22. heinäkuuta 2016

SYNTTÄRIPÄIVÄN HERKKUTARJOILUT: MANSIKKAKAKKU, KINKKUVOILEIPÄKAKKU JA KUORRUTETUT MANSIKAT


Meikäläisellä oli tuossa vähän aikaa sitten synttärit ja ikämittariin tuli taas vuosi lisää. Hurjaa vauhtia tässä edetään kohti pyöreää ikälukua. Hui kamalta! :D

Synttärin kunniaksi piti joka vuotisen perinteen mukaisesti leipoa mansikkakakku. Tästä perinteestä en kovin helposti luovu, synttäreillä on aina oltava mansikkakakkua. :D Makean kakun kaveriksi halusin myös jotain suolaista ja niinpä päätin tehdä kinkkuvoileipäkakun. Jotenkin musta tuntui etteivät nämä herkut vielä riittäneet ja niinpä tein vielä valkosuklaalla kuorrutettuja mansikoita. Nam nam! :) 

Kuorrutetut mansikat:
noin 12-15 kpl tuoreita mansikoita
100 g valkosuklaata
rypsiöljyä

Sulata suklaa varovasti mikrossa ja ohenna pienellä määrällä öljyä. Dippaa mansikat suklaaseen ja anna jähmettyä jääkaapissa. Helppoa ja nopeaa! :)


Mansikoihin jäi pienet "jalat" kun en jaksanut kovin ahkerasti odottaa turhan suklaan valumista pois. Eipä tuo oikeastaan haitannut lainkaan, olipahan enemmän suklaata per mansikka. :D



Mansikkakakku (18 cm vuoka)

Pohja:
3 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
mansikkahilloa
2½ dl vispikermaa
200 g vaniljarahkaa
130 g valkosuklaata
2 rkl vanilkakreemijauhetta

Kostutus: appelsiinimehua

Kuorrute + koristelu:
5 dl vispikermaa
(vaniljakreemijauhetta)
tuoreita mansikoita

Valmista pohja. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja sihtaa vaahdon joukkoon. Sekoita varovasti nuolijalla sekaisin. Kaada massa leivinpaperoituun vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 35-40 minuuttia tai kunnes kypsä. Jäähdytä.

Leikkaa kakku kolmeen osaan. Kokoa kakku kelmutettuun vuokaan.

Valmista täyte. Sulata suklaa mikrossa. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää joukkoon rahka ja sekoita. Lisää lopuksi valkosuklaa ja vaniljakreemijauhe. Sekoita hyvin sekaisin. Jaa täyte kakun kahteen väliin ja laita väliin myös mansikkahilloa. Kostuta kakkua täyttämisen yhteydessä appelsiinimehulla.
Anna hyytyä/kostua kaapissa yön yli.

Irrota kakku vuoasta ja laita tarjoilulautaselle. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon halutessasi vaniljakreemijauhetta. Laita kakun pinnalle tuoreet mansikat ja pursota kerma haluamallasi tavalla kakun päälle/ympärille.


Aijai, mikään ei voita mansikkakakkua! On se vain niin hyvää. :) 


Tuo valkosuklaatäyte on kyllä herkullista, se tuo kivaa vaihtelua ihan tavalliseen vaniljakermavaahtoon täytteenä. Sopi tähän kakkuun kuin nenä päähän. :D


Kinkkuvoileipäkakku  (20 cm irtopohjavuoka)

Pohjat: täysjyvä- ja ruispaahtoleipää noin 20 palaa

Kostutus: maitoa

Kinkkutäyte:
300 g palvikinkkua
50-100 g purjoa
100 g piparjuurituorejuustoa
150 g ranskankermaa
1 tl sinappia
(mustapippuria)

Meetvurstitäyte:
200 g meetvurstia
1 punainen paprika
150 g ranskankermaa
100 g ruohosipulituorejuustoa

Kuorrutus + koristelu:
200 g ruohosipulituorejuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
maitoa
herneenversoja
kinkkua
meetvurstia
tuorekurkkua
minitomaatteja

Aloita valmistamalla täytteet. Paloittele kinkku ja purjo pieniksi kuutioiksi. Yhdistä kaikki kinkkutäytteet ainekset keskenään tasaiseksi massaksi. Mausta halutessasi vielä pienellä määrällä mustapippuria. Tee samoin meetvurstitäytteen kanssa; pieni metukat ja pilko paprika, yhdistä kaikki aineet. 

Ota esille 20 cm irtopohjavuoka ja vuoraa se kelmulla. Leikkaa paahtoleivistä reunat pois. Aloita laittamalla kerros vuoan pohjalle täysjyväleipää ja kostuta maidolla. Levitä päälle koko kinkkutäyte. Lado päälle kerros ruispaahtoleipää ja kostuta. Levitä päälle koko meetwurstitäyte. Lado päälle vielä kerros täysjyväleipää ja kostuta maidolla. Kiedot kakun pinnalle kelmua ja anna kakun vetäytyä kaapissa yön yli.

Irrota kakku vuoasta ja aseta se tarjoilulautaselle. Kuorrustusta varten sekoita keskenään molemmat tuorejuustot ja lisää joukkoon maitoa, kunnes saat kuorrutteesta sopivan notkeaa levitettäväksi kakun pinnalle. Levitä kuorrute tasaisesti kakun reunoille ja päälle. Koristele haluamallasi tavalla. 


Namskis, olipas hyvää voikkarikakku pitkästä aikaa! Turhan harvoin tulee itselle tehtyä tätä herkkua. Onneksi tein kakun, sillä se meni melkein kokonaan ihan pientä palaa lukuunottamatta. :)


Tänä vuonna synttäreitä tuli juhlittua vain kotosalla rauhallisissa merkeissä. Synttäripäivä oli perjantaina 15.7 ja olin niin poikki raskaan työviikon jälkeen, etten olis edes jaksanut mitään kovin erikoista ohjelmaa. Oli ihan riittävää käpertyä sohvan nurkaan herkuttelemaan ja taisin mennä nukkumaankin hyvissä ajoin jo joskus kasin jälkeen! 

Ehkä sitten ensi vuonna pitää keksiä jotain, kun mittariin tulee täydet 30 vuotta. Kääk! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille