4. helmikuuta 2017

RUNEBERGIN JUUSTOKAKKU



Tänä vuonna halusin tehdä jotain muuta kuin vain tavallisia Runebergin torttuja. Näitä perinteisiä versioita olen saanut vääntää töissäni ihan tarpeeksi tälle vuotta. :) 

Tällä kertaa perinteisen Runebergin tortun maut löytyvät juustokakun muodossa ja voin kertoa että tämä oli HYVÄÄ!! Maut olivat hyvässä balanssissa ja yhden suupalan otettuaan.... ei vain voinut lopettaa syömistä. Nam! :)

Kakku on tehty 18 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
125  g pehmeää voita 
100 g sokeria
2 munaa
20 g appelsiinikuoripaloja
20 g mantelirouhetta
1 g kardemummaa
2½ g leivinjauhetta
120 g vehnäjauhoja

Täyte:
2 liivatetta
100 g valkosuklaata
2½ dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl tomusokeria
1 rkl sitruunamehua

Kostutus: omenamehua

Vadelmakiille + koristelu:
2 liivatetta
2 dl vadelmahilloa
tomusokeri + vettä
mantelirouhetta

Aloita paistamalla kakkupohja. Voit tehdä pohjan jo vaikka edellisenä päivänä. Ota esille vuoka, laita leivipaperi vuoan pohjalle ja reunoille. Lämmitä uuni 180 asteeseen.

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon munat hyvin vatkaten. Yhdistä keskenään kuivat aineet ja ja lisää massan joukkoon. Sekoita hyvin sekaisin. Kaada massa vuokaan ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Paista uunin keskitasolla noin 25 minuuttai tai kunnes kypsä. Jäähdytä.

Mikäli kakkupohja on epätasainen, leikkaa tasaiseksi. Ota esille sama vuoka, jolla paistoit pohjan, pingota leivinpaperi pohjalle ja laita sisäreunaan reunakalvo. Aseta kakkupohja vuokaan ja kostuta hyvin omenamehulla.

Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 8-10 minuutiksi. Sulata suklaa mikrossa ja jätä sivuun odottamaan. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita keskenään tuorejuusto, tomusokeri ja vaniljasokeri. Kiehauta sitruunamehu ja lisää liivatteet joukkoon. Lisää liivateseos tuorejuustoseoksen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Sekoita joukkoon sulatettu suklaa. Lopuksi nostele massaan kermavaahtoo. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja tasoita pinta. Anna hyytyä jääkaapissa noin nelisen tuntia. 

Valmista kiille. Laita liivatteet kylmään veteen noin 8-10 minuutiksi. Kuumenna 1 dl vadelmahilloa ja liuota liivatteet siihen. Sekoita seos keskenään lopun hillon kanssa, sekoita hyvin sekaisin. Levitä hillokiille hyytyneen kakun pinnalle tasaiseksi kerrokseksi. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Valmista tomusokerista ja vedestä jämäkkä seos ja pursota sitä kakun reunaan ja viimeistele koristelu mantelirouheella. Sitten vain herkuttelemaan! :) 


Voi nami, kun tämä oli herkkua! Oli viedä ihan kielen mennessään. :D


Tätä meni heti monta palaa kerralla. :)


Pohjaa saa kostuttaa rankalla kädellä, sillä pohja imee nestettä hyvin itseensä.
 Kakkupohjassa maistuivat hyvin appelsiinikuoripalat ja mantelirouhe. Ne toivat myös kivasti purutuntumaa kakkuun. :)


Mulla meni laskut sekaisin tehdessäni tuota valkoista tomusokerikuorrutetta reunaan. Siksi en laittanut mitään tarkkoja määriä tuohon reseptiin. Lisää tomusokerin ja veden määrää, pystyt säätelemään kuorrutteen paksuutta halutun laiseksi. :)


Luulenpa, että tästä kakusta tuli kyllä mun suosikki Runebergin päivän herkuksi. :D



2 kommenttia:

  1. Onpas herkun näköinen. Pakko varmaan koittaa, vaikka Runeberginpäivä menikin jo :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! :) Eihän se mitään haittaa vaikka Runebergin päivää oli ja meni, kakkua voi aina leipoa. Voin kyllä lämpimästi suositella tätä. :)

      Poista

Jätä viesti Herkkukatille