27. marraskuuta 2013

ARABIALAINEN MAUSTEKAKKU




Mielessäni on pitkään pyörinyt ajatus leipasta vanhan kunnon perinteinen arabialainen maustekakku. Muistan aina kuinka mummu ja äiti tapasi aina tehdä tätä  kuivakakkua kahvin makuisella herkkukuorrutuksella. Ohjeen tähän kakkuun katsoin mummullani olleesta vanhasta Kotilieden Onnistuneet Juhlat - kirjasesta. Kirjasessa oli tämän lisäksi paljon muitakin herkullisen kuuloisia reseptejä, joita täytyy kyllä joskus testata. :)

Massa:
200 g voita tai margariina
3 3/4 dl sokeria
3 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
½ tl soodaa
½ leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1 dl mantelijauhetta/ rouhetta
2 dl kevytkermaa

Kuorrute:
6 rkl voisulaa
1 kananmunan keltuainen
3-4 dl tomusokeria
2 ½ tl kanelia
2-3 rkl kahvia

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja valmistele tilava torvivuoka voitelemalla. 

Vaahdota keskenään rasva ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen joukkoon koko ajan vatkaten. Sekoita keskenään vehäjauhot, sooda, leivinjauhe, kaneli, vaniljasokeri, kaakaojauhe ja mantelijauhe/rouhe ja lisää nämä massan joukkoon. Sekoita lopuksi joukkoon kerma. 

Kaada valmis massa voideltuun vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 50-60 minuuttia. Tarkkaile kypsyyttä tikulla ja lisää tarvittaessa paistoaikaa. Anna kakun olla vähän aikaa vuoassa uunista oton jälkeen ja kumoa sitten kakkuritilälle jäähtymään. Anna jäähtyä kunnolla ennen kuorruttamista. 

Kuorrutteen valmistus. Keitä kahvi hyvissä ajoin ja anna sen jäähtyä kylmäksi. Sulata voi mikrossa ja sekoita sitten kaikki kuorrutteen aineet sekaisin keskenään. Päällystä kakku kauttaaltaan kuorrutteella tai tee raidat kaatamalla kuorrutetta kakun yläpinnalle ja anna sen valua reunoille. Sitten pääsetkin herkuttelemaan! :)


Vähän kakku pääsi pohjasta kärtsäämään ja tuosta keskeltä se kohosi jotenkin omituisesti! :D


Leikkasin pohjasta palaneet kohdat pois ja tasoitin pohjan sahalaitaisella puukolla. Päältä puolin kakku näyti mielestäni oikein onnistuneelta. :)


Tässä kakku on saanut ylleen herkullisen kuorrutteen. NAM!! :)


Vähän tuosta kuorrutteesta tuli liian löysähköä omaan makuuni. Tämän takia sillä ei olisi pystynyt vuoraamaan koko kakkua, vaan tekemään vain tuollaiset raidat. Taisin olla liian malttamaton ja laitoin kahvin kuorrutteen joukkoon vähän lämpimänä. Ehkä siinä syy löysyyteen tai sitten voita lorahti liikaa. Mutta hyvää kakku oli näinkin! :)


25. marraskuuta 2013

APPELSIINI-SUKLAAJUUSTOKAKKU



Tykkäätkö Fazerin valmistamasta Fazeriina-suklaasta? Mikäli vastasit kysymykseen kyllä, niin tämä juustokakku on sinun makuun mieluinen. :) Viikonloppuna innostuin tekemään tällaisen suklaisen juustokakun, jota piristin raikkaalla appelsiinilla. Laitoin kakkuun oikeestaan mitä vaan kaapista sattui sillä hetkellä olemaan ja aika hyvä kakusta kyllä tuli. :)

Pohja:
200 g kaakaotäytekeksejä
noin 10 kpl digestive-keksejä
100 g voita tai margariinia

Täyte:
5 liivatetta
5 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
1 prk Valion appelsiinituorejuustoa
1 appelsiinin kuori
200 g tummaa suklaata
½ appelsiinista puristettua mehua

Koristelu:
appelsiiniviipaleita
tummaa suklaata

Valmistele 24 cm irtopohjavuoka. Pinnota leivinpaperi pohjalle ja laita reunanauhaa vuoan reunaan sisäpuolella. Laita täytteen liivatteet veteen likoamaan.

Murskaa keksit pussissa kaulimen avulla. Sulata voi mikrossa ja sekoita keksimurskan joukkoon. Painele keksivoi-seos vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen. 

Kaada vispikerma kulhoon ja laita joukkoon vaniljasokeri. Vatkaan vaahdoksi.  Sekoita joukkoon tuorejuusto. Pese ja raasta appelsiinin kuori hienoksi raasteeksi. Purista appelsiinista mehu. Sulata suklaa ja anna sen jäähtyä hetken aikaa. 

Sekoita kermatuorejuusto-seoksen joukkoon appelsiininkuori ja sula suklaa. Kuumena puristettu mehu mikrossa ja liuota siihen liivatteet. Kaada ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja tasoita. Anna hyytyä kaapisaa muutaman tunnin tai yön yli. 

Valmista sulasta suklaasta koristeta pursottamalla ja kovattamalla ne jääkaapissa. Koristele suklaakoristeilla ja appelsiiniviipaleilla mielesi mukaan. :)


Nami nam... :) 


On muuten tosi kurja ottaa näin talvisaikaan kuvia, kun luonnonvaloa on niin huonosti. Kuvista tulee ihan typerän näköisiä keinovalolla otettuna. :( Onneksi tämä ei kuitenkaan vaikuta makuun millään leivonnaisten makuun. :D


18. marraskuuta 2013

JOULUINEN VALKOSUKLAA-GLÖGIKAKKU


Otin jo vähän varaslähtöä joulun leipomuksiin ja tekasin viikonloppuna valkosuklaisen glögikakun. Viime vuonnakin taisin tehä glögikakun mutta hieman erilaisella reseptillä. Tämä oli kyllä hyvä ohje ja suosittelen testaamaaan, mikäli tykkää glögistä. 

Pohja:
200 g digestivekeksejä
100 g margariinia tai voita
1-2 tl piparkakkumaustetta

Täyte:
6 liivatelehteä
5 dl vispikermaa
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 prk (200 g) vaniljarahkaa
200 g valkosuklaata
noin 50 g hasselpähkinärouhetta
½ dl glögiä

Kiille ja koristelu:
2 liivatelehteä
2-3 dl glögiä
valkosuklaata 
kanelitankoja
tähtianiksia

Laita täytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Ota 24 cm irtopohjavuoka ja pinnota pohjalle leivinpaperi. Laita reunan sisäpuolelle reunanauhaa. Tämän avulla saat kakun reunasta siistin ja kakku irtoaa hyvin vuoasta. 

Murskaa keksit pussissa kaulimen avulla ja sekoita joukkoon piparkakkumaustetta oman maun mukaan. Sulata voi/margariini mikrossa ja sekoita keksimurskan kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteeen.

Laita kulhoon vispikerma, sokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa vaahdoksi. Lisää joukkoon vaniljarahka ja sekoita. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa ja anna jäähtyä hetken aikaa. Sekoita suklaa täytteeseen hyvin. Lisää hasselpähkinärouhe mukaan ja sekoita taas. Kuumenna glögi kiehuvaksi mikrossa ja liuota liivatteet siihen. Kaada ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen. Kaada täyte vuokaa ja tasoita pinta. Laita jääkaappiin hyytymään noin neljäksi tunniksi tai yön yli. 

Valmista kiille. Laita liivatteet taas ensin kylmään veteen. Kuumenna glögistä noin ½ dl ja liuota liivatteet siihen. Kaada seos lopun glögin sekaan ja sekoita. Kaada varovasti hyytyneen täytteen päälle ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi. 

Irrota kakku vuoasta ja poista reunanauha. Aseta kakku tarjoiluvadille ja koriste sulatetulla valkosuklaalla ja esimerkiksi tähtianiksilla ja kanelitangoilla.


Mikäli ei niin piittaa hasselpähkinöistä, ne voi korvata jollain toisilla pähkinöillä tai jättää kokonaan pois. :)


Jos kaapista löytyy oikein joulupipareita, niin niitä voi käyttää myös kakun pohjassa. Silloin ei tarvitse laittaa tuota piaparkakkumaustetta ollenkaan. 

Kyllä onkin kiva kun joulu alkaa lähestyä ja voi taas leipoa kaikkia jouluaiheisia herkkuja. Tässähän pitää kohta leipasta piparkakkuja jouluksi varastoon. :)



11. marraskuuta 2013

TRAKTORIKAKKU


Tällainen traktorikakku lähti lauantaina maailmalle ystävän tilauksesta. :) Tämä oli ihka ensimmäinen traktoriaiheinen kakkuni. En ole edes autokakkua tehnyt ennen. :) Kakkua oli tosi kiva tehä ja sain itelle vähän uusia haasteita. 

Kakku pitää sisällään kaakaosokerikakkupohjan ja mokka/kahvi-suklaatäytteen. Täyte on melkeipä samanlainen kuin halloweeni aiheisessa haamukakussakin oli. :) Pientä päänvaivaa aiheutti ensin, miten toteutan traktorin renkaat. Sit keksin tehdä ne isoista muffinseista. :)

Pohja:
6 kananmunaa
1½ dl sokeria
1½ dl perunajauhoja
1½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2-3 rkl kaakaojauhetta

Muffinsitaikina: (4 isoa muffisia=traktorin renkaat)
115 g pehmeää margariina
115 g sokeria
2 isoa kananmunaa
115 g jauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
5 dl kuohukermaa
1 rkl vaniljasokeria
1 pss chokocappucino-kaakaojauhetta
1 rkl pikakahvijauhetta (tai enemmän oman maun mukaan)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl sokeria
200 g tummaa suklaata rouhetta

Kostutus: vaniljamaitoa

Kaakaokreemi:  
200 g suolatonta voita
1½ tomusokeria
½ dl kaakaojauhetta
2-3 tl vaniljasokeria
muutaman ruokalusikka maitoa

Koristelu:
500 g punaista sokerimassaa
250 g mustaa sokerimassaa
valkoista- ja keltaista sokerimassaa
4 kpl cake pops- tikkaritikkuja
spagetin pätkä

Valmista ensin kakkupohja noin 27x30 cm muotoiseen suorakulmaiseen vuokaan. Laita leivinpaperi vuokaan. Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sihtaa ne varovasti sekoittaen vaahdon joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa, uunin alimmalla tasolla, noin 35-40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä esim. hammastikulla. Anna pohjan jäähtyä.

Valmista muffinsit traktorin renkaiksi isokoloisella muffinsipellillä. Kuumennä uuni 180 asteeseen. Asettele neljä isoa paperista vuokaa muffinsipellille. Vatkaa sokeri ja margariini kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa munat seokseen pienissä erissä. Siivilöi joukkoon leivinjauhe ja jouhot, kääntele ne varovasti taikinaan. Lusikoi taikina vuokiin ja paista keskitasolla noin 20-25 minuuttia. Kokeilen tässäkin muffinsien kypsyyttä tikulla ja lisää paistoaikaa tarvittaessa. Jäähdytä muffinsit kunnolla. 

Valmista sitten täyte. Laita kippoon kerma, vaniljasokeri, pikakahvijauhe ja cappucinojauhe ja vatkaa vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto ja sokeri. Rouhi suklaa ja lisää täytteen joukkoon. Laita jääkaappiin siksi aikaa kun leikkaat pohjapalat.

Leikkaa pohjasta sopivakokoisia paloja ja muotoile ne traktorin muodon mukaan. Leikkaa jokainen pala kahtia. Kostuta kaikki palat vaniljamaidolla ja laita halkaistujen palojen väliin täytettä. Näin kakku alkaa hiljalleen muotoutua. :) Laita kakku jääkappiin kun olet saanut sen kasattua ja täytettyä. 

Valmista kaakaokreemi. Notkista pehmeä voi. Lisää joukkoon tomusokeri + kaakaojeuhe + vaniljasokeri ja sekoita hyvin keskenään. Lisää lopuksi maito ja sekoita. 

Ota kakku kaapista ja muotoile sitä vielä enemmän traktorin muotoon sahaamalla kakkupaloja pois ja pyöristämällä reunoja. Tee sen muotoinen traktori kuin haluat. :) Kun olet tyytyväinen kakun muotoon, kuorruta se kaakaokreemillä ja laita jähmettymään jääkaappiin. 

Koristeluvaiheessa kaulaa sokerimassat ja asettele ne siististi kakun päälle ja tasoita pinnat. Tee seillaiset koristelut kakkuun kuin haluat. Renkaita varten, pienennä kahta muffinsia, jotka tulevat eturenkaiksi ja jätä kaksi muffaria isommiksi takarenkaiksi. Päällystä muffinsit kreemillä ja päällystä mustalla sokerimassalla. Kiinnitä renkaat kakkutikkaritikkujen avulla traktorin runkoon. Savupiipun voi kiinnittää spagetin avulla kakkuun kiinni. Säilytä valmista kakkua jääkappissa. :)


Traktorin voi tuunata juuri selleseksi kuin itse haluaa! :)


Wrummm, wruuuuummm..... :D


Olin suht tyytyväinen lopputulokseen, vaikkakin parntamisen varaa on vielä paljon viimeistelyssä. Mut ensimmäiseksi traktoriksi tämä onnistui ihan hyvin. :) Ensi kerralla voisin kokeilla tehä autokakun. :) 




2. marraskuuta 2013

HALLOWEEN: MONSTERIKAKKUTIKKARIT



Tässä tulisi vielä yksi halloween päivitys ja siinä onkin sitten kaikki halloween herkut tälle vuotta. Voi että kun mä niin tykkään tehä kaikkia halloweeniin liittyvä juttuja ja varsinkin leivonnaisia. Oon aina jotenkin pitänyt halloweenista, vaikkakin se ei ole niin suomalainen juhla. Jokin siinä on vain aina kiehtonut! :)

Näissä popseissa käytin edellisen haamukakun levypohjajämät. Tähän tarkoitukseen ne sopivat aivan loistavasti. Alla olevalla ohjeella tuli noin 15 kappaletta monsteripopseja.

Massa:
kaakaolevypohjan jämäpalat
200 g kaakaotäytekeksejä (Pirkka)
3-4 rkl mangotuorejuustoa

Koristelu:
15 kpl kakkutikkareita
mustia / oransseja Candy Meltsejä
valkoista sokerimassaa
musta elintarviketussi

Valmista massa murskaamalla keksit pieneksi muruksi. Murusta keksien joukkoon levykakkupalat ja sekoita. Laita joukkoon mangotuorejuusto ja sekoita se hyvin joukkoon. Pyörittele massasta palloja ja laita ne jääkaappiin joksikin aikaa jähmettymään.

Sulata pari mustaa candy meltsiä mikrossa. Kasta jokaisen kakkutikkarin pää sulatettuun candy meltsiin ja työnnä tikku varovasti jokaisen massapallon sisään. Varo, ettet riko palloa laittamalla tikun liian syvälle! :) Laita sitten taas pallot jääkaappiin. 

Sulata sitten isommat satsit oranssia ja mustia candy meltsejä ja kuorruta jokainen pallo kauttaaltaan. Osan kuorrutin pelkästään mustalla ja osan sekä mustalla että oranssilla. Pyörittele valkosiesta sokerimassasa silmät jokaiselle monsterilla, kiinnitä samoilla candy meltseillä palloihin kiinni ja piirrä elintarviketussilla silmiin mustuaiset. Säilytä valmiita popseja jääkappissa.


Tuli noista kyllä aika dorkan näköisiä omasta mielestä! Mutta eikös sitä halloweenina ole aina jos jonkin näköisiä otuksia liikkeellä?! :)


Alunperin mun piti tehä näistä hämähäkki popseja, joille olis tullut lakunauhasta jalat. Jalkojen kiinnitys ei vaan tahtonut oikein sujua mallikkaasti ja hermot vain meinasi mennä siihen touhuun. Näin tikkareista syntyikin sitten monstereita! :D 

Happy Halloween!! 


HALLOWEEN: HAAMUKAKKU


Tämä halloweeniaiheinen haamukakku on varmasti kahvin ja suklaan ystävän mieleen. Kakku pitää sisällään kaakaopohjan ja suklaa-mokkatäytteen. Vielä en ole itse kerennyt kakkua maistamaan, mutta täytettä tehdessäni tuli sitä vähän siinä samalla maisteltua ja todettua, että aikasta hyvää tuli. Ainakin omaan makuun täyte oli juuri hyvä! :)

Kaakaolevykakkupohja:
4 munaa
1½ sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1½ tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaojauhetta

Suklaa-mokkatäyte:
2½ dl vispikermaa
noin 1 rkl pikakahvijauhetta
1-2 rkl vaniljasokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl sokeria
100 g tummaa suklaata
50 g valkosuklaata

Kostutus: vaniljamaitoa

Sokerikreemi:
100 g suolatonta voita (huoneenlämpöistä)
½ dl tomusokeria
½ dl kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria
loraus maitoa

Koristelu:
250 g valkoista sokerimassaa
mustaa sokerimassaa

Valmista ensin levykakkupohja. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja laita uuninpellille valmiiksi leivinpaperi. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja sihtaa ne parissa erässä muna-sokerivaahdon joukkoon varovasti nuolijalla sekoittaen. Kaada massa pellille ja paista uunin keskitasolla noin 8-10 minuuttia. Tarkkaile ettei pohja pääse palamaan. Jäähdytä pohja täysin ennen kuin alat työstää sitä eteenpäin.

Valmista pohjan jäähtyessä täyte. Mittaa kulhoon vispikerma, vaniljasokeri ja pikakahvijauhe. Vatkaa vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuustoa ja sokeri. Rouhi tumma- ja valkosuklaa rouheesti ja sekoita täytteen joukkoon. Valmista! :)

Ota esille 2 litran muovikulho ja vuoraa se sisältä kelmulla. Leikkaa levykakkupohjasta sopivan kokoisia pyöreitä paloja, jotka saat asetettua hyvin kulhoon. Kostuta palat vaniljamaidolla ja lado kulhoon vuorotellen pohjia ja täytettä. Kostuta vielä myös viimeinenkin pohjapala ja käänne kelmujen reunat tiiviisti kakun pohjan ympärille. Anna kakun olla jääkaapissa yön yli. Huom! Älä heitä pohjan jämäpaloja pois! Niitä käytetään seuraavassa reseptissä! :)

Seuraavana päivänä valmista sokerikeemi sekoittamalla kaikki kreemin aineet keskenään tasaiseksi massaksi. Kumoa kakku tarjoiluvadille ja poista kelmut ympäriltä. Laita kreemiä tasainen kerros kakun ympärille ja laita kakku hetkeksi jääkaappiin, jotta kreemi hieman jähmettyy.

Kaulaa valkoinen sokerimassa isoksi levyksi ja tarkista että siitä tulee oikean kokoinen kakun päälle. Aseta kaulatty levy kakun päälle. Nyt ei tarvi murehtia, että kakun reunat jäävät rypylle, sillä nyt ne saakin jäähä niin. :) Tee vielä ylimääräisiä laskostuksia massan mikäli tarpeen. Leikkaa mustasta massasta haamulle silmät ja suu. Ja näin saatiin aikaisesksi haamukakku! :)


HU-HUUUU...... :D 


Vielä en tosiaan ole tätä luomusta kerennyt maistamaan, mutta enköhän sit illalla tai viimeistään huomenna pääse herkuttelemaan! 



1. marraskuuta 2013

HALLOWEEN: SITRUUNA-TURKINPIPPURIMUFFINSIT


Löysin netistä tällaisen kivan idean halloweeniaiheisiin muffinseihin. Taikinaan tulee sitruunarahkaa sekä turkinpippurirouhetta. Tykkään todella paljon turkkareista ja niinpä päätin kokeilla tällaista yhdistelmää muffinseihin. Ohje on tosi helppo, ei tarvitse muuta kuin laittaa kaikki aineet kulhoon ja sekoittaa tasaiseksi taikinaksi. :)

Ohjeella tulee noin 12-15 muffinsia, riippuen muffinsivuokien koosta.

Taikina:
2 kananmunaa
2 dl ruokosokeria
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl juoksevaa margariinia
1 prk (200 g) sitruunarahkaa
95 g turkinpippurirouhetta

Kuorrute ja koristelu:
125 g margariinia
4 dl tomusokeria
1 rkl vettä
oranssia pastaväriä
mustaa sokerimassaa
mustaa lakunauhaa

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja aseta paperiset vuoat valmiiksi muffinsipellille. 

Rouhi turkinpippurit rouheeksi pakastepussissa kaulimen avulla. Mittaa sitten kaikki taikinan aineet kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Lusikoi taikina vuokiin ja paista noin 20-25 minuuttia. Tarkkaile kypsyyttä!! Anna muffinsien jäähtyä kunnolla ennen kuorruttamista. 

Valmista kuorrute vatkaamalla lämmin margariini, tomusokeri ja vesi keskenään. Lisää joukkoon oranssia pastaväriä oman mielen mukaan. Pursota muffinsien päälle kuorrutetta isolla pyöreällä tyllalla varustetulla pursotuspussilla. Muotoile mustasta sokerimassasta pirunsarvet, leikkaa lakunauhasta noin 5 cm pala hännäksi ja tee vielä sokerimassasta hännän pää. 

Säilytä valmiita muffinseja jääkaapissa. 


Happy Halloween!


Alunperin olisin halunnut tehä tuosta kuorrutteesta punaisen, mutta kaapista olikin päässyt loppumaan punainen pastaväri ja jouduin täten tyytymään oranssiin väriin. :)


Raaka-aineiden perusteella aattelin, että nämä ovat varmaan tosi hyviä. Petyin ehkä kuitenkin hieman muffinsien makuun. :( Eivät nämä nyt mitään aivan kauheita ollut, mutta ei nyt mitään super hyviäkään omaan makuuni. Niinpä pakkasin muffarit laatikkoon ja kiikutin ne vanhalle työpaikalle syötäviksi. Heille näytti nämä halloween muffinsit maistuvan! Tai sitten he eivät vain kehdanneet sanoa pahaa muffinseista! :D 

Näiden lisäksi tulossa on vielä muitakin Halloweenin liittyvä leipomuksia. Katsotaan mitä saan vielä aikaiseksi tämän viikonlopun aikana. :)