8. kesäkuuta 2016

SÄHKÖMIEHEN VALMISTUJAISKAKKU (gluteeniton, laktoositon)



Viime viikonloppuna vietettiin siskoni pojan valmistujaisia sähkömieheksi. Mullehan se sitten napsahti nakki tehä aiheeseen sopiva kakku tarjoilupöytään. :) Tämä oli kiva kakku tehä, tykkäsin paljon vaikka noiden koristeiden teossa meinasikin välillä mennä hermot. :)

Kakku on mitoitettu noin 40 hengelle ja se on myös gluteeniton että laktoositon. Välistä löytyy mansikkamousse tuoreilla mansikoilla höystettynä sekä ihanan makoinen valkosuklaamousse. Kakun päälinen ja kaikki koristeet on valmistettu sokerimassasta. 


Kakkupohjat: (valmista ohje x 3 --> kolme peltiä levypohjia)
5 munaa
1½ dl sokeria
2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutus: appelsiinimehua

Mansikkamousse:
3 liivatetta
2 rkl sitruunamehua
2½ dl vispikermaa  (laktoositon)
200 g ranskankermaa (laktoositon)
250 g maustamatonta tuorejuustoa  (laktoositon)
1½-2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
250 g mansikoita soseutettuna
230 g mansikkamarmeladia
+tuoreita mansikoita


Valkosuklaamousse:
3 liivatetta
2 rkl vettä
200 g valkosuklaata
2½ dl vispikermaa  (laktoositon)
200 g vaniljatuorejuustoa  (laktoositon)
200 g ranskankermaa  (laktoositon)
1 tl vaniljasokeria

Voikreemi:
250 g voita  (laktoositon)
2½ dl tomusokeria
2 rkl appelsiinimehua

Kuorrute + koristelut:
noin 6-7 dl vispikermaa
keltaista pastaväriä
noin 500 g valkoista sokerimassaa
+ sokerimassaa koristeiden tekoon

Aloita paistamalla kakkupohjat. Valmista pohjat kääretortun tyyliin. Vatkaa munat ja sokeri todella kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä keskenään perunajauhot ja leivinjauhe. Sihtaa munasokerivaahdon joukkoon parissa erässä nuolijalla varovasti nostellen. Kaada valmis massa leivinpaperoidulle pellille ja tasoita. Paista 225 asteessa, keskitasolla noin 8-10 minuuttia. Kumoa valmis levy sokeroidun leivinpaperin päälle ja poista päältä pohjalle ollut leivinpaperi. Anna levyn jäähtyä. Valmista vielä kaksi pohjaa samalla tavalla. Jäähdytä pohjat täysin, ennen kuin alat täyttämään kakkua. 

Ota esilla iso tarjotin tai alusta, jolle kokoat kakun. Sinulla olisi hyvä olla tässä vaiheessa säädettävä suorakaiteen muotoinen reunvuoka, jonka avulla kokoat kakun kasaan. Ilman reunoja, täytteet voivat valua kakun välistä ikävästi ennen kuin ne kerkeät hyytyä täyttövaiheessa. Aseta vuoka oikeaan kokoonsa tekoalustaan nähden ja leikkaa sen avulla pohjalevyistä oikean kokoiset palat. 

Valmista mansikkatäyte. Soseuta mansikat kevyesti. Laita liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita erillisessä kipossa keskenään ranskankerma, tuorejuusto, sokerit ja mansikkasose. Lisää sokeria tarpeen mukaan oman maun mukaan. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja liuota liivatteet siihen. Kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan vatkaten. Viimeiseksi sekoita joukkoon varovasti kermavaahto. Tuoreet mansikat riopotellaan sitten täyttövaiheessa täytteen päälle. Aseta ensimmäinen pohjapala vuoan sisään ja kostuta kunnolla. Levitä pohjan päälle mansikkamarmeladi ja kaada valmis täyte sen päälle, tasoita pinta. Perkaa ja leikkaa tuoreet mansikat pieniksi paloiksi ja ripottele niitä mansikkatäytteen päälle. Paina toinen pohjapala kevyesti täytteen päälle ja kostuta. 

Valmista valkosuklaatäyte.  Sulata suklaa varovasti mikrossa ja jätä jäähtymään. Laita liivatteet kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita erillisessä astiassa keskenään vaniljatuorejuusto, ranskankerma ja vaniljasokeri. Lisää joukkoon sula suklaa ja sekoita hyvin sekaisin. Kuumenna vesi tai sitruunamehu kiehuvaksi ja liuota liivatteet siihen. Kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Lopuksi sekoita varovasti joukkoon kermavaahto. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita pinta. Aseta kanneksi viimeinen pohjapala ja kostuta se. Anna kakun hyytyä jääkaapissa ainakin noin 3-4 tunnin ajan. Mikäli sinulla on aikaa, kakku voi hyytyä kauemmin. Itsellä ei ollut enemmän aikaa kuin tuo vähän reilu kolme tuntia ja kakku oli juuri ja juuri kerennyt siinä ajassa hyytyä. Irrota hyytyneen kakun ympäriltä reunavuoka varovasti. 

Valmista voikreemi. Vatkaa pehmeää voita sen verran että siitä tulee kuohkeaa, noin 10-15 minuuttia. Lisää tomusokeri parissa erässä voin joukkoon ja vatkaa kunnes massa on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää joukkoon appelsiinimehu ja sekoita hyvin sekaisin. Levitä voikreemi kakun pinnalle mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi. Laita jääkaappin kunnes pinta on jähmettynyt.

Kaulaa valkoinen sokerimassa isoksi levyksi ja siirrä se kakun päälle jähmettyneen voikreemin päälle. Tasoita pinta mahdollisimman tasaiseksi. 

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sivele sitä ohuet kerros kakun reunoille. Siirrä valkoista kermaa pursotinpussiin, jossa on koripunostylla. Pursota reunaan ensin vakoiset koristeet. Jätä valkoista kermaa päälle tuleveen ruusupurstuksiin ja värjää loppu kerma keltaisella. Pursota keltainen kerma reunoille ja viimeistele kakun päällinen ruuspursotuksilla. Kiinnitä koristeet esim. sokerikuorrutteella kakun päälle. 

Huom! Kakkukoristeet kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin kuivumaan ennen kakun koristelua. Itse tein koristeet ja noin viittä päivää aikaisemmin, jotta ne varmasti kerkesivät kuivaa kuumina kesäpäivinä. :) Vaivaa ja muotoile sopivan värisistä sokerimassoista haluamasilaisia koristeita kakun päälle. Itse päädyin tuollaisiin koristeisiin. :)


Tuolla koripunostyllalla saa kyllä aikaiseksi kivan näköiset pursotukset. :)


Ei ollut muuten ihan helppo tehdä tuo sulake!! :D En meinannut saada sitä mitenkään onnistumaan ja meinasinkin jo luovuttaa... Mutta onneksi nyt sain kuintekin jonkilaisen sulakkeen väsättyä. :D

Kakku oli kyllä mielestäni aika onnistunut niin maultaan kuin ulkonäöltäänkin.
 Luulen että päivänsankari tykkäsi myös kaakusta. :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille