3. elokuuta 2016

SITRUUNA-MUSTIKKAJUKURTTIKAKKU




Eräs päivä tuossa vain tuli mieleen, että haluan kokeilla tehdä kakun aivan uusilla täytteillä, joita en ole ennen kokeillut. Mielessäni pyöri ajatus yhdistää sitruuna ja mustikka samaan kakkuun täytteiden muodossa. Selaisin Emma Iivanaisen leivontakirjaa ja sieltähän mä sitten löysinkin ohjeet näihin herkullisiin jukurttitäytteisiin. Idean myös noihin valkosuklaakukkakoristeisiinkin löysin samaisen kakkutaiteilijan kirjasta. :) 

Enpä ole aikaisemmin juuri käyttänyt jukurttia kakun täytteissä. Hyydykekakkuja on kylläkin tullut tehtyä jukurteista, mutta ei niinkään täytteitä. Nämä olivat kyllä todella herkullisia täytteitä. Varsinkin tuo sitruunatäyte - siitä tuli kyllä aivan mun lemmpari kakkutäyte, eikä tuo mustikkaversiokaan huono ollut. :) 

Kakku on tehty 20 cm irtopohjavuokaan.

Pohja:
4 munaa
2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
1 dl vettä

Kostutus: vaniljasokerimaitoa

Sitruunajukurttitäyte:
2 liivatetta
200 g turkkilaisa jukurttia (luomu)
1 dl sokeria
½ tl vaniljasokeria
1 tl raastettua sitruunan kuorta
3 rkl sitruunamehua
2½ dl vispikermaa

Mustikkajukurttitäyte:
3 liivatetta
200 g turkkilaisa jukurttia (luomu)
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl vettä
2 dl vispikermaa
200 g mustikoita (pakaste tai tuore)

Kukkakoristeet + koristelu:
4 kpl ilmapalloja
100 g valkosuklaata
pensasmustikoita

Aloita tekemällä kakkupohja. Voit tehdä pohjan jo täyttämistä edeltävänä päivänä jääkaappiin valmiiksi. Lämmitä uuni 175 asteeseen.  Leivinpaperoi 20 irtopohjavuoka; pohja + reunat. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Kiehauta vesi ja lisää se ohuena nauhana vaahdon joukkoon voimakkaasti samalla vatkaten. Sihtaa lopuksi kuivat aineet joukkoon ja kääntele varovasti sekaisin nuolijan avulla. Kaada valmis massa vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 35-45 minuuttia tai kunnes kypsä. Kokeile kypsyyttä tikulla. Jäähdytä pohja. 

Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan ja sekoita valmiiksi vaniljasokeri maidon joukkoon kostuttamista varten. Kokoa kakku samaan vuokaan, jossa paistoit pohjan. Vuoraa vuoka valmiiksi kelmulla. 

Valmista täytteet. Sitruunatäytettä varten laita liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Sekoita keskenään jukurtti, sokerit ja raastettu sitruunan kuori. Vatkaa kerma vaahdoksi ja jätä sivuun odottamaan. Kiehauta sitruunamehu ja liuota liivatteet siihen. Kaada seos ohuena nauhana jukurttiseokseen koko ajan sekoittaen. Kääntele joukkoon lopuksi varovasti vatkattu kerma. 

Mustikkatäytettä varten laita liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Sekoita keskenään jukurtti ja sokerit. Vatkaa kerma vaahdoksi ja siirrä syrjään odottamaan vuoroaan. Kiehauta vesi ja liuota liivatteet siihen. Kaada seos ohuena nauhana jukurttiseokseen koko ajan sekoittaen. Kääntele joukkoon lopuksi varovasti vatkattu kerma ja mustikat.

Kokoa kakkua vuokaan. Kostuta pohjia samalla vaniljamaidolla, kun täytät kakkua. Laita ensimmäiseen väliin koko sitruunatäyte ja toiseen väliin koko mustikkatäyte. Sitten kun kumoat kakun tarjoilulautaselle, mustikkatäyte jää alimmaiseki ja sitruuna ylimmäiseksi. :) Kiedo kakun päälle kulmu tiiviisti ja anna kakun hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli tai hätätapauksessa noin kolmisen tuntia. 

Kumoa kakkua lautaselle. Erillistä kuorrutetta kakulle ei tule, vaan "yli pursunneita" täytteitä vain levitetään paletin avulla kakun ympärille ja päälle. Näin saadaan myös aikaan pieni liukuvärjäysefekti. :) Laita kakku jääkkaappin siksi aikaa kun valmistat suklaakukat. 

Kukkia varten ota esille ilmapallot ja puhalla niihin vähän ilmaa. Laita myös hyvissä ajoin ennen koristeiden tekoa pakkaseen kylmenemään marmorinen alusta. Sulata suklaa varovasti mikrossa. Ota kylmä alusta pakkasesta ja laita sen päälle leivinpaperi. Kasta ilmapallot sulaan suklaaseen niin, että pallon ympärille muodostuu kukan terälehdet. Nosta ilmapallo leivinpaperoidun alusta päälle, kylmä alusta jähmettää sulan suklaan nopeasti. Kun olet dipannut kaikki pallot suklaaseen, laita ne muutamaksi minuutiksi pakkaseen vielä jähmettymään. Huom! Säästä sulaa suklaata pieni määrä - tällä pystyt sitten kiinnittämään pensasmustikat kakkuun ja koristeisiin. Ota kukat pois pakkasesta ja irrosta ilmapallot varovasti suklaisen ympäriltä. Tee pieni reikä palloon ja päästä ilma varovasti pois, irrota pallojen rippeet hellävaroen suklaisen pinnasta. 

Ota kakku jääkaapista ja siirrä valmiit suklaakukat kakun päälle. Kasta pensasmustikat sulaan suklaaseen ja aseta aina yksi mustikka kukan keskustaksi. Koristele kakkua lisää mustikoilla. Dippaamalla mustikat suklaaseen, saat ne pysymään paremmin kakun pinnalle ja reunoilla. Sitten vain herkuttelemaan! :) 


Nyt täytyy sanoa, että olipas hyvää kakkua! :)


Täytteet ja varsinkin tuo sitruunatäyte, olivat ihanan raikkaita ja maistuivat todella herkullisilta. :)


Mustikka ja raikas sitruuna sopivat kyllä loistavasti yhteen. :) 


Valkosuklaakukkien teko oli kivaa ja oikeastaan aika helppoakin. Aluksi ajattelin, etten jaksa alkaa niitä näpertämään mutta yllättävän helposti ja vaivattomasti ne valmistuivat. 


Vähän olisin ehkä voinut dipata ilmpalloja enemmän suklaaseen, jotta kukkien terälehdistä olisi tullut korkeammat. Aivan kivat noista tuli noinkin omasta mielestäni. :)


Turkkilainen jukurtti sopi kyllä loistavasti näihin täytteisiin. Tykkäsin tosi paljon! :) Käytin tosiaan Valion luomu jukurttia, koska se on mielestäni vain niin hyvän makuista. Mutta tässähän voi käyttää oikeastaan mitä jukurttia vain itse haluaa. :)


Suhteellisen nopeasti kakku katosi jääkaapistamme. Miehenikin jopa tykkäsi siitä, vaikkei niin makean ystävä olekaan. Koska täytteetä olivat itsessään raikkaita ja kakku tuntui "kevyeltä", sitä tuli sitten herkuteltua kerralla useampi palanen. :D:D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille