tästä satsista tuli neljä annosta.
Massa:
2 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
100 g sitruunavalkosuklaata (Fazer)
2 dl maustamatonta jugurttia
1 tl vanilliinisokeria
Päällinen:
mustikoita (pakaste)
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Paloittele suklaa pieniksi paloiksi.
Mittaa kattilaan kerma ja sokeri, anna kiehahtaa. Siirrä kattila pois levyltä. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota ne kuuman kerman joukkoon. Lisää seokseen sitten paloiteltu suklaa ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä hieman.
Lisää joukkoon jugurtti ja maust vielä vanilliinisokerilla. Jaa seos annosmaljoihin ja laita jääkappiin jähmettymään. Kun annokset ovat jäähtyneet, sulata pakkasesta jäiset mustikat mikrossa ja annostele hyytyneen massan päälle. Valmista! :)

Mustikat sopivat hyvin tämän pannacotan päälle. Meiän Janikin jopa sanoi että tämähän on hyvää! :D


Tätä tulee varmasti tehtyä vielä toistekin! Mutta sitten mustikoiden tilalle voisi laittaa vaihtelun vuoksi esimerkiksi mansikoita tai vadelmia. :)

11. syyskuuta 2013

KAURALASTUT


Mitkä voisikaan olla nopeimpia tehdä kuin perus kauralastut?! Eräs päivä mun alko ihan hirveesti tehä mieli tavallisia kauralastuja. Eihän siinä auttanut sitten muuta kuin alkaa leipomaan niitä, kun kaapistakin löytyi kaikkia aineksia juuri sopivasti. :)
Nam, nämä olivat kyllä todella hyviä. Kyllä sitä vain saa ihan perus aineksilla hyvää aikaiseksi! :)
Massa:
80 g voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl kaurahiutaleita
1 kananmuna
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Lämmitä uuni 175 asteiseksi. Mittaa kattilaan voi ja anna sen sulaa kokonaan. Ota kattila pois levyltä ja lisää joukkoon sokerit. Anna sokereiden sulaa voin joukkoon.
Mittaa kulhoon loput ainekset ja lisää ne voisokeri-seokseen. Sekoita hyvin. Nosta lusikan avulla leivinpaperoiden pellin päälle pieniä kekoja. Muista jättää reilusta leviämisvaraa!!
Paista keskitasolla noin 10 minuuttia tai kunnes lastut ovat kauniin kullanruskean värisiä. Anna jäähtyä.

Herkullista, herkullista, herkullista....! :D


Nämä lastut eivät kyllä kauaa kerennyt säilyä keksipurkissa. Ne taisivat loppua jo samaisena iltana! :D

9. syyskuuta 2013

KAHDEN SUKLAAN KUPPIKAKUT

 
Kuppikakkuteemalla jatketaan... Tällä kertaa vuorossa olisi suklaiset kuppikakut tummalla- ja valkoisella suklaakuorrutuksilla. Omaan makuuni nämä olivat ehkä vähän turhan makeita, ainakin tuo valkosuklaakuorrus. Tummalla suklaalla kuorrutteiset kuppikakut olivat mielestäni parempia, mutta tämähän on vain makuasia. :)

Tällä ohjeella tuli 12 kappaletta kuppikakkuja, puolet päällystin tummallakuorrutteella ja toisen puoliskan valkosuklaakuorrutteella. :)

Taikina:
2 dl vettä
85 g voita
85 g sokeria
1 rkl vaaleaa siirappia
3 rkl maitoa
1 tl vaniljauutetta
1 tl ruokasoodaa
225 g vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta

Kuorrutteet:
50 g tummaa suklaata
50 g valkosuklaata
4 rkl vettä
350 g tomusokeria

Koristeluun:
suklaanmakuisia koristerakeita

Aloita näiden herkkujen teko lämmittämällä uuni 180 asteeseen ja laittamalla paperivuoat valmiiksi muffinsipellille.

Mittaa sitten kattilaan vesi, voi, sokeri ja siirappi. Kuumenna seosta hitaasti sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut. Kuumenna kiehuvaksi, laske lämpöä ja anna kiehua rauhallisesti noin 5 minuutin ajan. Anna seoksen jäähtyä. Voit laittaa seoksen hetkeksi jääkaappiin.

Mittaa tällä välin kulhoon maito ja vaniljauute. Lisää joukkoon ruokasooda ja sekoita, kunnes sooda on liuennut nesteeseen. Siivilöi jauhot ja kaakaojauhe toiseen kulhoon ja lisää siihen jäähtynyt siirappiseos. Lopuksi sekoita joukkoon maitoseos ja vatkaa tasaiseksi.

Lusikoi valmis taikina paperivuokiin ja paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Anna jäähtyä kunnolla ennen kuorruttamista ja koristelua.

Kuorrutteen teko; Mittaa kuumennusta kestävään kulhoon tumma suklaa ja 2 rkl vettä ja puolet voista. Pidä kulhoa poreilevan vesikattilan päällä, kunnes seos on sulanut. Sekoita sitten seos tasaiseksi. Sihtaa joukkoon 175 g tomusokeria ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Päällystä puolet kuppikakuista heti kuorrutteella, sillä se jähmettyy melko nopeasti. Koristele heti myös suklaarakeilla. Valmista valkosuklaakuorrute samalla tavalla ja kuorruta loput kakut sillä. Koristelut rakeilla onnistuu helpoiten niin, että laitat rakeita pieneen kippoon ja dippaat kuorrutetut kuppikakut rakeisiin. Anna kuorrutteiden jämäköityä hetken aikaa jääkapissa ennen tarjoilua ja sitten ei muuta kuin herkuttelemaan! :)
 

Hmmm....suklaata! :)



 
Lolleroa kiinnosti kovasti nämä herkut mutta ei se sitten kuitenkaan edes maistanut kuppikakkua vaikka annoin sille yhden! Kissojen herkkunapit maistuivat hänelle paljon paremmin. :)
 

2. syyskuuta 2013

TIIKERIKUPPIKAKUT

 
Eilisen sadepäivän vuoksi päätin ryhtyä leipomaan ja löysin reseptiarkistostani näiden tiikerikuppikakkujen ohjeen. Nämä ovat kuin tavallisia tiikerikuivakakkuja mutta vain pienemmässä muodossa. :)
 
Mikäli tummaa suklaata ei ole kaapissa juuri leipomishetkellä, niin sen voi vallan hyvin mielestäni korvata parilla kolmella ruokalusikallisella kaakaojauhetta. Tuo tumma suklaa tuo taikinaan vaan vähän täyteläisemmän maun.
 
Ohje on mielestäni helppo ja nopea, aikaa ei mene kauaa näiden herkkujen valmistamiseen. Alla olevalla ohjeella tuli noin 20 kappaletta tiikerikuppikakkuja. Sitten ei muuta kuin leipomaan! :D

Taikina:
175 g jauhoja
1½ tl leivinjauhetta
175 g pehmeää voita
175 g sokeria
3 kananmunaa
2 rkl maitoa
55 g tummaa suklaata sulatettuna

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen ja asettele paperiset vuoat muffinsipelleille.
 
Aloita siivilöimällä jauhot ja leivinjauhe kulhoon. Lisää joukkoon voi, sokeri, munat ja maito. Vatkaa seos tasaiseksi massaksi sähkövatkaimella. Sulata tässä vaiheessa suklaa ja anna sen jäähtyä vähän aikaa.
 
Jaa taikina kahteen kulhoon. Lisää toiseen kulhoon hieman jäähtynyt suklaa ja sekoita tasaiseksi. Nostele taikinoita vuorotellen muffinsivuokiin; vaaleaa, tummaa, vaaleaa, tummaa....jne. Näin saat aikaan tiikerikakkumaisen vaikutelman kuppikakkuihin.
 
Paista uunissa noin 20 minuuttia, kunnes kuppikakut ovat kohenneet ja ovat kullanruskeita. Siirrä paistamisen jälkeen ritilälle jäähtymään.
 
 
TIGER CUP CAKES! :D

 
Näitä kuppikakkuja on helppo pakastaa esimerkiksi isoon pakasterasiaan. Itse laitoin suurimman osan pakkaseen vanhassa karkkilaatikossa. Aina on hyvä olla pakkasessa jotain hyvää, jos joskus tulee yllätysvieraita kylään. :D



 
Tuli mieleen eräs koristeluidea näille kuppikakuille. Mikäli koristelussa haluaa jatkaa tuota tiikeri-teemaa, niin kuorrutteen voisi tehdä kaksiväriseksi; vaaleaa ja tummanruskeaa. Kuorrute voisi olla esim. kermavaahtoa, johon on vispattu sekaan maustamatonta tuorejuustoa. Tämän jakaisi sitten kahtia ja toiseen puoleen lisäisi kaakaojauhetta tai tummaa suklaata. Sitten vain laittaisi näitä kahta täytettä vuorotellan pursotuspussiin ja pursottaa kuppipakuille hienot tiikerikuorrutukset. Tätä pitääkin muuten kokeille ensi kerralla! :D