5. helmikuuta 2015

RUNEBERGINTORTUT


Tänään olis sitten Runebergin päivä. Nämä olivat elämäni ihka ensimmäiset Runebergin tortut...tai oikeastaan muffinsejahan nämä ovat. :) 

Ohjeen näille otin töissä olevasta Valion konditorialeivonnaiset -kirjasta. Teemme töissä minitorttuja juuri tällä ohjeella ja sitten myös isompia torttuja, joidenka taikinassa on mukana mm. hirvensarvisuolaa. Koko leipomo lemuaa aivan hirveällä, kun noita hirvensarvisuolatorttuja paistetaan! Yök! :D

Reseptillä tulee noin 20 kappaletta torttuja. Määrä on riippuvainen muffinsien koosta. 

Massa:
250 g huoneenlämpöistä voita
200 g sokeria
125 g munia
25 g mantelilastuja tai -rouhetta
25 g appelsiinin kuoripaloja/muhennosta
noin 2 g kardemummaa
5 g leivinjauhetta
240 g vehnäjauhoja

Kostutus: omenamehua/appelsiinimehua

Koristelu:
vadelmamarmeladia
1 dl tomusokeria
noin 1 rkl vettä tai tarpeen vaatiessa enemmän

Lämmitä uuni 180 asteeseen ja asettele paperiset muffinsivuoat valmiiksi muffinsipellille. 

Valmista massa. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri keskenään. Lisää joukkoon munat vatkaten. Yhdistä keskenään kaikki kuivat aineet ja lisää massan joukkoon. Sekoita kunnes massan ainekset ovat hyvin sekaisin.  

Laita valmis massa pursotuspussiin ja pursota massa vuokiin. Vaihetoehtoisesti voi myös lusikoida massan vuokiin. Paista uunin keskitasolla non 15 minuuttia tai kunnes kypsiä. Kokeile kypsyyttä tikulla. Paista massa parissa erässä. Anna valmiiden torttujen jäähtyä.

Kostuta jäähtyneet tortut omena- tai appelsiinimehulla. Ite käytin tällä kertaa omenamehua. Paina sormella tai esim. lusikan toisella päällä kolo tortun keskelle ja pursota vadelmamarmeladia tortun sisälle ja myös pinnalle. Valmista tomusokerista ja vedestä pursotettava massa ja pursota valkoinen rinkula marmeladin ympärille. Tadaa, valmista! :)


Perinteisestihän näihin kuuluisi punssi/rommi kostutus. Ehkä sen takia, en ole oikein ennen piitannut Runebergin tortuista, mutta nämä olivat hyviä omenamehukostukkeella. :)


Taidan jatkossakin tehä torttuja tällä ohjeella, hyviä olivat! :)


Meillä kävi vähän hassusti valmiiden torttujen kanssa. Ite ei keretty syyä kuin pari kappaletta ja loput jouduttiinkin sitten heittämään roskiin Tepakollin takia!!! :D Valmiit tortut ei tilanpuutteen takia mahtuneet kaappiin ja täten jouduin säilyttämään niitä keittiönpöydällä muovisessa kakkukuvussa. Nooh, sit yöllä heräsin siihen, kun keittiöstä kuului kauhea kolaus. Ryntäsin heti kahtomaan mitä oli tapahtunut... ja mitäs sitten näinkään!! Tortut oli pitkin lattiaa ja Tepakolli oli innoissaan niiden kimpussa. Hyvin näytti tortut maistuvan katille! :D



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille