28. maaliskuuta 2014

SACHERKAKKU



Nyt täytyy kyllä sanoa, että tämä kakku ei ollut mikään maailman helpoin tehä! Syynä tähän oli meidän uusi kiertoilmauuni, jota en vielä oikein hallitse kunnolla! :D Aina ei voi leipominenkaan mennä kuin Strömsöössä! :D

Ïtselläni meinas kyllä usko loppua, kun yritin tehdä tuota kakkupohjaa tälle syntisen suklaiselle sacherkakulle. Jouduin meinaan tehä pohjan kaksi kertaa epäonnistuneen paiston vuoksi ja siltikään en saanut pohjaa onnistumaan toivotulla tavalla. Kirosin uunin maasta taivaaseen, kun en vain kertakaikkiaan osannut paistaa pohjaa sillä vaikka kuinka yritin. :D Tarkistin ohjeen moneen kertaan ja mitään en sen puolesta ollut tehnyt väärin ja taikina vuokaan laittaessakin tuntui juuri oikeanlaisela. Mutta sitten uunissa, pohjan pinta kovettui marenkimaiseksi ja sisälmys jäi aivan raa'aksi. :( Kolmatta kertaa en enää viittinyt pohjaa tehä, vaan tyydyin epäonnistuneeseen pohjaan ja tällainen lopputulos siitä sitten tuli. :) 

Pohja:
200 g tummaa suklaata
150 g voita
2 dl sokeria
4 munaa
2½ vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta

Kostutus: 
1 dl kahvia
1 rkl rommia

Täyte:
1 prk aprikoosimarmeladia (Saarioinen)
2 dl vispikermaa
50 g tummaa suklaata (70%)

Suklaa ganache:
25 g voita
1 dl kermaa
150 g tummaa suklaata

Koristelu: pari palaa maitosuklaata

Valmistele kakkuvuoka (24 cm) valmiiksi laittamalla pohjalle ja reunoille leivinpaperia. Pieni suklaa kattilaan ja lisää joukkoon voi. Sulata nämä miedolla lämmöllä ja ota kattila pois liedeltä. Vatkaa sokeri ja munat kovaksi vaahdoksi ja lisää voisuklaa-seos  joukkoon varovasti sekoittaen. Yhdistä keskenään kuivat aineet ja lisää ne varovasti sekoittaen muun taikinan joukkoon. Sekoita vain sen verran, että taikina on juuri ja juuri sekaisin. Kaada taikina vuokaan ja paista alimmalla tasolla 175 asteessa noin 40-45 minuuttia. Tarkista kypsyys ja anna kakun seista vuoassa jonkin aikaa, ennen kuin kumoat sen.

Leikkaa jäähtynyt pohja kahteen tai kolmeen osaan. (Itse leikkasin vain kahteen osaan.) Sekoita kahvin joukkoon rommi ja kostuta pohjat sillä. Suklaa täytettä varten sulata suklaa varovasti mikrossa, vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä sitten nämä hyvin keskenään. Sivele ensin pohjan päälle aprikoosimarmeladia ja laita sitten kaikki suklaakerma tasaiseksi kerrokseksi. Laita vielä kerros marmeladia myös kansipohjan alle ja laita kermakerroksen päälle. Päällystä koko kakku reunoineen vielä tasaisella marmeladikerroksella. Laita siksi aikaa jääkaappiin kun valmistat ganachen.

Suklaa kuorrutusta varten pilko suklaa pieniksi paloiksi. Laita voi pieneen kattilaan ja sulata se liedellä. Lisää joukkoon kerma. Lämmitä voikerma-seosta sen melkein kiehumispisteeseen, mutta älä annan seoksen kuitenkaan kiehua. Ota kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon suklaa, sekoita niin kauan että suklaa on sulanut ja seos on tasaisen kiiltävää. Ota kakku jääkaapista ja kaada suklaa ganache kakun päälle, levitä kuorrute tasaisesti kakun päälle ja reunoille. Laita jääkaappiin jähmettymään. 

Halutessasi voi vielä kirjoittaa kakun pintaan SACHER - tekstin sulalla suklaalla. 


Olihan tämä ihan hyvää vaikka pohja nyt olikin hieman epäonnistunut! :) 
Olisin muuten kirjoittanut tuon teksin kakun pintaan tummalla suklaalla, jos sitä olisi vielä ollut kaapissa. Jotenkin tuo maitosuklaalla kirjoitus erottuu liian hyvin muusta kakusta. :D


Aika tuhtia tavaraa kakku oli, tosi suklaista ja raskasta. Mutta hyvää! :)


Hieman myös itseäni harmittaa, kun ylin kakkupohja pääsi halkeamaan kesken täyttöpuuhien. Sen vuoksi kakun pinnassa näkyy tuollainen ikävä "railo".  :)

Ehkä mä vielä jokin päivä opin paistamaan tuolla meiän uunilla kunnolla, niin tulee kakut onnistumaan huomattavasti paremmin jatkossa. :D



24. maaliskuuta 2014

VANILJAINEN KAHVITUOREJUUSTOKAKKU


Jääkaapissa oli purkki kahvin makuista jugurttia, jonka parasta ennen- päiväys lähestyi kovaa kyytiä. Mietin hetken, mitä voisin leipoa jugurtista ja niinpä sen ympärille kehittyi idea kaapista löytyvistä aineksista. Lopputuloksena oli kahvituorejuustokakku vaniljatwistillä. :)

En halunnut tehdä perinteistä pyöreää kakkua tällä kertaa, vaan pengoin kaapin syövereistä säädettävän neliskulmaisen reunavuoan ja valmistin kakun siihen. :) Mitat taisivat olla jotain 25 x 22 cm. 

Pohja:
250 g keksejä (125 g digestive + 125 g vaniljakaurakeksejä)
4 tl kaakaokahvijauhetta (Pirkka)
noin 100 g voita

Täyte:
5 liivatetta
2½ dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
1 prk kahvijugurttia
200 g vaniljatuorejuustoa
½ dl vahvaa kahvia

Koristelu:
1 nougat patukka
pehmeitä sokerihelmiä

Aloita laittamalla ensin täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Valmistele sitten reunavuoka. Voitele vuoan sisäreunat ja tomusokeroi ne siistimmän reunan aikaansaamiseksi. Ota esille esimerkikis iso leukkuulauta, laita siihen leivinpaperiarkki ja aseta valmisteltu reunavuoka sen päälle. Huom! Keitä myös kahvia valmiiksi heti alkuvaiheessa. :) 

Murskaa keksit pussissa kaulimen avulla ja lisää joukkoon kaakaokahvijauhe. Sulata voi mikrossa ja sekoita keksimurskan joukkoon. Taputtele seos kevyesti vuokaan ja laita jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteet.

Vatkaa täytteen kerma vaahdoksi vaniljasokerin kanssa. Lisää joukkoon tuorejuusto ja kahvijugurtti, sekoita hyvin keskenään. Otaa kuumaa kahvia ja liuota pehmeät liivatteet siihen. Kaada seos ohuena nauhana muun täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada valmis täyte vuokaan pohjan päälle ja tasoita pinta mahdollisimman tasaikseki. Anna hyytyä jääkapissa 3-4 tuntia tai mielellään yön yli.

Kun kakku on hyytynyt, irrota se vuoasta varovasti. Halutessasi voit jättää kakun tähän muotoon tai leikata sen leivospaloihin, kuten itse tein. :) Leikkasin kakun 15 palaan. Koristela varten sulata nougat mikrossa. Tee leivinpaperista pieni pursotuspussi ja laita sula nougat siihen. Leikkaa kärjestä pieni pala pois ja spritsaa raidat ja muut koristeet leivosten päälle. Laitoin vielä myös noita pehmeitä koristehelmiä nougat pallojen päälle. :) Anna koristeiden hieman jähmettyä jääpissa ja sitten ei muuta kuin kahvi porisemaan ja herkuttelemaan! :)


Ylhäällä kuvaa, miltä kakku näytti leikkaamisen jälkeen ennen mitään koristeluja. :)


Hmmm.... :)


Mielestäni tämä oli juuri oiva koko leivoksille, hyvin jaksoi syödän palan kahvin kanssa. :)



Tämä juustokakku oli maultaan ehkä hieman liian pliisu omaan makuuni. Olisin kaivannut tuohon täytteeseen vielä enemmän jotain makua. :) Pohja oli kyllä hyvä ja siinä tuli kivasti esille käyttämäni kaakaokahvijauhe. Huomasin kylläkin, että päivän parin jälkeen kakun oltua jääkaapissa, täyte maistui huomattavasti paremmalta. :)


21. maaliskuuta 2014

JUOVIKKAAT SUKLAA-JUUSTOKAKKUBROWNIET



Nyt oon viime aikoina innostunut kokeilemaan kaikkia erilaisia brownie-ohjeita. :) Tällä kertaa testauksen alla oli ricottajuustosta tehty suklainen brownie. Tuo ricottajuusto oli mulle aivan uusi tuttavuus ja mietinkin mille se oikein maistuu. Juusto oli kuitenkin todella neutraalin makuinen, melkeinpä voisi sanoa että se ei maistunut oikein millekään. Hyvää tästä suklaaherkusta kuitenkin tuli! :)

Pohja: 
170 g voita
3 rkl kaakaojauhetta
2½ dl hienoasokeria
2 munaa
2½ dl vehnäjauhoja

Juustotäyte:
2 dl ricottajuustoa
3 rkl hienoasokeria
1 muna

Kuumenna uuni 180 asteeseen ja valmistele noin 20x20 cm vuoka leivinpaperilla. 

Sulata pohjaan tuleva voi mikrossa ja lisää joukkoon kaakaojauhe ja sokeri. Vatkaa sekaan munat ja lisää sitten jauhot varovasti hämmentäen tasaiseksi taikinaksi. Kaada valmis täyte vuokaan. 

Valmista juustotäyte. Vatkaa yhteen ricottajuusto, sokeri ja muna. Tiputtele valmista täytettä lusikalla "klönttejä" sinne tänne pohjataikinan päälle. Vedä sitten esimerkiksi veitsellä seokset yhteen niin, että syntyy kiehkurakuvioita. 

Paista noin 40-45 minuuttia uunissa tai kunnes paistos alkaa tuntua kiinteältä. Anna jäähtyä kunnolla ja leikkaa paloiksi. :)

Delicious! :)


Ricotta juusto oli tosiaan aivan uusi tuttavuus itselleni ja hieman epäilin mitä tuleman pitää. :)


Sen verran hyvää tämä oli itseni ja muidenkin mielestä, että browniepalat katosivat lautaselta parissa päivässä. :) Nämä browniet ovat nyt kyllä meikäläisen suosikkeja tällä hetkellä, helppo valmistaa ja TODELLA hyviä! :)



16. maaliskuuta 2014

KEY LIME PIE JÄLKIRUOKAKULHOSTA



Perinteinen key lime pie on aina kuulunut makeisiin suosikkeihini. Uusimmasta Leivotaan- lehdestä bongasin hieman muunnellun version kyseisestä herkusta jälkiruokamuotoon. Oli tuota reseptiä heti kokeiltava näin viikonlopun kunniaksi ja todettava että HYVÄÄ oli. :)

Valmistin annokset perinteisiin jälkiruokakippoihin ja näin niitä tuli neljä kappaletta. Annokset olivat aika isoja ja mielestäni pienempikin määrä per annos olisi riittänyt. Jälkiruokakippojen rinnalla voisi ihan hyvin käyttää vaikka juomalaseja tai jotain pienempiä annosmaljoja. :)

Pohja:
8 kpl digestivekeksejä
½ tl jauhettua kanelia

Täyte:
1 liivatelehti
2 dl vispikermaa
1 prk (á 397 g) kondensoitua maitoa
1 limetin kuori raastettuna ja mehu puristettuna

Koristelu:
keksimurskaa ja kiiwiä

Laita aivan ensin täytteen liivate kylmään veteen likoamaan. Murksaa pohjan keksit ja lisää joukkoon jauhettu kaneli, sekoita. Annostele keksimurska tasaisesti kaikkien annosmaljojen pohjalle. Huom! Säästä keksimurskaa vähän myös koristeluun.

Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Pese limetti hyvin, raasta sen kuori ja purista mehu erilliseen lasiin. Sekoita kermavaahdon joukkoon kondensoitu maito ja limen kuoriraaste. Kiehauta limen mehu kattilassa tai mikrossa kiehuvaksi. Liuota liivatelehti kuumaan mehuun ja lisää mehu ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen. Lusikoi täyte tasaisesti annosmaljojen kesken ja laita ne jääkaappiin jähmettymään. Noin 2-3 tuntia jääkaapissa riittää hyytymiseen. 

Koristele hyytyneet jälkiruoat keksimurskalla ja pieniksi paloiksi leikatulla kiiwillä. :) 


Nami nam, makean raikasta herkkua! :)


Kiiwi sopi hyvin koristamaan jälkiruokaa ja tuomaan vielä raikasta makua!


Kondensoitu on hyvin makeaa ja melko makeaahan myös näistäkin herkuista tuli. Kovin isoa annosta ei siis kerralla pystynyt nauttimaan vaikka hyvää olikin. :)

Huomasin muuten, että seuraavana päivänä syötynä tuo pohjalla oleva keksimurska oli hieman saanut kosteutta täytteestä. Ttäten se ollut enää niin murenevaa, vaan tiviimpää ja näin ollen helpomaa syötävää lusikalla. :)

5. maaliskuuta 2014

KREEMI-BROWNIE


Tällaisen herkullisen kreemi-brownie ohjeen bongasin yhdestä suklaaunelmat-leivontakirjasta. Selailin kirjaa eräänä iltana ja nähtyäni kuvan leivonnaisesta, halusin heti testata reseptiä. Kaikkia aineitakin löytyi kaapista, niin ei auttanut kuin alkaa leipoa. :D

Täyte + taikina:
6 rkl suolatonta voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa 
1 tl vaniljasokeria
250 g hienosokeria
2 munaa
3 rkl kaakaojauhetta
100 g jauohoja siivilöytynä
1 tl leivinjauhetta
30-50 g mantelirouhetta

Kuorrute:
50 g voita
1 rkl maitoa
100 g tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Ota nelikulmainen vuoka, noin 20x20 cm. Voitele vuoka ja laita leivinpaperi siihen. 

Valmista ensin väliin tuleva kreemi. Vatkaa keskenään tuorejuusto, vaniljasokeri ja 25 g sokeria. Laita kreemi sivuun odottamaan tulevaa käyttöä. 

 Vatkaa munat ja loppu sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Laita voi ja kaakaojauhe kulhoon ja sulata mikrossa niin kauan, että voi on ihan sulaa ja sekoita hyvin. Lisää tämä seos sitten munasokerivaahtoon ja sekoita. Hämmennä varovasti joukkoon jauhot, leivinjauhe ja mantelirouhe. 

Laita puolet taikinasta vuokaan ja tasoita pinta. Laita sitten kaikki tekemäsi kreemi taikinan päälle ja tasoita. Lisää vielä loput taikinasta päälle ja paista uunissa noin 40-45 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla paiston jälkeen. 

Valmista kuorrute. Sulata voi maitoon lisättynä ja sekoita joukkoon tomusokeri sekä kaakaojauhe. Levitä kuorrute jäähtyneen paistoksen päälle tasaisesti. Anna jähmettyä jonkin aikaa. Leikkaa reunat pois. Leikkaa levystä pieniä 4x4 cm paloja. Itse säilytin valmiita paloja jääkaapissa. :)


Kerta kaikkisen hyviä! :D



Tuota kreemiä olisi välissä saanut olla runsaamminkin. Ensi kerralla teen tuplamäärän täytettä! :)



Nam nam!!


Nämä browniet ovat melko makeita, joten noin pienet palat ovat juuri sopivia suupaloja. Tosin nämä olivat niin hyviä, että yksi pala ei riittänyt. :) 









2. maaliskuuta 2014

LASKIAISPULLAT



Hahaa... Harkkukatti is back!! :) Vihdoinkin keittiöremontti on valmis ja olen päässyt taas hääräilemään keittiöön. Kyllä sitä kauan tulikin pidettyä taukoa leipomisesta ja muidenkin herkkujen tekemisestä. :)

Uusi keittiömme on aivan ihana! Vielä en vain ole kunnolla oppinut käyttämään uutta kiertoilmauunia, mutta eiköhän se tässä ajan kanssa tule tutuksi. :)

Näin laskiaisen kunniaksi tein pienen pullataikinan kermaisia herkkupullia varten. Löysin Pirkan sivuilta ohjeen pieneen pullataikinaan. En halunnut tehdä isoa taikinaa, joten tämä oli juuri sopiva tällaiseen pieneen leivontaan. Tuolla ohjeella tuli 12 kappaletta normaalin kokoista pyöreää pullaa.

Taikina:
2½ dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
½ tl suolaa
noin 7  dl vehnäjauhoja
100 g huoneenlämpöistä voita

Voitelu: kananmunaa + osan pullien päälle raesokeria

Täyte:
mansikkahilloa
kermavaahtoa
tomusokeria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon muna, sokeri, suola ja kardemumma, sekoita. Lisää jauhot vähitellen taikinaan ja alustamisen loppuvaiheessa lisää mukaan rasva. Alusta taikina tasaiseksi ja niin, että se irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi puhtaan liinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa.

Vaivaa kohonnut taikinan pitkäksi tangoksi ja leikkaa siitä 12 tasakokoista palaa. Itse halusin kaikista pullista juuri samankokoiset, joten punnitsin palat vaa'alla niin, että jokainen pulla oli noin 75 g. :D

Anna pullien kohota vielä liinan alla. Lämmitä uuni 225 asteeseen, voitele pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria halutessasi. Paista keskitasolla noin 10 minuuttia. Anna pullien jäähtyä täysin.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Leikkaa pullista hattu pois, sivele pohjalle mansikkahilloa ja pursota sitten päälle PALJON kermavaahtoa. Aseta hattu päälle ja sihtaa vielä tomusokeria pullien päälle. 


Tältä pullat näyttivät tultuaan uunista, ennen leikkausta ja täyttämistä. Vielä en tosiaan ihan hallitse uunin käyttöä, niin osasta tuli vähän tummempia toisiin verrattuna. :)


Mielestäni laskiaispulliin kuuluu mansikkahillo ja paljon kermavaahtoa. Tämäkin on makuasia, jotkut tykkäävät vadelmahillosta ja osa haluaa omat pullansa ehdottomasti mantelimassalla. Onneksi pullia voi tehä jokaiseen makuun sopiviksi. :) 

Seuraava päivitykseni pitääkin sisällään jotain suklaista ja makeaa! ;)