27. heinäkuuta 2016

MIRROR GLAZIN "PEILIKIILTEEN" TESTAILUA



Tänä päivänä tuo mirror glaze on todella suosittu leipojien ja bloggaajien keskuudessa. Olinkin jo pitkän aikaa miettinyt itsekin, että pitäähän munkin tuota peilikiillettä kokeilla ja kertoa omat kokemukset siitä. :) 

Aluksi meni pitkän tovi, kun vain netissä surffailin ja tutkin, millainen tuo peilikiille on ja miten se oikein tehdään. Mielestäni kakut, jokat on kuorrutettu tällä peilikiilteellä, ovat todella kauniita ja näyttävän näköisiä. :)

Tutkailun jälkeen, päädyin tekemään kiilteen kakkumonsterin blogissa olevan ohjeen mukaan. Tämä ohje kuulosti suhteellisen yksinkertaiselta toteuttaa ja uskoin jopa onnistuvani siinä. :) 

Aivan ensiksi täytyi valmistaa kakku, joka tulisi saamaan ylleen tämän peilikirkkaan kuorrutteen. Päädyin tekemään vain nopesti hyydykekakun kaapista löytyvistä aineksista. Kakkuun en kovin paljoa jaksanut panostaa, sillä pääroolissa oli vain tuon kuorrutteen testaaminen. :) 

Kakku on tehty 18 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
175 g kaurakeksejä
70 g voita

Täyte:
4 liivatetta
2½ dl vispikermaa
1 rkl vaniljakreemijauhetta
100 g valkosuklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g vaniljarahkaa
1 rkl vettä

Mirror glaze "peilikiille":
85 g kermaa
20 ml vettä
5 g glukoosisiirappia
12 g rypsiöljyä
140 g valkosuklaata
1 tl liivatejauhetta
1 rkl vettä
pinkkiä pastaväriä
violettia pastaväriä
kultaista tomuväriä

Koristelu:
valkosuklaarouhetta
tuoreita mansikoita + vadelmia

Valmista kakku hyvissä ajoin pakkaseen. Ota esille vuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja laita sisäreunaan reunakalvo. Murskaa keksit, sulata voi ja yhdistä nämä. Painele seos vuoan pohjalle. Laita jääkaappin täytteen teon ajaksi. 

Laita täytteen liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Sulata valkosuklaa ja jätä syrjään jäätymään. Vatkaan kerma vaahdoksi vaniljakreemijauheen kanssa. Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon valkosuklaa. Lisää rahka ja sekoita hyvin sekaisin. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liuota joukkoon liivatteet. Kaada seos ohuena nauhana massan joukkoon koko ajan sekoittaen. Sekoita jyvin sekaisin. Lopuksi sekoita joukkoon varovasti kermavaahto. Kaada valmis täyte vuokaan pohjan päälle, tasoita pinta ja laita pakkaseen muutamaksi tunniksi tai mielellään yön ylitse. Kakun on oltava jäinen ennen kuorruttamista. 

Ota jäätynyt kakku pakkasesta, irrota vuoasta ja muista ottaa pois reunakalvo. Aseta kakku jonkin korkean astin päälle, jotta kuorruttaminen onnistuu kätevästi.


Valmista mirror glaze. Mittaa lasiin 1 rkl vettä ja liivatejauhe, sekoita ja jätä turpoamaan. Rouhi valkosuklaa pieniksi paloiksi. Mittaa kattilaan kerma, vesi ja glukoosisiirappi. Kiehauta seos, mutta älä keitä sitä. 

Sekoita joukkoon turvonnut liivateseos ja sekoita hyvin sekaisin. Lisää seokseen suklaapalat ja sekoittele kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Lopuksi lisätään joukkoon öljy ja pinkki väri.

Jäähdytä seos noin 30 asteiseksi.  Ota seoksesta noin 2 rkl erilleen ja värjää se violetiksi ja lisää joukkoon myös kultaista tomuväriä. Ala kaataa jäähtynyttä kuorrutetta kakun päälle reunoja myöten. Anna kuorrutteen valua reilusti reunojen ylitset, jotta kuorruttetta tulisi joka paikkaan mahdollisimman tasainen kerros. Kun kakku on kokonaan kuorrutettu, lisää kakun päälle violettia sesosta pisaroina/nauhana ja levitä sitä paletin avulla. Huom! Ole nopea tässä vaiheessa, sillä kuorrute jähmettyy todella nopeasti kakun pinnalle! Anna kuorrutteen jähmettyä kaikessa rauhassa ja siisti kakun alareuna esim. paletin avulla siistiksi. Siirrä tarjoilulautaselle ja koristele. 

Ylimääräisen kuorrutteen voit ottaa talteen ja käyttää vielä myöhemmin uudestaan. Lämmität vain kuorrutteen sopivan notkeaksi ja käytät uudelleen. 


Nojoo, en nyt aivan ollut vielä tyytyväinen ensimmäisen kerran lopputulokseen!! :D:D
 Aika paljon jäi vielä parantamisen varaa. :D


Kuten kuvastakin näkyy, kakun reuna jäi todella ryppyiseksi ja epätasaiseksi. Kiille jämähti niin nopeaa kakun pintaan ja reunoille, etten kerennyt edes KISSAA sanoa. :) Olin kylläkin melko varovainen tuon kuorrutteen kaatamisen kanssa, että ensi kerralla täytyy toimia huomattavasti nopeammin. 


Musta tuntui myös, että tuota kuorrutetta oli hiukkasen liian vähän tämän kokoiseen kakkuun. Pelkäsin koko ajan, että se loppuu kesken enkä kerkeä saamaan kuorrutetta peittämään joka paikkaa. Ensi kerralla täytyy tehä vähän isompi satsi kuorrutetta. :)


Tuntuu myös, että jäähdytin kuorrutteen liian kylmäksi, jolloin se jämähti kakun pintaan liian nopeaa. Ensi kerralla täytyy jättää kuorrute jonkin verran löysemmäksi. Ehkä sitä ensi kerralla onnistuu jo sitten paremmin! :) 

Mua oikein naurattaa tuo kakun "ryppyinen" reuna! :D:D Noh, aina ei voi onnistua ja harjoitus tekee mestarin. :) Kiille oli kuitenkin mielestäni hyvän makuinen ja se leikkaantui todella siististi paloja leikatessa. :) 




2 kommenttia:

  1. Siis tää peilikiille on mun kokeilulistalla vielä kanssa! Täytyy joskus kokeilla kanssa, kun tulee tehtyä sopiva kakku :) Pitää ottaa opiks noista sun vinkeistä kyllä, kiitos siis niistä! Upean kakun oot kyllä saanu aikaseks ryppyreunasta huolimatta!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitoskiitos! :) Tsemppiä sinulle sitten kun ryhdyt tuumasta toimeen. :) Itselläni on jo pakkasessa odottamassa uusi kakku saamaan kiillettä ylleen. Tällä kertaa ajattelin testata sellaista kiillettä, johon tulee mukaan kondensoitua maitoa. :)

      Poista

Jätä viesti Herkkukatille