24. joulukuuta 2013

VANILJAINEN ROMMIRUSINA-HYYDYKEKAKKU



Nyt täytyy sanoa, että NAM! :D Olen aina kammonnut rommirusinaa ja kaikkia siitä tehtyjä tuotteita. Muutama päivä sitten päädyin kuitekin ostamaan kaupasta Valion rommirusinalla maustettua rahkaa ja päätin, että teen siitä jonkin jouluisen kakun. 

Ryhdyin tuumasta toimeen ja väsäsin hyydekekakun rahkasta. Mukaan laitoin myös vähän vaniljan makuista siirappia, jota sain synttärilahjaksi hyvältä ystävältäni. :) Tämä makusiirappi sopi todella hyvin kakkuun ja se toi ihanan vaniljan maun, jonka maistoi selvästi jokaisella suupalalla. Näin joulun teemaan sopien, liuotin liivatteet oikein rommiin, josta tuli myös hyvää potkua kakulle. :) 

Pohja:
150 g piparkakkuja
noin 70-80 g voita sulatettuna

Täyte:
4 liivatelehteä
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 prk (200 g ) Valion rommirusinarahkaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl vaniljasiirappia
2 rkl rommia (Brugal)
1 rkl vettä

Koristelu:
tummaa suklaata raastettuna
pehmeitä hopeakuulia

Laita ihan ekana täytteen liivatteet kylmään veteen. Valmistele irtopohjavuoka (20 cm) laittamalla pohjalle leivinpaperi ja reunoilla reunakalvo. Sulata voi mikrossa. Murskaa keksit ja sekoita sula voi keksimurskan joukkoon. Taputtele seos vuoan pohjalle tasaisesti ja laita jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen.

Vaahdota vaniljakastike kulhossa. Lisää joukkoon rahka ja sekoita. Lisää sitten vaniljasokeri ja vaniljasiirappia, sekoita taas. Mittaa lasiin rommi ja vesi. Kuumenna juuri ja juuri kiehuvaksi mikrossa ja liuota liiavatteet siihen. Kaada seos ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen. Kaada valmis täyte vuokaan ja anna hyytyä mielellään yön yli jääkaapissa. Jos tähän ei ole aikaa, niin luulisin 3-4 tuntia riittävän. :) 

Koristele kakku. Raasta juustohöylällä suoraan tummasta suklaalevystä lastuja kakun pinnalle ja ripottele päälle vielä muutama hopeahelmi. Sitten ei muuta kuin kakkua leikkaamaan ja herkuttelemaan! :)


Aivan käsittämättömän herkullinen kakku, rommirusina pääsi kyllä nyt täysin yllättämään mut! :)


Täytyy vielä kiittää Saanaa tuosta vaniljasiirapista!! Tulen kyllä jatkossakin käyttämään kyseistä siirappia leivonnaisissa. :) 

Tämän kakun saattelemana toivotan kaikille hyvää ja rauhallista joulua! Muistakaa syyä paljon kinkkua ja muita herkkuja. Niin mä ainakin meinaan tehä! Tämän jälkeen voikin olla etten kovin paljoa kerkeä blogia päivitellä muuttoopuuhien takia. ;)

HYVÄÄ JOULUA JA ONNELISTA UUTTA VUOTTA!


20. joulukuuta 2013

PORKKANAMUFFINSIT


Nämä herkulliset porkkanamuffinsit syntyivät Pirkan ohjeen mukaan ja täytyy kyllä sanoa, että nämä veivät kielen mennessään. Sen verran hyviä ne olivat! :)

Ilman turhia löpinöitä, alla resepti 12 kappaleen satsille porkkanamuffinseja. 

Massa:
4 dl porkkanaraastetta
4 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1½ tl kanelia
3/4 dl mantelirouhetta
100 g margariinia sulatettuna
3 kananmunaa

Kuorrutus:
200 g maustamatonta tuorejuutosta
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua

Koristelu:
mantelirouhetta

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja asettele paperiset vuoat muffinsipellille. 

Pese, kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Sulata rasva ja anna sen jäähtyä.

Riko munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon rasva ja porkkanaraaste. Lisää sitten kuivat aineet sekoittaen. Lusikoi taikina vuokiin, saat täyttää vuoat melko täyteen. Paista uunin keskitasolla noin 18-20 minuuttia. Jäähdytä.

Kuorrutetta varten sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi massaksi ja levitä lusikalla jäähtyneiden muffinsien päälle. Ripottele kuorrutteen päälle vielä mantelirouhetta korsiteeksi. Säilytä valmiita muffinseja jääkaapissa.


Nami nam.... :D


Kuorrute oli ihan raikasta sitruunan ansiosta ja siihen jäi aivan koukkuun. :D


Massaa tuli aika paljon tuolla ohjeella. Käytin täten vähän normaaleja isompia vuokia ja näin massa mahtui 12 vuokaan. Jos käytät pienempiä vuokia, saat enemmän muffiseja ja osan voit vaikka pakastaa. 

Mulla kävi hassu juttu näitä muffareita tehdessä. Otin valmiit herkut pois uunista ja jätin ne keittiön pöydällä olevalle ritilälle jäähtymään. Kävin tällä välin vessassa ja sieltä tullessani, huomasin että muffinsit olivat ritilällä ihan vinksin vonksin ja yksi oli lattialla puoliksi syötynä. Ja kukas se vieressä maiskutteli ja nuoli huuliaan... TEUVO!!! :D

16. joulukuuta 2013

PAKKASUKKOKAKKU



Tämän kakun tein oikeastaan vain hetken mielijohteesta löydettyäni kaapista joulupipariukon-mallisen kakkuvuoan. Tarkoituksenani oli tehä tästä ruskea pipariukko, mutta toisin kävi. Kaapissa ollut ruskea sokerimassa oli kuivanut niin pahasti, ettei sitä pystynyt millään kaulimaan. Onneksi mulla oli myös ihan tavallista valkoista massaa ja sain sillä sitten päällystettyä kakun. Näin sai alkunsa valkoinen talvinen pakkasukko-kakku. :)

Täytteessä käytin Arlan piparkakun makuista rahkaa. Mieleni oli jo kauan tehnyt maistaa tätä rahkaa ja päätinpä sitten käyttää sitä kakun täytteessä, kun olin purkin kerta ostanut kaappiin jemmaan. :)

Kakkupohja:
2 munaa
½ dl sokeria
½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
( ½ tl leivinjahetta)
1-2 rkl kaakaojauhetta

Täyte:
2 dl vipsikermaa
2 tl vaniljasokeria
1 prk (200 g) piparikakkurahkaa (Arla)
kanelija ja kardemummaa

 ½ prk aprikoosimarmeladia (Saarinoinen á 230 g)

Kostutus: vaniljamaitoa

Kuorrute ja koristelu:
250 g valkoista sokerimassaaa
pehmeitä hopeahelmiä
syötäviä sokerikoristeita 

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja voitele kakkuvuoka. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sihtaa vaahdon joukkoon varovasti nuolijalla sekoittaen. Kaada vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Tarkista kypsyys ja anna jäähtyä kunnolla. 

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kahteen osaan ja valmsita täyte. Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoks. Sekoita joukkoon rahka ja lisää kanelia ja kardemummaan oman maun mukaan. Kostuta kakkupohjan palat molemmin puolin vaniljamaidolla. Laita ensin kerros aprikoosimarmeladia ja sitten yksi paksi kerros täytettä marmeladin päälle. Laita kansipala päälle ja sivele vielä kerros marmealadia kakun pinnalla sokerimassalle tarttumapinnaksi. 

Kaulaa sokerimassa isoksi levyksi ja siirrä se kakun päälle. Siloita pinta ja taputtele reunat niin, ettei massaan jää laskoksia. Leikkaa ylimääräinen massa pois ja koristele kakku helmillä ja syötävillä sokeripaperikoristeilla. 


En oikein tiedä tykkäsinkö tuosta piparirahkasta vai en. Kuitenkin kakkua oli vain pakko ottaa aina lisää pieni palanen... :D 



Oli hauska testata tuota ukon mallista kakkuvuokaa. Tosi helppo sitä oli käyttää ja vaivatta sai kakun oikeaan muotoon, kun ei tarvinnut leikellä kakkupohjasta oikeanmallista palaa. :) Tuon vuoankin taisin joskus ostaa jostain ale-laarista. :)


10. joulukuuta 2013

JOULUISET MUFFINSIT


Joulun lähestyessä on kiva leipoa teemaan sopivia herkkuja. Tällaiset joulun makuiset muffinsit syntyivät eräänä iltana tylsyyden seurauksena. Ei ollut mitään tekemistä ja mietin, että pakko keksiä jotain muuta tekemistä, kuin kahtoa vain teeveetä. :D Niinpä muistin, että olin jokin aika sitten kirjoittanut reseptivihkooni ohjeen jouluisille muffinseille ja kaapistakin sattui löytymään kaikki tarvittavat ainekset. Siispä ryhdyin tuumasta toimeen ja pian keittiössä tuoksuikin ihanasti joululle. :)

Massasta tulee noin 12 normaalin kokoista muffinsia. 

Massa:
3 dl vehnäjauhoja
1½ fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl kuivattuja karpaloita
1 tl soodaa
2 tl jauhettua kanelia
½ tl jauhettua inkivääriä
100 g voita sulatettuna
2 kananmunaa
½ dl tummaa siirappia
½ prk (100 g) kermaviiliä

Kuorrute:
200 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
2 dl tomusokeria
kanelia 
ripaus kardemummaa

Koristelu: syötäviä sokeripaperilumihiutaleita

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja laita muffinsivuokaan valmiiksi paperiset vuoat. Mittaa kulhoon kuivat aineet ja sekoita. Tee kuivien aineiden keskelle kuoppa. Laita kuoppaan sulatettu rasva, munat, siirappi ja kermaviili. Sekoita tasaiseksi massaksi. 

Nostele lusikan avulla taikian vuokiin ja paista uunin keskitasolla noin 15-18 minuuttia. Tarkkaile kypsyyttä tikun avulla ja lisää paistoaikaa tarvittaessa. Anna muffinsien jäähtyä kunnolla. 

Valmista kuorrute sekoittamalla kaikki kuorrutteen ainekset keskenään. Pursota kuorrute pyöreäpäisen tyllan kanssa muffinsien päälle ja laita koristeeksi yksi lumihiutalekoriste. 


Nuo lumihiutalekoristeet löysin Lidl: stä, eikä ne edes maksaneet paljoa! :)


Nam nam nam... Tuo kuorrute oli NIIN hyvää!! :D


Näihin muffinseihin tuli kauhea himo. Yhden syötyään, oli pakko ottaa toinen, kolmas ja vielä  neljäskin... :D


Jotkut eivät välttämättä pidä kardemummasta ja sen voikin aivan hyvin jättää kuorrutteesta kokonaan pois. Itse olen aina pitänyt kardemummasta ja sen ihanasta tuoksusta! Mielestäni se tuo hyvin makua leivonnaisiin ja varsinkin pullataikinaan kardemumma sopii kuin nenä päähän. :D 

Kuivattujen karpaloiden tilalle voisi myös laittaa pähkinöitä pieneksi murskattuna. Ne sopisivat varmasti hyvin muffinsien makuun. Aina voi varioida ja tehdä massasta sellaisen kuin itse haluaa! :)


8. joulukuuta 2013

BAILEY'S PANNA COTTA


Tällaisen herkku panna cotan ohjeen bongasin jokin aika sittenValion ruokalehtisestä ja olihan mun heti pakko testata, kun kaapissa sattui juuri sopivasti olemaan avattu Bailey's pullo. Panna cotat kuuluvat myös yksiin lempi jälkiruokaherkkuihini, sillä ne valmistuvat niin vaivattomasti ja ovat vielä kaiken lisäksi todella hyviä. :) 
Tällä ohjeella tulee noin neljä annosta panna cottaa, riippuen tietty kuinka isoja annoksia tekee. :D

Massa:
1½ liivatelehteä
1 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
½ dl sokeria
3/4 dl Bailey's kermalikööriä
½-1 tl vaniljasokeria

Koristelu:
kuivattuja karpaloita
cashewpähkinöitä paahdettuna

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan maito, kerma, sokeri ja likööri. Kuumenna seos kiehumispisteeseen. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää ne kattilaan. Lisää joukkoon myös vaniljasokeri ja sekoita niin kauan että liivatteet ovat sulaneet seokseen. 

Kaada valmis seos annosmaljoihin tai -laseihin ja laita ne jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi. Kun maljat ovat hyytyneet, koristele annokset laittamalla niiden pinnalle kuivattuja karpaloita ja pannulla paahdettuja pähkinöitä oman maun mukaisesti. 


Karpalot ja pähkinät sopivat todella hyvin yhteen kermaisen liköörin kanssa! 


Mikäli et pidä Bailye's likööristä, niin sen tilalla voi käyttää muutakin likööriä. 


Panna cotassa maistui kyllä todella selvästi tuo liköörin maku. Itse ainakin tykkäsin paljon tästä herkusta. :) 

Täytyy kyllä tunnustaa että vähän lipsuin ite tuosta ohjeesta. En jaksanut millään alkaa paahtaa pähkinöitä vaan ripottelin niitä sellaisenaan koristeeksi. Suosittelen kyllä paahtamaan pähkinät, sillä ne ovat paljon parempia niin. Laiskuus vain pääsi iskemään omalla kohdalla! Hah.... :) 


1. joulukuuta 2013

LIME-VALKOSUKLAAHYYDYKEKAKKU


Oon nyt kyllä ihan innostunut tekeen näitä hyydykekkuja! Taas tekasin viikonlopun kunniaksi pienen valkosuklaisen kakun limellä maustettuna. :) Tällaisia kakkuja on niin kiva tehä, kun ne valmistuvat niin nopeasti ja kakun teossa ei tarvita uunia ollenkaan. Ja ennen kaikkea hyydykekakut ovat niin herkullisen hyviä! :)

Pohja:
100 g digestive-keksejä
50-60 g voita tai margariinia

Täyte:
4 kpl liivatelehteä
2½ dl vispikermaa
1-2 tl vaniljasokeria
1 prk (200 g) Valion valkosuklaa-limerahkaa
100 g Fazerin sitruunanan makuista valkosuklaata
1 limen kuori raastettuna
1 limen mehu puristettuna 

Koristelu:
noin 50 g valkosuklaata 

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Ota 18 cm irtopohjavuoka, pinnota pohjalle leivinpaperi ja laita reunan sisäpuolelle reunakalvo. Murskaa keksit pakastepussissa kaulimen avulla. Sulata rasva mikrossa ja sekoita keksimurskan joukkoon. Kaada seos vuoan pohjalle ja taputtele tasaiseksi. Laita pohja jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen.

Laita kulhoon vispikerma ja vaniljasokeri. Vispaa vaahdoksi. Lisää joukkoon rahka ja sekoita. Sulata tässä välissä suklaa varovasti mikrossa ja anna jäähtyä. Pese lime hyvin ja raasta sene kuori täytteeseen, sekoita hyvin. Purista raastetusta limesta mehu lasiin jo valmiiksi. Sekoita jäähtynyt suklaa täytteeseen hyvin vatkaten. Kuumenna limen mehu mikrossa kiehuvaksi ja liuota liivaatteet siihen. Kaada liemi ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja tasoita tasaiseksi. Anna hyytyä kaapissa noin 3-4 tuntia tai mielellään yön yli.

Koristele kakku, kun täyte on hyytynyt kunnolla. Ota valkosuklaalevy ja raasta siitä juustohöylällä suklaalastuja kakun pinnalle. Valmista tuli ja sitten ei muuta kuin herkuttelemaan! :)


Juustohöylän avulla saa todella nopeasti ja helposti tehtyä näyttävän näköisen koristelun kakun pintaan. Suosittelen kokeilemaan! :)


Limen kuoren ja mehun ansiosta kakusta tuli raikkaan ja kevyen makuinen. :)


Jos ei niin välitä digestiveistä, niin niiden tilalla voi käyttää oikeastaan mitä keksejä vain. :)


Nam nam, oli kyllä hyvää kakkua... tai ainakin omaan makuuni sopivaa ja kyllä tuo Janikin näytti tykkäävän kakusta. :D Valkosuklaa on kylläkin aikasta makeaa. mutta eihän kakkua tarvi montaa palaa yhdellä kertaa syödä! :)

Voi kamala... Nyt on jo ensimmäinen päivä joulukuuta ja pian on jo jouluaattokin edessä! Kohta pitäisi väsätä piparitaikina ja tehdä taas koko vuodeksi pipareita varastoon. Taidankin ensi viikonloppuna laittaa joulupiparitehtaan pystyyn! :)