16. heinäkuuta 2014

SUKLAA-MANSIKKA RAITAKAKKU


Edellisen raitakakun innoittamana mun oli heti pakko kokeilla tehä samanlainen kakku hieman eri aineksilla. Tykkään mansikan ja suklaan yhdistelmästä, joten näinpä syntyi suklaa-mansikka raitakakku. :)

Tällä kertaa täytteiden kaataminen vuokaan onnistui paremmin ja sain nätimmät raidat aikaiseksi verratuuna edelliseen kakkuun. :)

Pohja:
200 g mansikkadominoita
50 g voita

Mansikkatäyte:
4 liivatetta
2½ dl vispikermaa
1-2 tl vaniljasokeria
300 g mansikkajugurttia
120 g valkosuklaata (Panda)
½ dl vettä

Suklaatäyte:
4 liivatetta
2½ dl vispikermaa
1-2 tl vaniljasokeria
300 g vaniljajugurttia
100 g tummaa leivontasuklaata (Pirkka)
3/4 dl vettä

Koristelu:
tuoreita mansikoita
valkosuklaata

Valmistele 24 cm irtopohjavuoka. Pingota pohjalle leivinpaperi ja laita sisäreunaa kiertämään reunakalvo. 

Murskaa dominot pussissa kaulimen avulla ja sulata voi mikrossa. Lisää voi keksimurskan joukkoon ja sekoita. Taputtele seos vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteet.

Laita molempien täytteiden liivatteet likoamaan kylmään veteen erillisiin kippoihin. Vatkaa molempien täytteiden kermat erillisissä kulhoissa vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Lisää toiseen vaahtoon vaniljajugurtti ja toiseen mansikkajugurtti, sekoita tasaiseksi. 

Sulata taas erillisissä astioissa suklaat varovasti mikrossa. Kuumenna sitten täytteiden vedet kiehuvaksi ja liuota liivatteet niihin. Tee ensin mansikkatäyte. Kaada mansikkakermavaahtoon sula valkosuklaa ja sitten liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Sekoita kunnes kaikki ainekset ovat hyvin sekaisin. Valmista suklaatäyte samalla tavalla. 

Kaada täytteitä vuorotellen vuokaan noin 1 dl kerrallaan kunnes täytteet ovat loppu. Laita jääkaappiin hyytymään mieluiten yön yli. Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja siirrä tarjoilualustalle. 
Koristele tuoreilla mansikoilla ja valkosuklaalastuilla. 


Nami nam, kakku maistui aivan  Pingviini jäätelöpuikoilta. :)


Tykkään kun kakuista tulee korkeita, tässä ainakin oli mielestäni hyvä korkeus. :)


Tuoreet mansikat ovat ihan parhaita! Harmi vain kun ne ovat vielä melko kalliita. :(


Tällä kertaa kakku oli enemmän omaan makuuni verrattuna edelliseen raitakakkuun. :)


Kuten oon varmaan sanonutkin aikaisemmin, että tykkään paksusta pohjasta näissä hyydykakuissa... niin tässä oli ehkä himpun verran liian ohut tuo pohja. Ehkä 250 g dominoita olisi ollut parempi määrä. Mutta nämähän ovat vain makuasioita. :D


12. heinäkuuta 2014

VANILJAINEN RAITAKAKKU


Ostin tuossa jokin aika sitten leipomiskirjakokoelmaani Kinuskikissan uusimman, Kinuskikissan helpot suosikit- kirjan. Kirja on kyllä aivan ihana ja tekisi mieli kokeilla jokaista reseptiä! :)

Ensimmäisenä kirjasta päätin kokeilla hyydykekakkua, joka oli kirjassa nimellä seeprakakku. Kakku näytti niin kivalta kirjassa, että pakkohan sitä oli testata. Halusin myös kokeilla tätä uutta tekniikka tehä kakku, jolla saadaan kiva raidallinen kuvio koko kakkuun. :)

Resepti on siis peruja Kinuskikissalta. Pohjan sävelsin kaapista löytyvistä aineksista, mutta täyte on suoraan Kinuskikissalta. :)


Pohja:
200 g kaurakeksejä
2-3 tl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
55 g voita sulatettuna

Täytevaahto:
5 dl vispikermaa
600 g vaniljajugurttia 

Valkosuklaatäyte:
4 liivatelehteä
½ täytevaahdosta
120 g valkosuklaata
½ dl vettä

Tummasuklaatäyte:
4 liivatelehteä
½ täytevaahdosta
100 g tummaa suklaata (70 %)
3/4 dl vettä

Koristelu:
muutama pala tummaa- ja valkosuklaata

Valmista pohja. Vuoraa 24 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja aseta reunakalvo kiertämään  vuoan reunan sisäpuolella. Murskaa keksit pussissa kaulimen avulla tai tehosekoittimessa. Lisää joukkoon kaakaojauhe ja sokeri. Sulata voi ja lisää se keksimurskan joukkoon. Taputtele seos vuoan pohjalle. Laita jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteet.

Vatkaa ensin vispikerma vaahdoksi ja sekoita sitten joukkoon jugurtti. Jaa seos kahteen yhteen suureen osaan erillisiin kippoihin. 

Laita molempien täytteiden liivatteet likoamaan kylmään veteen. (Huom! Molemmat liivatemäärät eri kulhoihin! :D ) Sulata molemmat suklaat varovasti mikrossa omissa kipoissaan. 

Valmista ensin valkosuklaatäyte. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liuota siihen liivatteet. Anna hetken aikaa jäähtyä, mikäli seos tuntuu kuumalta. Lisää täytevaahdon puolikkaaseen sula valkosuklaa ja liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Valmista tummasuklaatäyte samalla tavalla. 

Kaada täytteitä vuorotellen vuoan keskelle noin 1 dl kerrallaan. Tällöin saat aikaan rengaskuvion kakkuun. Jatka niin kauan kunnes täytteet ovat loppu. Laita kakku jääkaappiin hyytymään noin 4 tunniksi tai mielellään yön ylitse.

Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja aseta tarjoiluastilalle. Koristele raastamalla tummaa- ja valkosuklaata kakun päälle.


Tää oli mun mielestä kiva tekniikka tehä kakku, vähän jotain erilaista kuin yleensä. :)


Hiukka tuo täytteen kaatotekniikka oli hakusessa, mutta loppua kohden pääsin siitäkin jyvälle. Mitä matalemmasta täytteen kaato, sitä kauniimpi ja siistimpi kuvioinnista tuli. Korkealta kaatamalla, täyte valui pohjaan saakka ja kuvion reunoista tuli epäselvät. 


Suklaata... nam nam! :)


Omaan makuun täyte oli ehkä hieman pliisu ja olisin kaivannut jotain lisämakua siihen. Mutta ei tämä nyt pahaa ollut, kovasti kakku vain hupeni lautaselta. :)


Tuun kyllä jatkossakin käyttämään tätä tekniikkaa täytteen kanssa. Kiitokset vain Kinuskikissalle hyvästä ideasta. :) Ensi kerralla voisin käyttää täytevaahdossa mansikkajugurttia vaniljan sijaan. Ehkä siitä tulis hyvää lisämakua täytteeseen. :)


10. heinäkuuta 2014

PIIMÄKAKKU


Töissä tehdään kondispuolella aina välillä ihanalta maistuvia ja tuoksuvia piimäkakkuja. Viimeksi tänään.... :D Kakkujen tullessa uunista, koko leipomon täyttää huumaava neilikan ja kardemumman tuoksu, joka on vain niin kertakaikkisen hyvä tuoksu. :)Aina tuolloin mietin, että nyt pitäisi kans kotona tehä tämä kyseinen kakku ja nytpä sen sitten tein. :)

Tämä olikin eka kerta kun väsäsin tällaisen piimäkakun ja ihan hyvää siitä tuli. Kyllä se sama ihana tuoksu leijaili kakkua paistaessa myös kotonakin. :)

Massa: 
3 dl piimää
200 g voisulaa
2 dl sokeria
1 dl siirappia
2 tl neilikkaa
2 tl kardemummaa
1 tl soodaa
6 dl vehnäjauhoja

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele torvivuoka hyvin ja ripottele sinne vähän kaurahiutaleita. 

Sekoita ensin keskenään piimä, siirappi, mausteet ja sokeri. Sulata voi ja sekoita se seoksen joukkoon. Mittaa kulhoon sooda ja jauhot. Lisää nämä lopuksi massan joukkoon ja sekoita hyvin sekaisin. Käsin sekoitus riittää, ei tarvita mitään sähkövempeleitä. :) 

Kaada massa vuokaan ja tasoita pinta tarvittaessa. Paista uunin alatasolla noin 60 minuuttia tai kunnes kypsä.


Hmmm... Kämpässä tuoksui aivan joululle, kun teki tätä kakkua. :)


Herkullista...muuta ei voi sanoa! :)


Vuokaan laitetut kaurahiutaleet olivat kivan näköisiä kakun pinnalla. :)


Leikkasin kakun puoliksi ja pakastin toisen puolen saman tein, kun kakku oli jäähtynyt kunnolla. Ennen en ole niinkään välittänut kahvikakuista, mutta nyt oon niistäkin alkanut tykkäämään. Helppoja tehä, voi pakastaa yllätysvieraiden varalle ja ennen kaikkea, ne on HYVIÄ! :)



3. heinäkuuta 2014

TUHTI KESÄHALKO


Janin toiveesta syntyi tällainen kesäinen kääretorttu kermakuorrutuksella. :) Mielestäni torttua kuvaa paremmin sana HALKO, sillä siitä tuli niin iso ja tuhti leivonnainen. 

Täytyy kyllä sanoa, että monesti yksinkertainan on parasta. Tässäkin tapauksesa tortun väliin laitoin vain mansikkahilloa ja kermavaahtoa vaniljarahkalla maustettuna. Hyvää oli ja nuo marjat toivat kivasti näyttävyyttä ja piristystä perinteiseen torttuun. :)

Pohja:
4 munaa
1½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1½ tl leivinjauhetta

Täyte:
noin 300 g mansikkahilloa
2½ dl vispikermaa
200 g vaniljarahkaa
1-2 tl vaniljasokeria

Kuorrute:
2½ vispikermaa
1-2 rkl tomusokeria
+ tuoreita vadelmia, pensasmustikoita ja sitruunamelissan lehtiä

Valmista pohja. Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja sihtaa ne parissa erässä vaahdon joukkoon varovasti nuolijalla sekoittaen. Kaada massa leivinpaperoidulle pellille ja tasoita. Paista 200 asteessa, keskitasolla noin 10 minuuttia. Kippaa valmis pohja toisen leivinpaperin päälle, jolle on ripoteltu sokeria ja poista pohjan päältä leivinpaperi. Anna jäähtyä.

Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkooon rahka ja vaniljasokeri. Levitä täysin jäähtyneelle pohjalle reilusti mansikkahilloa ja sitten koko kermarahka-täyte. Rullaa pohja rullalle ja jätä ympärille leivinpaperi. Anna tortun olla jonkin aikaa jääkaapissa.

Vatkaa kuorrutteeksi tuleva kerma vaahdoksi ja mausta tomusokerilla. Levitä kerma kauttaaltaan tortun ympärille ja koristele marjoilla ja sitruunamelissan lehdillä.


Kesä, kesä, kesä.... :D


Halko oli erittäin mehevä ja maukas! :)


Pohjaa oli hieman vaikea rullata rullaksi, koska täytettä oli niin paljon. Loppujen lopuksi rullaus onnistui hyvin leivinpaperin avustuksella. Runsaan täytteen ansiosta nimesinkin herkun tuhdiksi kesähaloksi. :)