25. maaliskuuta 2015

SITRUUNARAHKALEIVOKSET



Otin jo pienen varaslähdön pääsiäiseen! :) Tein nimittäin tällaisia nopeita leivoksia kääretortusta, jotka maistuivat mansikalta ja raikkaalta sitruunalta. Kaapissa oli purkki Valion sitruunarahkaa ja mietin kauan, mitä siitä tekisin. Sitten mieleen juolahti tehä ihan perus kääretorttu, leikata se paloiksi ja pursottaa päälle rutkasti maistuvaa kuorrutetta. :)

Pohja:
4 munaa
1½ dl sokeri
3/4 dl perunajauhoja
3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
mansikkahilloa
1 prk (á 200g) sitruunarahkaa

Kuorrute ja koristelu:
kookoshiutaleita
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
strösseleitä

Aloita tekemällä kääretorttupohja. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Sihtaa kuivat aineet vaahdon joukkoon ja käähtele varovasti esim. nuolijan avulla. Kaada valmis massa leivinpaperoidulle pellille. Paista 200 asteisesa uunissa, keskitasolla, noin 10 minuuttia. Kumoa valmis pohja leivinpaperin päälle, johon on ripoteltu kookoshiutaleita. Poista paperi pohjan päältä ja anna jäähtyä kunnolla. 

Levitä jäähtyneen pohjan päälle ensin ohut kerros mansikkahilloa ja sitten sitruunarahka. Levitä vielä rahkan päälle kerros mansikkahilloa ja kääri pohja rullalle. Kääri rulla leivinpaperin sisään ja anna tekeytyä jonkin aikaa jääkaapissa. 

Leikkaa rulla halutun kokoisiksi paloiksi. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi ja lisää joukkoon tuorejuusto. Huom! Jos sinulla on vaniljakreemijauhetta, niin lisää myös sitä tässä vaiheessa noin 2 rkl. Tällöin kuorrutteesta tulee vähän jämäkämpää. Pursota kuorrutetta leikattujen palojen päälle ja koristele strösseleillä. Säilytä valmiita leivoksia jääkaapissa.


Kirpsakka sitruunarahka teki leivoksesta raikkaan ja kivan makuisen. :) Kuorrutetta tehdessäni huomasin, että kaapista oli loppu vaniljakreemijauhe ja täten kuorrute jäi melko löysäksi. Sitä kylä kannattaa lisätä joukkoon, niin saa vähän jämäkämpää kuorrutetta. 



Kukas se olikaan taas mukana kuvausten aikana.... Tepakolli!! :D Sitä kiinnosti kovasti nuo keltaiset höyhenet ja tipukoristeet. Kerran se kerkeskin nopeilla tassuillaan saada pari höyhentä napatuksi, mutta onneksi ne sai helposti siltä takaisin. :) 


23. maaliskuuta 2015

KOOKOS-LIMEBEBET



Viimeisimmässä Herkku leivonta - lehdessä oli ohje kookos-limebebeihin. Pakkohan näitä oli heti kokeilla, kun leivokset näyttivät NIIN hyviltä. :) 

Nämä pirtsakat leivokset sopivat hyvin kevään herkkupöytää ja erinomaisesti pääsiäisen juhlintaan. :)

Ohjeella tulee 15 kappaletta bebeitä.

Pohja: 
100 g huoneenlämpöistä voita
½ dl sokeria
1 keskikokoinen keltuainen
2 tl kookoskermaa
2 dl vehnäjauhoja

Täyte:
1½ dl kookoskermaa
1 limen raastettu kuori
2 keskikokoista keltuaista
1 rkl maizenaa
3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
100 g huoneenlämpöistä voita
½ dl tomusokeria
limecurdia

Kuorrutusta ja koristelu:
1½ dl tomusokeria
1 tl limemehua
noin 1 rkl vettä
vihreää pastaväriä
nonparelleja

Aloita tekemällä leivospohjat. Vaahdota voi ja sokeri keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keltuainen ja vatkaan hyvin sekaisin. Lisää sitten kookoskerma ja lopuksi jauhot. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin siksi aikaa, kunnes taikina nähän jähmettyy. Jaa jähmettynyt taikina 15 osaan. Voitele bebevuoat ja painele taikinapalat vuokien pohjalle ja reunoille. Paista pohjia 175 asteessa, keskitasolla, noin 15 minuuttia tai kunnes ovat vähän saaneet väriä pintaan. Anna valmiiden pohjien jäähtyä vähän ja irrota sitten vuoista. 

Valmista täyte. Mittaa pieneen kattilaan kookoskerma, limekuori, keltuaiset, mazena ja sokeri. Sekoita hyvin sekaisin. Lämmitä liedessä kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Ota kattila heti pois liedeltä, kun seos pulpahtaa. Mausta vaniljasokerilla, sekoita ja anna jäähtyä haaleaksi. Vatkaa erillisessä astiassa voi ja tomusokeria kuohkeaksi. Sekoita sitten keskenään jäähtynyt seos ja voi/tomusokeriseos.Laita jokaisen leivospohjan keskelle pieni määrä limecurdia ja pursota täytettä sen päälle tasaiseksi kerrokseksi. Laita jääkaappiin jähmettymään.

Valmista kuorrute. Sekoita keskenään tomusokeri, limemehu ja vesi. Värjää sitten vaaleanvihreäksi pastavärillä. Huom! Lisää vettä varovasti, ettei kuorrutteesta tule liian löysää. Jos näin pääsee käymään, niin lisää joukkoon tomusokeria. Laita joikaisen jähmettyneen leivoksen päälle noin teelusikallinen kuorrutetta ja levitä se tasaisesti reunoille saakka. Ripottele heti pinnalle nonparellit ennen kuin kuorrute kerkeää kuivaa. Säilytä valmiilta leivoksia jääkaapissa.


Mikäli vain yhtäänkään tykkää kookoksesta ja limestä, niin ei voi olla tykkäämättä näistä! Leivokset olivat tosi hyviä ja raikkaita. :)


 Nam nam nam.... :D


Aluksi ajattelin, että ovatko nämä liian kookoksisia omaan makuun, mutta eivät olleet. Täyte oli ihanan kermaista ja pehmeää. Sisällä oleva limecurd-sydän toi kivasti makua ja raikkautta leivokseen. Suosittelen kyllä kokeilemaan! :) 

Lime tilalla voisi hyvin myös käyttää sitruunaa ja tehä näin kookos-sitruunabebeitä. :D


19. maaliskuuta 2015

OMENA-KANELIVIINERIT



Pakkasessa oli joulusta lähtien lojunut muutama torttutaikinalevy. Aattelin et nyt teen ne pois sieltä muiden tavaroiden edestä. En kuitenkaan halunnut tehä niistä tavallisia torttuja ja näin syntyivät kampa- ja neliöviinerit. :) Kaapissa sattui onneksi olemaan paistonkestävää omena-kanelimarmeladia, joka sopi näihin kuin nenä päähän. :)

Ohjeella tulee 14 kappaletta viinereitä.

Pohjat:
7 kpl torttutaikinalevyä

Täyte:
noin 1 prk omena-kanelimarmeladia (paistonkestävää)

Voitelu:
1-2 munaa

Koristelu:
hasselpähkinärouhetta
raesokeria
tomusokeria
vettä

Ota valmiit taikinalevyt hyvissä ajoin sulamaan huoneenlämpöön. Kampaviinereitä varten kaulaa levyä isommaksi sekä pituuus- että leveyssuunnassa.Voitele levyn alareuna munalla ja pursota keskelle marmeladiviiva. Taita taikina marmeladin päälle niin, että yläreuna tulee voidellun alareunan päälle, painele kevyesti reunat kiinni toisiinsa. Tee veitselle viillot, kamman piikit, koko alareunaan ja leikkaa sitten pötkö kahdeksi viineriksi. Tee näin niin monelle taikinalevylle kuin haluat. Aseta kampaviinerit pellille ja voitele ne munalla. Kaada lautaselle hasselpähkinärouhe ja dippaa voidellut viinerit rouheeseen. Taivuta kampojan hieman, jotta saat piikit nätisti erilleen toisistaan. Paista 225 asteisessa uunissa, keskitasolla,  noin 15 minuuttia. 

Neliöviinereitä varten, ei tarvitse kaulata taikinaa. Leikkaa vain valmis levy kahdeksi neliöksi ja taita kaikki kulmat keskelle, paina hyvin kiinni. Voitele munalla ja dippaa raesokeri/hasselpähkinäroheseokseen. Pursota keskelle marmeladisydän. Paista näitä myös uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla. Valmista tomusokerista ja vedestä sopivan notkea kuorrutea ja pursota raidat jäähtyneiden viinereiden päälle. 


Joo-o, kyllä nämä hyviä olivat ja maistuivat kummasti! :) Olisin niin halunnut vielä laittaa noiden kampojen sisälle jonkin vaniljatäytteen, mutta harmillisesti kaapissa ei ollut aineksia siihen. Mutta hyviä olivat myös tuolla pelkällä marmeladilla. :)


Kuorrutteen tomusokerin joukkoon pääsi livahtamaan hiukan liian paljon vettä, siksi nuo raidat näkyvät niin hailakkoina. Nooh, välläkö häliä! :)

Joskus tässä pitäisi kyllä ihan opetta tekemään viineritaikinat itse alusta alkaen. Oon vaan aina pitänyt taikinat tekona melko haasteellisena. Ainesten tulisi olla kaikkia kylmiä tekovaiheessa, rasva pitää osata kaulata oikein taikinan sisään, taikinaa täytyy pitää kylmässä useaan otteeseen jne. Mut kyllä mä tuonkin tässä vielä joskus opettelen! :)

Niin joo... Sitä piti vielä kertoa, että hyvin nämä herkut maistuivat myös meiän Teuvolle. Jätin viinerit keittiönpöydälle liinan alle. Eikä mennyt kauaa, niin Tepakolli oli jo niiden kimpussa ja veti melkein keikki viinerit lattialle. On se vain sellanen katti tuo meiän Tepakolli!! :D


16. maaliskuuta 2015

APPELSIINIPIIRAKKA



Tätä makeaa herkkua voisi oikeastaan sanoa key lime pien pikkuserkuksi. :) Piirakka on tehty muuten aivan samoin tavoin, kuin limeversio mutta tuon limen tilalla on vain käytetty appelsiinia. 

Pohjassa käytin tällä kertaa täysjyvädigestive-keksejä. Nämä olivat mielestäni paljon paremman makuisia tavallisiin digestivekeksiin verrattuna. Luulenpa, että alan jatkossa käyttämään täysjyväisiä keksejä paljon enemmän leivonnassa. :)

Piirakka on tehnty 24 cm irtopohjavuokaan.

Pohja:
200 g täysjyvädigestivekeksejä
125 g voita sulatettuna

Täyte:
2 munaa
2 keltuaista
1 tl appelsiininkuoriraastetta
1 prk (á  397g) kondensoitua maitoa
1,25 dl appelsiininmehua puristettuna

Koristelu:
2 dl kermaa
appelsiiniviipaleita

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vuoraa irtovuoan pohja leivinpaperilla ja voitele kevyesti reunat. Murskaa keksit muruksi ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painene seos vuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa uunissa noin 8-10 minuuttia. 

Mittaa kulhoon munat ja erotellut keltuaiset. Pese ja raasta appelsiinista kuorta. Lisää kuori munien joukkoon ja sekoita hyvin sekaisin. Purista appelsiinista tarvittava määrä mehua. Lisää mehu ja kondensoitu maito muna/raasteseoksen joukkoon. Sekoita hyvin keskenään. Kaada valmis täyte esipaistetun pohjan päälle. Jatka paistamista uunin alatasolla noin 40-45 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä kunnolla ja mieluiten yön yli jääkaapissa. 

Irrota valmis piirakka vuoasta ja laita se tarjoilulautaselle. Vatkaa kerma vaahdoksi ja pursota koristeet kakun reunalle. Viipaloi vielä muutama appelsiinisiivua ja aseta kerman päälle koristeiksi. Sittten vain herkuttelemaan! :)


Makeaa mutta hyvää ja raikasta! :)


Tuo kondensoitu maito on itsessään jo niin makeaa, ettei piirakka tarviste mitään erillistä sokerin lisäämistä. Kovin isoa palaa tätä piirakkaa ei tarvitse syyä, jotta saa makeasta tarpeekseen. :)


Itse tykkäsin kovasti tästä piirakasta! Jos joskus jaksan, niin aion kyllä kokeilla tehä samaisen piirakan, mutta vain sitruunalla. Saas nähä millainen siitä tulee! :)

12. maaliskuuta 2015

MYSLIPATUKAT SUKLAAKUORRUTTEELLA


No niin.... sain viimein tehtyä nämä suklaiset myslipatukat! Ainekset pyöri kaapissani varmaan parisen viikkoa, ennen kuin sain herkut aikaiseksi. :) Patukat oli helppo valmistaa ja makean nälän nämä kyllä veivät nopeasti. :)

Tällä ohjeella tulee 8 kappaletta isoja myslipatukoita. 

Massa:
4 dl crunchy mysliä, luomu (Myllärin)
noin 1 dl kuivattuja hedelmiä (ananas, mango, papaija, kookos)
½ dl rusinoita
50 g voita
½ dl hunajaa
½ dl sokeria

Kuorrute:
muutama pala suklaata

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita keskenään, rusinat ja muut kuivatut hedelmät. 

Mittaa pieneen kattilaan voi, hunaja ja sokeri. Kuumenna, kunnes voi on sulaa ja sokeri on melkein liuennut. Kaada valmis seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita hyvin sekaisin. 

Vuoraa noin 25x25 cm vuoka leivinpaperilla. Kaada mysliseos vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 8-10 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla. 

Leikkaa jäähtynyt paistos patukoiksi. Sulata suklaa varovasti mikrossa, siirrä pursotuspussiin ja pursota raidat patukoiden päälle. Laita jääkaappiin jotta suklaa jähmettyy. Säilytä mielellään jääkaapissa. 


 Hyviä olivat, vaikkakin ehkä hieman liian makeita omaan makuun. Nuo kuivatut hedelmät ovat niin kovin sokeripitoisia! :( Ensi kerralla taidan jättää ne pois ja laittaa tilalle erilaisia pähkinöitä. 


Näitä ei tosiaan isoa palaa tarvinnut syyä, jotta sai tyydytettyä makean nälän. :) Myslinä näissä voi käyttää oikeastaan ihan mitä vain, ei ole pakko olla tuota crunchy mysliä. Mikäli kaapissa sattuu olemaan itsetehtyä mysliä, niin sehän sopisi näihin erityisen hyvin. :)

6. maaliskuuta 2015

SUKLAAJUUSTOKAKKU



Nam nam... Tällaisen suklaisen herkun valmistin viikonlopun herkkuhetkiin viime viikolla. Kakkua tehdessä muistin, että mullahan on kaapissa aivan korkkaamaton kahvilikööripullo, jonka oon ostanut joskus leivontaa varten. Korkkasin pullon tätä kakkua varten! :)

Kakku on tehty 20 cm irtopohjavuokaan.

Pohja:
180 g (1 pötkö) dominoita
50 g voita sulatettuna

Täyte:
4 liivatelehteä
200 g tummaa leivontasuklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
noin ½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2½ dl vispikermaa
½ dl kahviliikööriä 

Koristelu:
suklaahippuja
cashewpähkinöitä

Vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla ja laita reunakalvo kiertämään vuoan reunojen sisäpintaa. Sulata voi. Murskaa keksit pieniksi muruiksi. Yhdistä voi ja keksimurska. Taputtele seos vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen. 

Laita liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauhteessa. Yhdistä tuorejuusto ja sula suklaa, sekoita hyvin sekaisin. Mausta sokereilla. Vatkaa kerma vaahdoksi tässä vaiheessa jo valmiiksi. 

Mittaa likööri esim. lasiin ja kuumenna se mikrossa kiehuvaksi. Liuota liivatteet siihen ja anna jäähtyä hetkisen, mikäli seos on kuumaa. Kaada liivateseos suklaa-tuorejuustomassan joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Sekoita hyvin sekaisin. Lopuksi sekoita varovasti joukkoon vaahdotettu kerma. Kaada tätye vuokaan, tasoita pinta ja anna hyytyä jääkaapissa mieluiten yön yli. Hätätapauksessa nelisen tuntiakin riittää hyytymiseen. :)

Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Paahda pähkinät pannulla. Pilko pari palaa suklaata pieniksi paloiksi. Ripottele suklaat ja jäähtyneet pähkinät kakun päälle 


 Hmmmm... Tämä oli kyllä hyvää!


Paahdetut pähkinät toivat kivasti lisämakua ja sopivat hyvin suklaisen täytteen kanssa yhteen. 


Täyteläistä herkkua! :)


Vartiaation kakusta saisi helposti vaihtamalla esimerkiksi pohjan keksit johonkin toiseen laatuun. :)


Yllä olevasa kuvassa näkyy vielä tuota likööri, jota käytin kakussa. Oli muuten aika hyvää likööriä! Yleensä en piittaa kovin likööreistä, mutta tämä on poikkeus. Tätä voisi maistella joskus ihan vain huvin vuoksi, kun se oli niin hyvää. :)


2. maaliskuuta 2015

MUSTIKKAPIIRAKKA TUOREJUUSTOTÄYTTEELLÄ


Halusin tehä pakkasessa olevista mustikoista jotain hyväskää ja mitäs muutakaan niistä syntyi kuin herkullinen mustikkapiirakka. Tällä kertaa en halunnut tehä perinteistä rahkatäytettä, kuten aina ennen oon tehnyt. Kaapissa sattui sopivasti olemaan maustamatonta tuorejuutoa ja se pääsi piirakan pääosaan mustikoiden rinnalle. :)

Piirakan ohjeen bongasin Arlan nettisivuilta ja voin sanoa, että tämä oli TOSI hyvää! Taian tehä piakkoin tätä jo uudestaan. :D Pohjasta jätin tosin pois kardemumman, halusin tehä ihan normipohjan ilman mitään erikoisia makuvivahteita. :)

Pohja:
100 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 muna
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 munaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 dl mustikoita
2 rkl perunajauhoja
1 rkl sokeria

Voitele valmiiksi noin 26 cm piirakkavuoka. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Vaahdota hyvin pehmeä voi ja sokeri. Lisää joukkoon muna vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja lisää massan joukkoon, sekoita taikinaksi. Taputtele valmis taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes pinta saa vähän väriä. Ota pohja uunista ja alenna lämpötila 175 asteeseen.

Valmista täyte. Sekoita keskenään tuorejuusto, munat ja sokerit. Kaada seos esipaistetun pohjan päälle. Sekoita mustikoiden joukkoon perunajauho ja ripottele mustikat tuorejuustotäytteen päälle. Sirottele pinnalle vielä sokeria. Paista piirakkaa vielä 175 asteessa noin 35-40 minuuttia. Anna jäähtyä ja sitten HERKUTTELEMAAN! :)


 Tää oli siis NIIN hyvää! :)


Perusaineillakin saa hyvää aikaiseksi. 
Aina ei tarvi olla kymmentä eri ainesosaa, jotta saa hyvää leivonnaisen. :)


Piirakka ei kovin kauaan kaapissa säilynyt. Janikin tykkäs tästä kovasti ja kysykin jo, et millon teen piirakkaa uudestaan. Ehkä mun pitää piakkoin leipasta taas tällainen. :D