31. toukokuuta 2016

KERROSKAKKU 1-VUOTISSYNTTÄREILLE



No niin, tässä tulee nyt sitten se kerroskakku, johon viittasin edellisessä postauksessa vaniljatäytteen merkeissä. :)

Sain tilauksen vanhalta työkaverilta tehdä kakun hänen lapsensa 1-vuotissynttäreille. Toiveena oli saada vaaleanpunaien kerroskakku 30 hengelle mitoitettuna ja koristeina piti olla prinsessatiara ja kukkia. Täytyy sanoa, että aluksi hieman säikähdin kaikkia toiveita ja pelkäsin etten osaa tehdä kakkua. Mutta alkusäikähdyksen jälkeen aloin suunnitella ja miettiä kakun eri vaiheita ja totesin, ettei se nyt niin paha ollutkaan loppujen lopuksi. Itsensä haastaminen on aina mukavaa! :)

Kakkupohjiksei tein 26 cm + 20 cm sienikakkupohjat. Välissä mansikkahilloa ja vaniljamousse. Kakut on kuorrutettu sokerimassalla ja myös kaikki koristeet on valmistettu sokerimassasta.


Kakkupohja 26 cm:
6 muna
3 dl sokeria
1½ dl vettä
4½ dl vehnäjauhoja
2,2 tl leivinjauhetta

Kakkupohja 20 cm:
4 munaa
2 dl sokeria
1 dl vettä
3 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta

Täyte:
mansikkahilloa
8 liivatetta
7½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
600 g vaniljatuorejuustoa
600 g ranskankermaa
6 tl sokeria
8-9 tl vaniljasokeria
3 rkl vettä

+ noin 5 dl appelsiinimehua kostutukseen

Voikreemi:
500 g voita
125 g sokeria
200 g vettä

Kuorrutus:
noin 1½ kg sokerimassaa + pinkkiä pastaväriä (jää yli jonkin verran)

Koristeet:
valkoista sokerimassaa
sokerihelmiä
tomuväriä
helmiäisspraytä
+ sokerikuorrutetta valkoisten pallojen pursottamiseen
(tomusokeria, munan valkuaista ja sitruunamehua)

Kakun koristeet on hyvä tehä jo hyvissä ajoin muutamaa päivää ennen varsinaista kakun kokoamista ja tekemistä. Tällöin ne kerkevät kuivaa kunnolla. Valmista tiara valmiilla tiaramuotilla (ostin Leipurinputiikista). Kaulaa valkoista sokerimassa suhteellisen paksuksi levyksi ja ota siitä muotilla tiarana muotoinen pala ja siisti reunat. Aseta tiara kuivamaan jonkin kaarevan esineen esim. purkin päälle. Muista vain laittaa purkin päälle ensin leivinpaperin pala, jottei tiara kuiva purkkiin kiinni. :) Paina tiaraan kevyesti sokerihelmiä koristeeksi ja sprayaa se lopuksi helmiäivärillä. Anna kuivua rauhassa. Mulla taisi mennä kolme päivää, jotta tiara oli täysin kuiva. :) 

Valmista isoa määrä kukkia kakkua varten. En laskenut ihan tarkkaa kukkien määrää, mutta aika paljon niitä oli kyllä. :) Ota kukkamuotilla palat kaulatusta sokerimassasta ja työstä terälehtiä pallotyökalulla. Aseta kukat kuivamaan johinkin kuppiin tai esim. kananmunakennon koloihin, jotka olet ensin päällystänyt foliolla. Näin terälehdet kuivavat kaarevaan muotoon. Maalaa halutessasi tomuväreillä kukkiin elävyyttä ja paina jokaisen kukan keskelle iso sokerihelmi keskustaksi. Anna kuivaa rauhassa. 

Valmista kakkupohjat jo hyvissä ajoin pakkaseen tai sitten kakun kokoamista edeltävänä päivänä. Valmista pohjat kerralla jos sinulla on mahdollisuus paistaa pohjat yhtä aikaa uunissa tai sitten yksitellen. Itse tein pohjat yksitellen. :) 

Vuoraa kakkuvuoat leivinpaperilla, pohja + reunat. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Kiehauta vesi ja lisää se vaahtoon koko ajan vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja sihtaa joukkoon, sekoita varovasti nuolijalla sekaisin. Kaada massa  vuokaan/vuokiin ja paista 175 asteessa, alatasolla, noin 35-55 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Pienempi pohja kypsyy isoa nopemmin. Jäähdytä pohjat. 

Valmista täyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdosta vaniljakastike. Lisää joukkoon tuorejuusto, ranskankerma ja sokerit. Sekoita hyvin sekaisin. Kiehauta vesi mikrossa ja liuota liivatteet siihen. Kaada seos nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekottaen ja sekoita täyte hyvin sekaisin. 

Leikkaa pohjat kolmeen osaan. Kokoa kakut omiin paistovuokiinsa, jotka on vuorattu kelmulla. Samalla kun kokoat kakut mansikkahillolla ja täytteellä, kostuta pohjia appelsiinimehulla. Vedä kelmun reunat tiukasti kakun päälle ja kakkujen hyytyä jääkaapissa noin 4-5 tuntia tai yön yli. Huom! Täytettä jää jonkin verran ylitse, aivan kaikkea ei saa menemään kakkujen väliin. 

Valmista voikreemi. Mittaa kattilaan sokeri ja vesi, kiehauta ja jäähdytä. Vaahdota pehmeää voita lapavatkaimella kuohkeaksi. Tässä menee aikaa noin 15-20 minuuttia. Kaavi välillä voin reunat alas vatkauksen aikana. Kaada joukkoon koko ajan sekoittaen jäähtynyt sokerivesi ja jatka vatkaamista vielä noin 10 minuuttia, kunnes kreemi on saavuttanut täyden tilavuutensa. 

Irrota hyytyneet kakut vuoista. Kumoa pohjakerros suoraan tarjottavalla alustalle (pitää olla todella tukeva alusta, koska kakusta tulee painaa). Pienempi kakku kumotaa juuri kakun kokoisella alustalle/kakkupahville. Kuorruta kakut voikreemillä. Laita ensin ohut kerros kreemiä ja laita kakku jääkaappiin jähmettymään. Laita sitten vielä toinen ja jopa kolmaskin kerros kreemiä jähmettyneen pinnan päälle. Itse käytin koko kreemin näihin kahteen kakkuun. :) 

Kuorruta kakut kun kreemi on jähmettynyt kunnolla kakkujen pinnalla. Värjää valkoinen massa vaaleanpunaiseksi tai käytä valmiiksi värjättyä massaa. Aseta isompaan kakkuun kakkutukia tarvittava määrä, itse laitoin tukia kuusi kappaletta. Laita vähän sokerikuorrutetta liimaksi ison kakun pintaan, jotta ylempikerros pysyy hyvin paikoillaan kakun päällä. Aseta pienenpi kakku ison kakun päälle niin, että tuet jäävät piiloon. Koristele ja viimeistele kakku. Huh huh, tulipa siitä valmista viimein! :)


Kova työ kakussa oli mutta silti nautin sen tekemisestä paljon. :)


Tämä oli oikeastaan ensimmäinen näin iso kerroskakku, jonka olen tehnyt. Pienempiä olen kyllä tehnyt, mutta en ennen näin isoa. 

Pelkäsin vähän, että kuinka kakku pysyy kakassa, mutta hyvin siinä onneksi kävi. :)


Tiaran kanssa tuskastelin tekovaiheessa jonkin aikaa, että sain siitä sellaisen kuin halusin. :)


Kakku oli kyllä todella painava! :D


Tästä tulikin melkoisen PITKÄ päivitys. :D:D Muttaa niin se vain, meinaa olla näiden kerroskakkujen kanssa, että niissä on monta erillistä työvaihetta ja niiden tekeminen ei ole niin helppoa miltä se voisi näyttää. :)

Loppu hyvin kaikki hyvin - kakku pääsi turvallisesti perille synttärien herkkupöytään. :)



29. toukokuuta 2016

VANILJAINEN JÄLKIRUOKAHERKKU



Mun piti tässä kuluneella viikolla testailla vaniljamoussereseptiä, jota olin suunnitellut tulevaan kerroskakkutilaukseen. Halusin kokeilla reseptiä etukäteen, ettei sitten tule kakun tekohetkellä mitään suuria yllätyksiä täytteen suhteen. :) 
Täytteen kaveriksi en kuitenkaan jaksanut alkaa kakkua väsäämään vaan päädyin tekemään tällaiset nopeat jälkiruokamaljat. Tämä oli mielestäni aika hyvä tapa testata täytettä ja samalla sai sitten itelle makoisia herkkumaljoja iltapalaksi. :D

Tällä ohjeella tulee neljä suhteellisen isoa malja/lasiannosta.

Täyte:
2-3 liivatetta
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g vaniljatuorejuustoa
200 g ranskankermaa
2 tl sokeria
3 tl vaniljasokeria
1 rkl vettä
+ noin 9 kpl digeestivekeksejä

Koristelu:
vanhanajan vaniljakastiketta
kuivattuja karpaloita
mustikoita
keksimurua
cashewpähkinöitä

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan noin 10 minuutiksi. Vaahdota vaniljakastike. Lisää joukkoon tuorejuusto, ranskankerma, sokeri ja vaniljasokeri. Sekoita hyvin sekaisin. Maista täytettä ja lisää makusi mukaan sokeria/vaniljasokeria. 

Kuumenna vesi kiehuvaksi mikrossa ja liuota liivatteet siihen. Kaada seos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Sekoita seos vielä hyvin sekaisin.

Kokoa annokset. Ota esille tarjoilumaljat/lasit. Murskaa jokaisen maljan pohjalle yksi keksi. Laita murskan päälle noin kolme ruokalusikallista täytettä ja murskaa taas yksi keksi täytteen päälle. Jaa loppu täyte tasaisesti annosten kesken ja laita jääkaappiin jähmettymään noin neljäksi tunniksi. 

Koristele annokset. Kaada jokaiseen annokseen kunnon kerros valmista vaniljakastiketta ja koristele haluamallasi tavalla. Sitten vain herkuttelemaan, nam nam! :)


Namskis, tästä tais tulla mun lemppari vaniljatäyte. Oli hyvää! :)


Itse käytin tässä vain kokeilussa liivatetta kaksi kappaletta ja tällöin tuo täyte jäi todella kevyeksi ja moussemaiseksi. Sopi todella hyvin tällaiseen jälkiruoka-annokseen.

 Kakun välissä täytteen olisi kuitenkin ehkä parempi olla vähän jämäkämpää, joten lisäisin 1-2 kappaletta liivatteita siihen tarkoitukseen. :)


Tämä oli herkullinen ja maittava kokeilu. :) 


Onneksi tein tämän kokeilun, niin tiedän kuinka menetellä täytteen kanssa itse varsinaisen kakkutilauksen kanssa. Tykkäsin itse tosi paljon tuosta täytteen mausta, se oli todella pehmeä ja maistui ihanasti vaniljalta. Tuo ranskankerma sopi kivasti kyllä tähän täytteeseen. :)

26. toukokuuta 2016

KARPALO-KINUSKIMUFFINSIT




Alkuperäisenä ajatuksena mulla oli tehä näistä puolukkamuffinseja kinuskisella kuorrutteella...mutta toisin kävi. :) Puolukoita etsiessäni pakkasesta, käteeni sattui pussi karpaloita. Niinpä vaihdon lennossa muffinsien pääraaka-aineen puolukoista karpaloihin. :)  

Ei ollut yhtään hullumpia muffinseja nämä, tykkäsin kovasti. Ja viimeinkin sain käyttöä pakkasessa jo jonkin aikaa lojuneille karpaloille. :) Kirpeät ja happamat karpalot olivat juuri omiaan makean kinuskikuorrutteen kaveriksi. :)

Ohjeella tulee 12 kappaletta normaalin kokoista muffinsia. 

Massa:
50 g voita
2 munaa
1 3/4 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3/4 dl maitoa
200 g karpaloita (pakasteena)

Kuorrute+koristelu:
2½ dl vispikermaa
2½ dl fariinisokeria
250 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
noin ½ pss valmiita fudgepaloja (Dr. Oetker)
12 kpl karpaloita 

Ota esille muffinsipelti ja laita siihen valmiiksi paperiset vuoat. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Sulata voi ja jätä se jäähtymään. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä keskenään jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää munasokerivaahtoon vuorotellen varovasti nostellen kuivia aineita,maitoa ja sulatettu rasva. Lopuksi sekoita joukkoon jäiset karpalot.

Annostele valmis massa lusikan avulla vuokiin. Paista uunin keskitasolla noin 20-25 minuttia tai kunnes ovat kypsiä. Jäähdytä kunnolla.

Valmista kuorrutteessen tuleva kinuskastike hyvissä ajoin jo ennen muffinsien paistamista. Mittaa kattilaan fariinisokeri ja kerma. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua minutti tai pari. Huom! Älä keitä kinuskiksi saakka. Ota kattila pois levyltä ja jäähdytä seos aivan jääkaappikylmäksi. Sekoita kylmän kinuskikastikkeen joukkoon tuorejuusto ja vatkaa niin kauan, että kuorrutteesta tulee ilmava ja pursotettava massa. Lusikoi kuorrute tyllalla varustettuun pursotuspussiin ja pursota runsaat kuorrutukset muffinsien päälle. Koristele fudgepaloilla ja karpaloilla. :)


Nami nam, olivat todella herkullia muffareita! :)


Kuorrute oli ihan älyttömän herkullista - niin pehmeää, kuohkeaa ja kertakaikkisen hyvää! :)


Kirpsakat karpalot yksikseen eivät ole kovin hyviä, mutta yhdistettynä tuohon kinuskikuorruteeseen muodostuu todella kiva makukokonaisuus. :) 


Karpaloiden tilalle voi aivan hyvin laittaa puolukoita, kuten mulla oli alunperin suunnitelmissa. Uskon, että niistäkin syntyy todella herkullisia muffareita. :) Ja miksei voisi myös käyttää mustikoita ja tehdä sitten esimerkiksi sitruunan makuinen kuorrute. Toimii varmasti hyvin! :)


22. toukokuuta 2016

CHILI-SUKLAAKAKKU



Muutama viikko sitten täällä Vaasassa avasi ovensa Fazerin kahvila. Jee, kiva kun tännekin tulee uusia kahviloita, joissa voi aina silloin tällöin käydä nauttimassa kaikkia erilaisia herkkuja. :D Pari päivää avajaisista oli vuorossa ensimmäinen kahvilan järjestämä brunssi, jonne menin ystäväni kanssa hyvin toiveikkain mielin. Brunssi oli tupaten täynä ihmisiä mutta onnneksi saimme ystäväni kanssa pöydän ja pääsimme nauttimaan herkkupaloista. 

Kaikista parhaiten mieleeni jäi brunssilta jäliruokapöydässä ollut chili-suklaakakku, joka oli aivan taivaallista. Olisin voinut syödä sitä vaikka kuinka monta palaa, kun se oli niin hyvää! :) Kotiin päästyäni, tutkailin heti Fazerin nettisivuja ja siellähän oli ohje juuri tähän kyseiseen chilikakkuun. Eipä siinä sitten auttanut muuta kuin alkaa kakkua väsäämään. ;) 

Tämä herkullinen chili-suklaakakku on siis tehty Fazerin reseptiä noudattaen ja hyväähän siitä tuli. :) 

Kakku on tehty 18 cm irtopohjavuokaan. 

Pohja:
135 g kaurakeksejä
15 g kaakaojauhetta
20 g sokeria
55 g voita sulatettuna

Täyte:
200 g tummaa suklaata 70 % (Fazer)
4 kpl munan keltuaista
80 g tomusokeria
25 g Sambal Oelek- chilitahnaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g kuohukermaa

Koristelu:
300 g tummaa suklaata  70 % (Fazer)
suklaapallo-karkkeja
kaakaojauhetta

Aloita valmistelemalla vuoka. Pingota pohjalle leivinpaperi ja laita sisäreunaan reunakalvo.Sulata voi. Murskaa keksit pussissa kauliman avulla ja sekoita joukkoon kaakaojauhe, sokeri ja sulatettu voi. Painele seos vuoan pohjalle. Laita jääkaappiin siksi aikaa jähmettymään kun valmistat täytteen.

Sulata täytteen suklaa varovasti mikrossa ja jätä jäähtymään. Erottele munan keltuaiset erilleen valkuaisista. Vaahdota keltuaiset, tomusokeri ja chilitahna vaahdoksi. Notkista tuorejuustoa erillisessä kulhossa ja lisää se sitten vaahdon joukkoon sulatetun suklaan kanssa. Sekoita tasaiseksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja nostele se varovasti nuolijan avulla täytteen joukkoon. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Laita vuoan päälle kelmu ja anna kakun hyytyä jääkapissa mielellään yön yli tai noin 4-6 tuntia. 

Koristele kakku. Sulata 200 suklaata varovasti mikrossa ja kaada se sitten esim. tarjottimen päälle olevan leivinpaperin päälle ja laita se jääkaappiin jähmettymään. Irrota kakku vuoasta ja laita tarjoilulautaselle.  Sulata loppu 100 g suklaata ja valuta sitä lusikan avulla kakun reunoille. Kun suklaa on jähmettynyt jääkaapissa, ota siitä juustohöylän avulla suklaakiehkuroita ja asettele ne kakun päälle. Laita vielä halutessasi suklaapalloja koristeeksi ja sihtaa päälle lopuksi kaakaojauhetta. Valmista tuli! :) 


Nam nam nam! :)


Herkullista ja tämä on varmasti suklaan ystävän mieleen oleva kakku. :)


Aivan saman makuista en kakusta saanut kuin mitä siellä brunssilla oli tarjolla. 
Tästä omasta versiosta tuli jotenkin paljon tulisempaa vaikka tein ihan ohjeen mukaan kakun. :)


Vaikka kakku nyt olikin hieman tujumpaa, niin ei se haitannut mitään.
Herkullista se oli joka tapauksessa. :) 

15. toukokuuta 2016

SUKLAAMUFFINSIT MINTTU-SUKLAARAHKAKUORRUTTEELLA



Huomasin jo jonkin aikaa sitten, että Valiolta oli ilmestynyt uusi makurahka. Ostin heti kaappiin jemmaan pari purkkia tätä uutta minttu-suklaarahkaa siltä varalta, että sitä sitten löytyy kaapista kun leivontainspiraatio iskee päälle. :) 

Tämä uusi rahka on muuten toooosi herkullista, itse ainakin tykkään siitä todella paljon. Kannattaa maistaa! :) 

Mietin tuossa eräs päivä, että muffinseja ei oo tullut tehtyä vähään aikaan. Halusin välttämättä tehä suklaamuffinseja, sillä ne ovat vain niin hyviä ja niiden kuorrutukseen tuo minttu-suklaarahka sopii aivan täydellisesti. Nämä muffinsit ovat helppoa valmistaa ja maku on kerrassaan herkullinen. Slurps! :)

Ohjeella tulee 12 kappaletta normaalin kokoista muffinsia. 

Massa: 
2½ dl vehnäjauhoja
1 1/4 dl kaakaojauhetta
1 tl soodaa
2½ dl sokeria
2 munaa
100 g kermaviiliä
1 dl kermaa
3/4 dl maitoa
1 dl öljyä

Täyte:
noin ½ prk (á 230 g) mansikkamarmeladia (Saarioinen)

Kuorrute + koristelu:
3 dl vispikermaa
2 rkl tomusokeria
2 prk (á 200 g) minttu-suklaarahkaa (Valio)
(vihreää pastaväriä)
noin 50 g tummaa suklaata
12 kpl tuoreita mansikoita

Ota esillä muffinsipelti ja asettele paperiset vuoat valmiiksi pellin koloihin. Lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Sekoita ensin keskenään jauhot, kaakaojauhe, sooda ja sokeri. Lisää joukkoon loput aineet ja sekoita massa tasaiseksi. 

Jaa massa tasaisesti vuokiin ja paista uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia tai kunnes kypsiä. Kokeile kypsyyttä tikulla 20 minuutin kohdalla ja lisää tarvittaessa paistoaikaa. Jäähdytä muffinsit. 

Laita mandikkamarmeladi pieneen pursotuspussiin ja pursota jokaisen muffinsit sisällä mansikkasydän. 

Valmista kuorrute. Vatkaa kerma vaahdoksi tomusokerin kanssa. Sekoita joukkoon rahka. Jos haluat, voit värjätä kuorrutetta tässä vaiheessa vihreällä pastavärillä. Laita kuorrute isoon pursotuspussiin haluamasi tyllan kanssa ja pursota jokaisen muffinsin päälle runsas kuorrutekerros. Sulata suklaa varovasti mikrossa ja pursota sillä raidat kuorrutteen päälle. Viimeistele muffinsit tuoreilla mansikoilla. Sitten vain herkuttelemaan! :) 


Aijai, kun nämä olivat hyviä! Muffinsit olivat ihanan pehmeitä ja meheviä. :)


Mansikkasydän raikasti muuten melko suklaisen makuista muffinsia kivasti. :)


Rahkakuorrute oli herkullista ja sopi aivan täydellisesti suklaisten muffinsien pariksi. Tuoreista mansikoita tuli aivan kesä mieleen ja näkisinkin nämä muffinsit juuri kesäisenä herkkuna. :) 

Muffinsit pysyivät montaa päivää mehevinä ja kosteina jääkaapissa. Söin niitä vielä kolmantenakin päivänä valmistuksesta ja maistuivat vieläkin erittäin hyvälle. Tosin kuorrute ei enää ollut kovin tuoreen oloista mutta itse muffinsi oli vielä tosi herkullista. :) 

9. toukokuuta 2016

MUSTIKKA-KARDEMUMMAJUUSTOKAKKU UUNISSA



Voi kamala! :D Olin aivan unohtaa päivittää blogiin tämän kardemummalta maistuvan uunissa paistettavan juustokakun. Tein kaakun jo ollessa talvilomalla useita viikkoja sitten. :) Yhtäkkiä kuvat kakusta tulivat vastaan, kun selailin kuvakansioita läpi. Mutta nyt korjaan asian ja laitan reseptin tänne, sillä tämä oli aikasta herkullista kakkua. Slurps! :)

Kakku on tehty 20 cm irtopohjavuoalla. 


Pohja:
135 g kaurakeksejä tai digestivekeksejä
1½ rkl fariinisokeria
50 g voita sulatettuna

Täyte:
300 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g cream fraichea
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
½-1 tl kardemummaa
2½ rkl maissitärkkelystä
3/4 dl kermaa
2 isoa kananmunaa
2 isoa keltuaista
noin 2 dl mustikoita (pakaste)

Kauramuru:
75 g voita
1 1/4 dl fariinisokeria
1 1/4 dl vehnäjauhoja
2/3 dl kaurahiutaleita
½-1 tl kardemummaa


Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele hyvin reunat. Murskaa keksit muruksi ja sekoita joukkoon fariinisokeria. Sulata voi ja sekoita se keksisokeri-seokseen. Taputtele seos tiiviisti vuoan pohjalle. 

Valmista täyte. HUOM! Sekoita kaikki vaiheet käsin, ei sähkövatkaimella.  Yhdistä tuorejuusto ja cream fraice, sekoita sekaisin. Lisää joukkoon sokerit, kardemumma ja maissitärkkelys. Sekoita varovasti sekaisin. Lisää sitten mukaan kerma, munat ja keltuaiset. Sekoita taas varovasti sekaisin. Kaada valmis täyte pohjan päälle. Ripottele jäiset mustikat täytteen päälle tasaiseksi kerrokseksi. 

Valmista kauramuru. Sekoita kaikki päällisen aineet sekaisin murumaiseksi seokseksi ja ripottele mustikoiden päälle. 

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista kakkua uunin keskitasolla ensin 10 minuuttia. Tiputa lämpö sitten 160 asteeseen ja jatka paistoa 45-50 minuuttia. Kakku saa jäähä jonkin verran keskeltä "hyllyväksi". Jäähdytä kakku hyvin ja säilytä kylmässä. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä jääkkaapikylmänä.


Nam nam, mä kyllä tykkäsin tästä kakusta paljon. 
Mustikka ja kardemumma on kyllä loistava parivaljakko leivonnassa. :)


Kardemumma on melko voimakas mauste, siksi sitä ei tarvitse paljoa laittaa täytteeseen/kauramuruseokseen.

 Itse laitoin kardemummaa melko varovasti, sillä en halunnut sen mauan valtaavan koko kakkua. :)


Seuraavaksi ajattelin tehdä samanlaisen uunissa paistettavan kakun ilman tuota kardemummaa ja sitten ajattelin laittaa mustikan lisäksi vielä myös mansikoita ja vadelmia tuon kauramurun alle. Nam, siitä tulee varmasti kans hyvää. :)

5. toukokuuta 2016

KOOKOS-JUUSTOKAKKU



Uusimmassa Herkku Leivonta-lehdessä oli aivan älyttömän herkulliselta kuulostava ja ennen kaikkea näyttävä ohje kookos-juustokakkuun. Kakku koristeltiin erikseen tehtävillä valkosuklaa-kookospalloilla, jotka olivat muuten tooosi herkullisia! Eipä siinä sitten auttanut muu kuin lähteä kauppaan ostamaan kookoskermaa ja alkaa leipoa tätä kyseistä kookosherkkua. Nam! :)

Aloita valmistalla ensin nuo kookopallot varsinaisen kakun sijaan. Palloja tarvitaan kakun täytteeseen, niin siksi ne on valmistettava ensin, jotta pallot kerkeävät jähmettyä kunnolla ennen niiden käyttämistä. :)

Valkosuklaa-kookospallot (25 kpl) :
250 g valkosuklaata
0,75 dl kermaa
1½ dl kookoshiutaleita
(½-1 tl vaniljauutetta)

Rouhi suklaa pieniksi paloiksi kulhoon. Kuumenna kerma kiehumispisteeseen ja kaada se suklaarouheen päälle. Lisää tässä vaiheessa vaniljauute jos haluat käyttää sitä. Sekoittele kunnes se on tasaista ja suklaa on sulanut kokonaan kerman joukkoon. Lisää massaan kookoshiutaleet ja sekoita. Tasoita massan pinta, laita kelmu päälle ja laita jääkaappin jähmettymään noin tunnin ajaksi. 

Ota jähmettyneestä massasta noin teelusikallisen kokoisia annoksia ja pyörittele ne palloiksi. Kieritä pallot vielä kookoshiutaleissa. Laita jääkaappiin ja säilytä siellä kunnes tarvitset niitä myöhemmin. 


Kakku on tehty 20 cm irtopohjavuokaan.

Pohja:
250 g kaurakeksejä
2 rkl kaakaojauhetta
125 g voita sulatettuna

Täyte:
7 liivatelehteä
2 rkl vettä
500 g maustamatonta tuorejuustoa
1,25 dl sokeria
250 ml kookoskermaa

Koristelu:
itse tehdyt kookospallot

Ota esilla vuoka ja pingota pohjalle leivinpaperi ja laita sisäreunaan reunakalvo. Murskaa keksit esim. pussissa kaulimen avulla tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon kaakaojauhe. Sulata voi ja lisää seokseen. Painele seos vuoan pohjalle ja myös reunoille aivan ylös asti. Laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi tai siksi aikaa kun teet täytteen. 

Laita täytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Notkista tuorejuustoa ensin kulhossa vatkaamalla ja lisää sitten joukkoon sokeri ja kookoskerma. Sekoita tasaiseksi massaksi. Kiehauta vesi ja liuota liivatteet siihen. Kaada seos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Sekoita hyvin sekaisin. Ota 8 kappaletta aikaisemmin tehtyjä kookopalloja ja leikkaa ne pieniksi paloiksi ja sekoita täytteen joukkoon. Kaada valmis täyte jähmettyneen pohjan päälle ja tasoita pinta. Laita jääkaappiin jähmettymään noin 4-6 tunniksi tai mielellään yön ylitse. 

Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Koristele lopuilla valkosuklaa-kookospalloilla ja sitten ei muuta kuin herkuttelemaan! :)


Oi, tämä oli kyllä oikea kookoksen ystävän unelmakakku! 
Itse tykkään kookoksesta paljon, joten tämä oli oikea napakymppikakku mulle. :)


Valkosuklaa kuuluu myös lempiherkkuihini ja siksi nuo pallukat meinasivat kadota jo parampiin suihin ennen koristelua. :)

 Jos tekisin uudestaan noita palloja, niin jättäisin vaniljauutteen kokonaan pois. En hirveästi pidä sen mausta leivonnassa, mutta ajattelin nyt kuitenkin kokeilla sitä. Mielestäni siitä tulee jotenkin teennäinen maku leivonnaisiin. :/ Mutta eivät pallot kuitenkaan pahoja olleet vaniljauutteesta huolimatta. :)


Täytettä tehdässä itseäni mietitty myös liivatteen määrä. Ajattelin, että onpa suuri määrä tähän kakkuun, mutta kakun koostumuksesta tuli kuitenkin todella pehmeä ja se aivan suli suuhun. :)


Nam nam nam! Kannattaa kyllä kokeilla kakkua jos vain yhtään tykkään kookoksen mausta. Täyte oli suhteellisen neutraalin makuinen eikä ollut yhtään liian makea omaan makuun. Makeutta kakku sai sitten noista valkosuklaapalloista. :) 


1. toukokuuta 2016

VAPUN BANAANIDONITSIT UUNISSA


Vielä kerkeää vapun herkkupöytään valmistamaan näitä supernopeita ja herkullisia donitseja, jotka valmistuvat alta aikayksikön uunissa donitsipellin avulla. :) 

Ihan liian harvoin tulee kyllä leivottua näitä peltidonitseja, vaikka ne ovatkin niin herkullisia. Nyt näin vapun kunniaksi kaivoin pellin kaapista ja valmistin yhden satsin näitä meheviä banaanidonitseja. En osannut päättää millaisen kuorrutuksen halusin donitseille, joten jouduin sitten tekemään kuorrutukset kahdella tavalla. :) Tämä kävi kätevästi, puolet sai ylleen voi-kaneli-sokeri -kuorrutuksen ja toinen puoliska makoisan suklaakuorrutteen. Herkullista! :)

Ohjeella tulee 12 kappaletta donitseja. 

Massa:
50 g pehmeää voita
1 dl fariinisokeria
1 muna
2½ dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
½ tl kanelia
1 kypsä banaani
1 dl jukurtti-rahkaa (Ehrmann)

Suklaakuorrute:
noin 70 g tummaa suklaata
1-2 tl öljyä
noin 10 kpl keltaisia Candy Meltsejä
nonparelleja

Sokerikuorrute:
noin 50 g voita sulatettuna
kanelia
sokeria

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Ota esille donitsipelti ja voitele kolot hyvin voilla/öljyllä tai vuokaspraylla. Vatkaa pehmeä voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon muna ja sekoita hyvin sekaisin.

Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita hyvin massan joukkoon. Muussaa banaani ja lisää se massaan jukurttirahkan kanssa. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. 

Laita massa pursotinpussiin ja pursota taikina vuoan koloihin, noin 3/4 taikinaa per kolo. Paista dontiseja uunin keskitasolla noin 10 minuuuttia tai kunnes kypsiä. Jäähdytä hetki ja kumoa donitsit leivinpaperin päälle. Anna jäähtyä. 

Sulata voi mikrossa. Sekoita kipossa kanelia ja sokeria sopivassa suhteessa oman maun mukaan. Voitele sulaa voita kuuden donitsin päälle kauttaaltaan. Pyöritä voidellut donitsit sokeriseoksessa. Valmista tuli. :) 

Suklaadonitseja varten, sulata suklaa varovasti mikrossa. Sekoita joukkoon öljy, jotta suklaasta tulee notkeampaa ja näin ollen siihen on helpompi dipata donitsit. Dippaa donitsit yksi kerraallaan suklaaseen. Sulata candy meltisit samaan tapaa mikrossa ja koristele sillä ja nonparelleilla donitsit loppuun. Laita jääkaappin jähmettymään. Valmista! :) 


Oijoi, kun oli hyvää! Slurps... :)


En osannut oikein päättää kummat oli parempi, sokeriset vai suklaiset.
 Ehkä nyt tuli tasapeli ja molemmat olivat yhtä hyviä. :)


Vielä tämän päivän saa herkutella vappuherkuilla. Sitten onkin palattava taas normaali arkeen ja unohdettava kaikki herkutellaan. Nyt nautitaan kun vielä saadaan. :) 

Oikein mukavaa vappupäivää kaikille! :)