15. tammikuuta 2017

SUKLAA-LAKRITSIMACARONSSIT



Tulipas taas pitkästä aikaa tehtyä näitä kertakaikkisen herkullisia macaronsseja. :) Turhan harvoin tulee leivottua näitä minileivoksia, mutta ehkä sitä jotenkin alitajuisesti pelkää, että ne menevät aina jotenkin pilalle, niin ei tule sitten edes kokeiltua. En tiedä... :) Mutta nyt sain heti ensimmäisellä kerralla onnistumaan kuoret ja olin siitä kyllä todella yllättynyt ja innoissani. Jippii!! :)

En tohtinut hirveästi miettiä etukäteen, mitä täytettä laittaisin leivoksiin, kun en ollut täysin varma leivonnan alussa onnistuvatko kuoret. Huomattuani, että kuoret olivat onnistuneet, tohdin alkaa miettiä täytettä. :) Pohdinnan jälkeen päätin tehdä suklaa-lakritsitäytteen, sillä se sopi mielestäni hyvin kuorien mustaan väriin. Piristykseksi laitoin vielä vadelmamarmeladia pienen nokareen suklaa-lakutäytteen kaveriksi. Hyviä olivat, nam! :)

Ohjeella tulee noin 20-25 kappaletta leivoksia.

Kuorimassa:
80 g mantelijauhetta
140 g tomusokeria
20 g hienoasokeria
70 g munan valkuaista
+ mustaa pastaväriä

Täyte:
100 g tummaa suklaata
½ dl kermaa
1-2 tl lakritsijauhetta
+ vadelmamarmeladia

Mittaa mantelijauhe ja tomusokeri kulhoon. Sihtaa seos pariin kertaan ja heitä siivilään jääneet mantelipalat pois. Erottele valkuaiset keltuaisista puhtaaseen kulhoon. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokeri pienissä erissä joukkoon. Sekoita seosta kunnes se on kiiltävää ja muodostaa teräviä huippuja. Lisää sitten joukkoon pastaväri ja sekoita vain sen verran, että väri on sekoittunut massaan. Lisää sitten noin kolmannes tomusokerimantelijauhe-seoksesta ja sekoita lastalla. Lisää loput kuivat aineet ja sekoita kunnes on massa on sopivan notkeaa ja tasoittuu noin 30 sekunnissa kun tiputat massatipan lautaselle. Varo sekoittamasta liian paljon. Liiän vähänkään sekottaminen ei ole hyväksi, jolloin kuoriin jää huiput. 

Laita valmis massa pursotunpussiin, jossa on pyöräpäinen tylla. Pursota leivinpaperoidulle pellille pieniä kekoja, joiden pitäisi tasoittua hetkisen kuluessa. Kun olet saanut pursotettua kaiken massan. Tiputa pellit parisen kertaa pöytää vasten, jolloin mahdolliset ilmakuplat menevät rikki kuorista. Anna kuorien levätä pellelille noin 30-60 minuuttia, kunnes niiden pintaan on syntynyt kalvo. Sormella koskettaessa kalvo tuntuu ihan selvästi ja sormeen ei jää yhtään taikinaa. 

Paista kuoria uunin keskitasolla, 140 asteessa noin 15-20 minuuttia. Kuoret ovat kypsiä kun niitä koskettaessa ne eivät "hylly" ja tuntuvat kiinteiltä. Jäähdytä kuoret ja irrota leivinpaperista. Anna kuorien jäähtyä täysin ennen kuorruttamista.

Valmista täyte. Pilko suklaa pieniksi paloiksi kulhoon. Mittaa kattilaan kerma ja kuumenna se kiehumispisteeseen asti, mutta älä keitä. Kaada kuuma kerma suklaan päälle ja sekoittele kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Lisää joukkoon lakritsijauhe ja sekoita hyvin sekaisin. Anna täytteen jäähtyä ja jähmettyä sellaiseksi, että sitä on helppo pursottaa. Voit laittaa seoksen jääkaappiin mutta muista tarkkailla, ettei se jähmety liikaa. Laita täyte pursotuspussiin ja pursota täytettä kuorien päälle renkaiksi. Pursota vielä marmeladia renkaiden keskelle ja paina kannet kiinni varovasti täytettä olevien kuorien päälle. Säilytä valmiita leivoksia jääkaapissa. Macaronssit ovat parhaimmillaan täytöstä seuraavana päivänä kun ne ovat saaneet levätä yön yli jääkaapissa. :)


Hahahaaa..... :D:D Voi ei, huomasin kauhean kissankarvan tuossa yhden macaronssin päällä kun aloin muokata kuvia koneella. En ollut yhtään kuvausvaiheessa huomannut karvaa! :) Meillä ei kyllä voi noilta karvoilta välttyä kun kaksi karvapalloa pyörii koko ajan ympärillä kun leivon tai yritän kuvata leipomuksia. :D


Kaiken kaikkiaan olin todella tyytyväinen näihin leivoksiin tällä kertaa ja makukin oli mielestäni tosi hyvä. Suklaan ja lakritsin yhdistelmä on lyömätän joka kerta. Vadelmamarmeladi toi kivasti pientä raikkautta leivoksien makuun. Ehkä sitä tohtii useamminkin kokeilla tehdä näitä jatkossa. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille