31. toukokuuta 2016

KERROSKAKKU 1-VUOTISSYNTTÄREILLE



No niin, tässä tulee nyt sitten se kerroskakku, johon viittasin edellisessä postauksessa vaniljatäytteen merkeissä. :)

Sain tilauksen vanhalta työkaverilta tehdä kakun hänen lapsensa 1-vuotissynttäreille. Toiveena oli saada vaaleanpunaien kerroskakku 30 hengelle mitoitettuna ja koristeina piti olla prinsessatiara ja kukkia. Täytyy sanoa, että aluksi hieman säikähdin kaikkia toiveita ja pelkäsin etten osaa tehdä kakkua. Mutta alkusäikähdyksen jälkeen aloin suunnitella ja miettiä kakun eri vaiheita ja totesin, ettei se nyt niin paha ollutkaan loppujen lopuksi. Itsensä haastaminen on aina mukavaa! :)

Kakkupohjiksei tein 26 cm + 20 cm sienikakkupohjat. Välissä mansikkahilloa ja vaniljamousse. Kakut on kuorrutettu sokerimassalla ja myös kaikki koristeet on valmistettu sokerimassasta.


Kakkupohja 26 cm:
6 muna
3 dl sokeria
1½ dl vettä
4½ dl vehnäjauhoja
2,2 tl leivinjauhetta

Kakkupohja 20 cm:
4 munaa
2 dl sokeria
1 dl vettä
3 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta

Täyte:
mansikkahilloa
8 liivatetta
7½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
600 g vaniljatuorejuustoa
600 g ranskankermaa
6 tl sokeria
8-9 tl vaniljasokeria
3 rkl vettä

+ noin 5 dl appelsiinimehua kostutukseen

Voikreemi:
500 g voita
125 g sokeria
200 g vettä

Kuorrutus:
noin 1½ kg sokerimassaa + pinkkiä pastaväriä (jää yli jonkin verran)

Koristeet:
valkoista sokerimassaa
sokerihelmiä
tomuväriä
helmiäisspraytä
+ sokerikuorrutetta valkoisten pallojen pursottamiseen
(tomusokeria, munan valkuaista ja sitruunamehua)

Kakun koristeet on hyvä tehä jo hyvissä ajoin muutamaa päivää ennen varsinaista kakun kokoamista ja tekemistä. Tällöin ne kerkevät kuivaa kunnolla. Valmista tiara valmiilla tiaramuotilla (ostin Leipurinputiikista). Kaulaa valkoista sokerimassa suhteellisen paksuksi levyksi ja ota siitä muotilla tiarana muotoinen pala ja siisti reunat. Aseta tiara kuivamaan jonkin kaarevan esineen esim. purkin päälle. Muista vain laittaa purkin päälle ensin leivinpaperin pala, jottei tiara kuiva purkkiin kiinni. :) Paina tiaraan kevyesti sokerihelmiä koristeeksi ja sprayaa se lopuksi helmiäivärillä. Anna kuivua rauhassa. Mulla taisi mennä kolme päivää, jotta tiara oli täysin kuiva. :) 

Valmista isoa määrä kukkia kakkua varten. En laskenut ihan tarkkaa kukkien määrää, mutta aika paljon niitä oli kyllä. :) Ota kukkamuotilla palat kaulatusta sokerimassasta ja työstä terälehtiä pallotyökalulla. Aseta kukat kuivamaan johinkin kuppiin tai esim. kananmunakennon koloihin, jotka olet ensin päällystänyt foliolla. Näin terälehdet kuivavat kaarevaan muotoon. Maalaa halutessasi tomuväreillä kukkiin elävyyttä ja paina jokaisen kukan keskelle iso sokerihelmi keskustaksi. Anna kuivaa rauhassa. 

Valmista kakkupohjat jo hyvissä ajoin pakkaseen tai sitten kakun kokoamista edeltävänä päivänä. Valmista pohjat kerralla jos sinulla on mahdollisuus paistaa pohjat yhtä aikaa uunissa tai sitten yksitellen. Itse tein pohjat yksitellen. :) 

Vuoraa kakkuvuoat leivinpaperilla, pohja + reunat. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Kiehauta vesi ja lisää se vaahtoon koko ajan vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja sihtaa joukkoon, sekoita varovasti nuolijalla sekaisin. Kaada massa  vuokaan/vuokiin ja paista 175 asteessa, alatasolla, noin 35-55 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Pienempi pohja kypsyy isoa nopemmin. Jäähdytä pohjat. 

Valmista täyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdosta vaniljakastike. Lisää joukkoon tuorejuusto, ranskankerma ja sokerit. Sekoita hyvin sekaisin. Kiehauta vesi mikrossa ja liuota liivatteet siihen. Kaada seos nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekottaen ja sekoita täyte hyvin sekaisin. 

Leikkaa pohjat kolmeen osaan. Kokoa kakut omiin paistovuokiinsa, jotka on vuorattu kelmulla. Samalla kun kokoat kakut mansikkahillolla ja täytteellä, kostuta pohjia appelsiinimehulla. Vedä kelmun reunat tiukasti kakun päälle ja kakkujen hyytyä jääkaapissa noin 4-5 tuntia tai yön yli. Huom! Täytettä jää jonkin verran ylitse, aivan kaikkea ei saa menemään kakkujen väliin. 

Valmista voikreemi. Mittaa kattilaan sokeri ja vesi, kiehauta ja jäähdytä. Vaahdota pehmeää voita lapavatkaimella kuohkeaksi. Tässä menee aikaa noin 15-20 minuuttia. Kaavi välillä voin reunat alas vatkauksen aikana. Kaada joukkoon koko ajan sekoittaen jäähtynyt sokerivesi ja jatka vatkaamista vielä noin 10 minuuttia, kunnes kreemi on saavuttanut täyden tilavuutensa. 

Irrota hyytyneet kakut vuoista. Kumoa pohjakerros suoraan tarjottavalla alustalle (pitää olla todella tukeva alusta, koska kakusta tulee painaa). Pienempi kakku kumotaa juuri kakun kokoisella alustalle/kakkupahville. Kuorruta kakut voikreemillä. Laita ensin ohut kerros kreemiä ja laita kakku jääkaappiin jähmettymään. Laita sitten vielä toinen ja jopa kolmaskin kerros kreemiä jähmettyneen pinnan päälle. Itse käytin koko kreemin näihin kahteen kakkuun. :) 

Kuorruta kakut kun kreemi on jähmettynyt kunnolla kakkujen pinnalla. Värjää valkoinen massa vaaleanpunaiseksi tai käytä valmiiksi värjättyä massaa. Aseta isompaan kakkuun kakkutukia tarvittava määrä, itse laitoin tukia kuusi kappaletta. Laita vähän sokerikuorrutetta liimaksi ison kakun pintaan, jotta ylempikerros pysyy hyvin paikoillaan kakun päällä. Aseta pienenpi kakku ison kakun päälle niin, että tuet jäävät piiloon. Koristele ja viimeistele kakku. Huh huh, tulipa siitä valmista viimein! :)


Kova työ kakussa oli mutta silti nautin sen tekemisestä paljon. :)


Tämä oli oikeastaan ensimmäinen näin iso kerroskakku, jonka olen tehnyt. Pienempiä olen kyllä tehnyt, mutta en ennen näin isoa. 

Pelkäsin vähän, että kuinka kakku pysyy kakassa, mutta hyvin siinä onneksi kävi. :)


Tiaran kanssa tuskastelin tekovaiheessa jonkin aikaa, että sain siitä sellaisen kuin halusin. :)


Kakku oli kyllä todella painava! :D


Tästä tulikin melkoisen PITKÄ päivitys. :D:D Muttaa niin se vain, meinaa olla näiden kerroskakkujen kanssa, että niissä on monta erillistä työvaihetta ja niiden tekeminen ei ole niin helppoa miltä se voisi näyttää. :)

Loppu hyvin kaikki hyvin - kakku pääsi turvallisesti perille synttärien herkkupöytään. :)



3 kommenttia:

  1. Ja kakku oli muuten mielettömän hyvää, terveisin kaukun tilaaja + juhlaväki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että kakku oli teidän mieleen ja tykkäsitte siitä! :)

      Poista

Jätä viesti Herkkukatille